Translate

събота, 28 май 2011 г.

Не, на закуската- да, на натрупването на излишни килограми

Липсата на закуска нарушава обмяната на веществата  и патологично повишава инсулинът, произведен от задстомашната жлеза. В резултат на което се получава т.нар. метаболитен синдром, който на практика е виновен не само за затлъстяването , но и за ранното остаряване на организма ни.
Когато не закусваме сутрин, се увеличават  солната киселина и пепсинът в стомашната лигавица, а това е благоприятна почва за обостряне на язва на стомаха или дванадесетопръстника, на хроничен гастрит или за появата на остър гастрит или гастродуоденит. Затова, независимо дали имаме апетит или не, когато се събудим сутрин, трябва да хапнем нещо макар и леко, защото закуската намалява риска и отсърдечно-съдови заболявания и диабет. . 
Не бива да забравяме, че балансираното хранене е в основата на добрата фигура.

С други думи казано на трапезата ни ежедневно трябва  да присъстват и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати, и витамини, соли и други полезни вещества. Всеки ден нашият организъм се нуждае от  млечни продукти, зеленчуци, плодове, риба, хляб, бисквити, ядки, месо и т.н.. 
От изключително значение е какви храни ще изберем за първото си хранене за деня.Около 25% от дневния прием на енергия трябва да се доставя от закуската. Едни от най-полезните продукти са  от пълнозърнести култури.Това, което ги прави изключително ценни, е богатото съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.  Фибрите  ни зареждат за през деня с ценни хранителни съставки, предпазващи от редица заболявания. Фибрите, въпреки че не доставят калории, са неразривна част от здравословното хранене. Те са превенцията на рака на дебелото черво.
Повече от половината от калориите, които човек приема дневно, трябва да се набавят от въглехидрати - от 55 до 60% - като е препоръчително те да бъдат предимно от пълнозърнести култури. Така всички ценни съставки на зърното като зародишите и обвивките се запазват. В пълнозърнестото брашно се съдържат много фибри, витамини от групата В и много минерални соли. Пълнозърнестите продукти са с нисък гликемичен индекс, което е от изключително голямо значение за предпазване от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, ранна атеросклероза и ранно остаряване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар