Translate

понеделник, 23 май 2011 г.

Почти 50% от прегледаните са с изменения в структурата на щитовидната жлеза

Близо милион българи, по-голямата част от които жени, страдат от някакви промени във функцията на щитовидната жлеза - гуша и възли. Факторът възраст не е без значение. Колкото по-старее човек, толкова той е по-предразположен да образува тумори, съобщи ендокринологът от Университетската болница „Лозенец” проф. Боян Лозанов, позовавайки се на резултатите от първата за страната ни скринингова кампания за ендокринни заболявания, проведена в периода 26.04.2011 г. до 15.05.2011 г..
С помощта на специално оборудван за целта микробус, т. нар. тиромобил - мобилен ехограф, позволяващ да се видят образувания по/под 1-2 мм или пък такива, разположени зад жлезата, специалисти-ендокринолози направиха безплатни профилактични прегледи и прецизно ехографско изследване на 2300 души, в 12 български града, от които 2 147 жени и 153 мъже.
При 82% от всички изследвани прегледът е първичен. Най-голям е броят на прегледаните жени между 50 и 60 години, които са с повишен риск от заболявания на щитовидната жлеза. При 47% от всички изследвани са намерени ехографски данни за промени в структурата на жлезата – 24% са с нодозна (възлеста) структура и 23% са с дифузни промени (промени в структурата на цялата жлеза). Най-висок е процентът на откритите случаи в градовете Кюстендил, Дупница, Перник и Кърджали.
Възрастовото разпределение на хората, при които са открити възли на щитовидната жлеза (нодозните промени) е подобно на епидемиологичните данни от останалите европейски страни, като най-често те сe откриват при жените между 50 и 60 г. Данните за различните градове варират до 24% за нодозните промени и до 26% за дифузните.
Кампанията е част от инициативите по повод Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза (23-29 май), която за първи път ще бъде отбелязана в България. Световното събитие тази година е под мотото „Гуши и възли“. Организатори на кампанията у нас са Мерк Сероно и Фондация „Общество и здраве“. Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, тъй като не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми. Ето защо хората трябва да могат да ги разпознават и да търсят своевременно лекарят- ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.
Проф. Лозанов обясни, че симптомите на заболяванията на щитовидната жлеза, често се препокриват с тези на други заболявания, и се маскират като кардиологични, около и менопаузални. Хората дори не подозират за тях и заболяванията на щитовидната жлеза остават скрити дори години наред, тъй като образуванията (възлите) предизвикват сърцебиене, учестен пулс и болки, наподобяващи дори прединфарктнити състояния. Понижената функция на щитовидната жлеза пък води до лесна умора, отпадналост и чести депресивни състояния. Хипотиреоидизъм зависи много от възрастта. Между 30-40 г. заболяването е по изразено при жените. След 60 год. възраст при тях то може да достигне 10%.
За съжаление през последните години обаче заболяванията на щитовидната жлеза се увеличават и се срещат вече и сред хора в по-млада възраст. Това се обяснява с влошената екологична среда, начина на хранене, живот и стреса.
По думите на проф. Лозанов до 8 пъти по-висока е заболеваемостта при жените. Около 40-50% от тях, над 50-годишна възраст имат поне един възел, който се открива с напипване или с ехографско изследване, и най-често при появата му пациента няма оплаквания. Вьзлите не се лекуват с хапчета, а само оперативно. Не е желателно да се прибягва до прием на билки, тъй като всички извлеци съдържат голямо количество йод, което може да навреди, да провокира заболяването и да допринесе за появата на нови възли, предупреди ендокринологът.
Ракът на щитовидната жлеза започва с появата на възел, но не е задължително всеки възел да доведе до карцином. Когато той е само един, рискът от рак е 20%, а при повече пада на 4-5% Независимо от това, че ракът на тиреоидеята не е от най-често срещаните, данните за последните 30 години показват, че има известно нарастване на честотата му и особено на честотата на микрокарциномите, които дори и в най-късните стадии нямат никаква симптоматика като болка примерно, акцентира той.
