Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

Американското списание „Хелт" съобщи кои са 25-те най-полезни храни на планетата


Те съдържат антиоксиданти, полезни омега три мастни киселини и аминокиселини, минерали и фибри, които оказват благоприятно влияние на целия организъм и на храносмилателния тракт, регулирайки работата му и предпазвайки от ракови заболявания, а именно това са:
1.Кайсии - Съдържат бета-каротин в огромно количество, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни те са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Купувайте кайсиите твърди, защото щом омекнат, губят част от хранителните си вещества. Те са богати и на фибри, което ги прави много полезни при храносмилателни проблеми (помагат и при запек).
2.Авокадо - Понижава нивото на холестерола, източник е на целулоза. Опитайте да смените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо, което освен, че допринасяо за нормализиране на кръвното налягане, за намаляване на риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, а така също предпазва от язва, гастрит, анемия, захарен диабет и укрепва имунната система.
3.Маслини - Те са богати на вещества, които стопират растежа на раковите клетки, източник са на витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания, както и на голямо количество целулоза. Изключително полезни са, тъй като съдържат много витамини от група В (важни за мозъка и нервната система), витамин А (за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда и др.  
4.Диня - Източник е на витамин С и бета-каротин, които са сред най-силните антиоксиданти, предпазващи клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Тя защитава от различни ракови заболявания, включително и от карцином на дебелото черво и ректума, също така съдържа и фибри, подпомагащи правилното функциониране на храносмилателната система.
5.Манго - Спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, укрепва имунната система.
6.Домати - Намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, на стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво, тъй като също са богати на витамини А, С, на минерали и фибри.
7.Стафиди - Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите.
8.Смокини - Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Съдържат и голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на щастието) и за понижаването на холестерола. А изобилието на антиоксиданти оказва благоприятно влияние върху черния дроб и цялото тяло. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички плодове. Една сушена смокиня например осигурява 2 грама фибри -необходимата доза за деня. С това полезно качество подобрява работата на храносмилателния тракт и помага при запек.
9.Лимон- изключително богат на витамин С, безспорно най-популярният антиоксидант.
10..Лук - според някои изследвания намалява риска от рак.
11.Джинджифил - Облекчава стомаха и намалява усещането за тежест и гадене. Неговите антисептични качества го превръщат в полезно средство срещу чревни инфекции. Например за по-добро храносмилане се препоръчва джинджифил на гладно, смесен с настъргана ябълка.
12.Броколи - Понижават риска от рак на гърдата. Те са богати и на витамин С и бета-каротин.
13.Тиква - Източник на витамин С и бета-каротин.
14.Спанак - Съдържащите се в него вещества възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в напреднала възраст.
15.Китайско зеле- Предпазва от рак на гърдата и понижава нивото на естрогена. Един от здравословните начини на консумация е да нарежете белите сочни стъбла на зелето и да ги добавите към пържолите или кюфтетата непосредствено преди сервирането.
16.Чесън - Сярата, влизаща в състава му и придаваща специфичния му аромат, намалява вредния холестерол, понижава кръвното налягане и риска от рак на стомаха и на дебелото черво.
17.Лапад - В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.
18.Пшеничен зародиш - В една супена лъжица се съдържат приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий. А микроелементът има пряка роля за нормална сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми.
19.Леща - Подпомага работата на сърцето, предпазва от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини вполовинпорция.Полезните й свойства се запазват и след термична обработка.
20.Орехи - Те съдържат само полезни мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. Шепа орехи са идеалното средство за преодоляване на глада между основните хранения, без да внасят в организма ни вредни мазнини или много калории.
21.Шарен боб - Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, която спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти.
22.Мляко с ниско съдържание на мазнини - Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите.
23.Обезмаслено мляко - Съдържа витамин В2, който е необходим за доброто зрение, витамин А, предотвратяващ възникването на рани и алергии, калций и витамин D.
24.Морски дарове - Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на желязо, минерали (магнезий и калий)и витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности.
25.Сьомга - Рибите в студените морета (сьомга, тон, скумрия) са основен източник на омега три мастни киселини, които намаляват риска от заболявания на сърцето.Бедни на въглехидрати и богати на белтъчини, рибите и морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене,както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар