Translate

събота, 28 май 2011 г.

Оралният секс води до рак на гърлото при хората под 50-годишна възраст


Туморите се предизвикват от куп вируси, които човек поглъща, доказаха американски учени от Медицинския университет в Охайо.
Човешките папилома вируси, разпространявани по време на безразборен и безотговорен секс, са виновни за тревожното нарастване на пациентите с рак на гърлото през последните десетилетия. Лекарите призоваха и момчетата да бъдат ваксинирани срещу HPV,причинител на около 70% от случаите на цервикален рак, подобно на момичетата в тийнейджърска възраст. 
HPV е  вирус, който може да предизвика брадавици, рак на ануса при хомосексуалистите или рак на устата и гърлото при  упражняващите орална любов. Доскоро се смяташе, че ракът на гърлото засяга предимно възрастните мъже, които пушат много и злоупотребяват с алкохола. Но все по-често той се появява и при младите хора.
Проф. Майпа Гилсон от университета в Охайо е категорична, че HPV е по-опасен от тютюна.
"Ние все още нямаме строго научни доказателства, че ваксината осигурява защита от орални инфекции, но знаем със сигурност, че тя не вреди. Затова препоръчваме да бъде използвана и срещу тях”, обяснява проф. Гилсон. Във Великобритания случаите на рак на гърлото са се увеличили рязко, докато в САЩ те са се удвоили през последните 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар