Translate

събота, 28 май 2011 г.

Интернет сърфирането - полезно за мозъка, забавя стареенето


Търсенето на информация в Интернет стимулира мозъчните центрове, отговарящи за взимането на решения и сложното мислене, гласи изследване, публикувано в "American Journal of Geriatric Psychiatry".
Учените от Калифорнийския университет на Лос Анджелис смятат, че ефектът може дори да противодейства на физиологичните промени, свързани със стареенето.
Кръстословиците, судокуто и ребусите спадат към дейностите, които поддържат мозъка активен. Към списъка намаляващ негативния ефект на възрастта може да се добави вече и Интернет.
Търсенето на информация в Интернет е свързано с комплексна мозъчна дейност, която може да помогне да се тестват и увеличат мозъчните функции", заяви ръководителят на изследването проф. Гари Смол..
В опитите, които били проведени в университета, взели участие 78 доброволци на възраст от 55 до 76 години. Половината от тях били опитни ползватели на Интернет, а останалите нямали опит в сърфирането в уебмрежата. Всеки участник минал изследване с мозъчен скенер, докато търсел информация в Интернет или изпълнявал задачи, свързани с четене на книги.
Двата вида дейности предизвикали значителна активност в зони в мозъка, които контролират говора, четенето, запаметяването и визуалните способности.
Търсенето в уебмрежата все пак предизвикало значителна допълнителна активност в отделни зони в мозъка, които контролират вземането на решения и сложните разсъждения. Изследователите отбелязват, че в сравнение с простото четене богатият избор в Интернет изисква да се вземе решение за това върху какво да се кликне с мишката, за да се получи нужната информация и увеличава мозъчните способности на възрастните хора, което показва, че мозъкът на възрастния човек е чувствителен и продължава да научава нови неща.
. Въз основа на данните от опитите лекарите препоръчват на възрастните работа с Интернет по 1 – 2 часа дневно, или четене на книги и вестници за същото време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар