Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

Човешкият организъм има гликемична памет

Тенденцията в световен мащаб е  инсулиновите аналози да заместят човешкият инсулин.
HbA1c под 8% отлага във времето усложненията. Под 7.5% означава поддържане на добър контрол. Желателните нива обаче са под 6.5-6%. Данните от съвсем наскоро проведено проучване, с 815 деца от страната, показват общо средно ниво 9% , което не задоволява изобщо медицинските специалисти. Само 23% от изследваните са с отличен контрол т. е. с гликиран хемоглобин под 7.5%. Около 30-33% са с много лош контрол и HbA1c над 10%.В семействата, в които майката е с висше образование стойностите на гликирания хемоглобин на детето или децата са под 8.5%, а в тези семейства, в които майката е с основно образование са над 9-10%. Освен това при около 90% от децата под 5 години стойностите на гликирания хемоглобин са най-ниски,  при болшинството от децата между 15-18 години те са 8.8%, а при останалите деца между 5 и 11 години те са 9.1%. Полът не влияе върху контрола.Най-вече факторът възраст заедно с продължителността на заболяването влияят най-много за индекса на гликирания хемоглобин.
Предимството на лечението с инсулинови аналози (базални и бонусни) е, че понижава вариаблността на кръвно-захарните нива. Целта е постигане на добър гликемичен контрол, чрез достатъчно базален инсулин за 24 часа. Асоциацията на децата и младите хора с диабет все още не може да се пребори с НЗОК още от диагностицирането на диабета да започне неговото лечение с инсулинови аналози.
Човешкият организъм има гликемична памет и благодарение на инсулиновите аналози тя трябва да помни само тези стойности, които са близки до нормалните.
У нас децата с диабет са близо 1000. 94%  от тях се лекуват с 4 и повече инжекции дневно и 2% с под 3 инжекции. Едва 3% или само 60 деца , от 1 до 18 години, са на инсулинови помпи. На това лечение в повечето страни от ЕС са  около 70% от децата с диабет, а в Словения те са на 100%.А това в същност е бъдещето при лечението за децата с диабет.
Според специалистите няма обаче инжекционен инсулинов режим, който напълно да имитира физиологичната инсулинова секреция и докато не се въведе изцяло изкуственият панкреас инсулиновото лечение остава несъвършено.     

Няма коментари:

Публикуване на коментар