Жените, болни от рак на гърдата, са два пъти по-застрашени от развиване на рак на щитовидната жлеза. Ето защо годишните профилактични прегледи и изследванията на щитовидната жлеза са задължителни за тях, за всички жени с мастопатия, които също са с повишен риск към тези заболявания, както и хората, които имат роднини по права линия с рак на щитовидната жлеза.
Всеки преглед при интернист трябва да включва задължително оглед и палпация на щитовидната жлеза, а всеки пациент, при който има данни за фамилна обремененост, трябва да бъде насочен към ендокринолог за щателно изследване. Ултразвуковото е най-точно, тъй като при него се виждат възли с размер 2-3 мм., каза в заключение проф. Лозанов. 
-------
Щитовидната жлеза е „главен регулатор" на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т.нар. тиройдни хормони, жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи. Ето най-важното, което трябва да се знае за заболяванията на щитовидната жлеза:
Възлите са образувания в щитовидната жлеза. В началните етапи на развитието си те не предизвикват видими симптоми. Затова най-често остават недиагностицирани. Много често независимо от наличието на възли щитовидната жлеза функционира нормално. Затова изследването на хормоните не е достатъчно за диагностика на възлите. Най-точно и най-рано те могат да се установят с ултразвуково изследване (ехография). Когато възлите нараснат, може да се появят някои от следните симптоми: болка, затруднено преглъщане или дискомфорт при гьлтане, затруднено дишане, дрезгав глас, симптоми, свързани с промяна във функцията на жлезата (хиперфункция, когато се касае за горещ възел).
При повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) се произвеждат значително повече хормони, отколкото е необходимо. Симптоми на заболяването са: загуба на тегло при запазен апетит и добро хранене, нервност и раздразнителност, повишено изпотяване, безсъние, ускорена сърдечна дейност, треперене на ръцете, очите може да изглеждат изпъкнали и бляскави.
Докато хипотиреоидизъм - намалена функция на щитовидната жлеза, е състояние, при което се произвеждат по-малко от необходимите хормони. Тъй като те участват в почти всички обменни процеси, регулират много от тях - страда целият организъм. Освен това щитовидните хормони оказват влияние върху възможността за забременяване, износването и вътреутробното развитие на плода. Затова е много важно нормалното функциониране на щитовидната жлеза преди и по време на бременност.
Признаци на хипотиреоидизъм могат да бъдат: лесна уморяемост, мускулна слабост, болки в мускулите, леко и умерено наддаване на тегло, зиморничавост, суха кожа, чупливи нокти, депресия, констипация, забавяне на пулса, нарушение на паметта, менструални нарушения, затруднения при забременяване.
В началните стадии на заболяването хормоните са малко променени и симптомите са леко изразени - т.нар. субклиничен хипотиреоидизъм, но ако не се провежда лечение, те прогресират до изявен хипотиреоидизъм. Заболяването може да се контролира много добре със съответните медикаменти.
Тези симптоми може да бъдат дискретни или значително изявени според тежестта на промяната на хормоните. Заболяването в общия случай изисква продължително (средно около 18 месеца) медикаментозно лечение.
Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. Терапията изисква постоянство, периодичен хормонален контрол, добра колаборация между пациента и лекуващия лекар и продължително време.
При всеки човек симптомите биха могли да се проявят по различен начин. Невинаги се появяват абсолютно всички. Ако забележите някои от симптомите, потърсете консултация от лекар ендокринолог.

2 коментара:

  1. Анонименюни 03, 2011

    A dali e tochno taka!? Ili tova e prosto reklama?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименюни 03, 2011

    Bjah pri prof. Lozanov na pregled, no ne mi pomogna. Ne mi postavi tochna diagnoza. Prez cjaloto vreme be mnogo razkoncentriran i nesassredotochen. Vze mi mnogo pari, no rezultat nikakav. Postojanno me vikashe na kontrolni pregledi i me prashtashe pri kolegi i chastni laboratorii. Dopuskam, che ima ugovorka s tjah. Nai-obidno mi beshe, che raboteshe bez jelanie, vidimo otegchen i umoren. Kato che li iskashe da vzeme samo parite. A kazvat, che njakoga e bil dobar lekar.

    ОтговорИзтриване