събота, 23 февруари 2019 г.

Творчески кръг „Да Винчи“


Саша Тодорова е химик, художник и поет. Талантите ѝ се отключват след като завършва Силва метод. Прави десетина изложби като използва акрилна техника и рисува сакрална символна живопис. Пише космическа поезия, издадена в стихосбирката „Звукът на спиралата“, с която е приета в СНП. Изучава  Паневритмията, като издава монографията „Паневритмия, сакрална геометрия, торсионни полета“ с 26 графики и символи. Основната фигура в изследванията ѝ е тази на кардиоида. Това е графиката, изразена с възходяща и низходяща спирала на Фибоначи, която описва кулминацията на танца, наречен  „пентаграм“. Фигурата с форма на сърце или  кардиоида, според акад. Вселенски, е най-мощната във Всемира. 
След 2007 г. създава проект „Аква“ с три модула: Международен Институт за изследване на Водата“, Дворец на Водата“ и ф-н „България“. През 2017г. доразвива поемата „Сътворението“, която става основа на проекта „Глаголическа оратория на Сътворението“, квинтесенция в цялостната ѝ творческа дейност. Поемата е написана в 16 куплета на кирилица и глаголица. Като трети елемент, към всеки куплет има шевица, получена по  метода на бинарния код, открит от инж. Лазар Бонгурев в българската бродерия. Окончателната композиция и оцветяване на шевиците са творчески решения на Саша Тодорова и Стефан Кирлашев (издател и графичен дизайнер). През 2018г. тримата създават  Творчески Кръг „Да Винчи“ и представят Ораторията във вид на изложба, която наричат: „В Начало Бе Словото“. Това става под егидата на САБ в Домът на Архитекта в гр. София.
 В края на 2018 г. художникът Илиян Михайлов запознава Саша с техниката за йероглифно изписване на думите с глаголически знаци. Така се ражда идеята за „пътуваща“ изложба „Глаголически графикони на Сътворението“. В нея всяка от 16-те теми на поемата се превръща в графикон, „изписан“ с глаголическата йероглифна писменост. Продължението на тази изложба, вероятно ще бъде филм отново графиконите и прмерно работно заглавие: „Приключенията на Малкият Принц с квантите на Сътворението“.
Девизът на Саша Тодорова е посланието на Орфей: „Да покорим света с лира, а не с меч“!
Глаголическите графикони са свещени глаголически йероглифи, изписани с новораждаща се символна живопис. Всяка дума или група от думи, написани на глаголица, може да се представи като Графикон. Създаден от оптималните съчетание на глаголическите знаци в съответната дума, той излъчва информация и сила скрита в глаголицата, космическият език на българите. Графиконът може да бъде средство за лична трансформация. Той е един от начините, по които човек би могъл да стигне до най-добрата версия на самия себе си. След известно обучение, всеки може да го провери. Когато създава графикони за себе си и ближните си, човек осъзнава своята многоизмерност. Защото живеем в епохата на прехода от homo sapiens към homo cosmicus и защото човекът е великата загадка, разгадаваща самата себе си.

Папи Ханс за „Като две капки вода“: Чувствам се по-комфортно с маската на друг човек


Дългоочакваният старт на шоуто ще бъде поставен на 25 февруари в 20:00ч. по NOVA

„Седми сезон на „Като две капки вода“ – тръгваме на училище!“, пошегува се Маги Халваджиян в студиото на "Събуди се", споделяйки очакванията за старта на уникалното шоу за преобразяване. Продуцентът гостува в компанията на Папи Ханс, който тази година ще допълни звездната осморка. „Не осъзнавам, че стартът е след броени дни. Старая се, давам всичко от себе си - в един момент разбираш, че колкото и часове да минат в репетиции, просто трябва да усетиш, че си готов. Чувствам се по-комфортно с маската на друг човек“, разказа Константин Трендафилов, който си пожела да получи образа на Тони Стораро. Малко след това той направи и кратка
имитация на популярния певец.
„Актьорите се чувства по-добре в чужда кожа. Забелязал съм, че дори моментът, в който се налага да излязат от образ, се оказва труден. Голямото предизвикателство в „Като две капки вода“ е, че образите са изключително добре познати за аудиторията и задачата да се доближиш максимално не е лесна“, коментира Маги, който добави, че най-силно печелят симаптиите на публиката участниците с най-автентични роли или много забавен прочит на образа. Именно атмосферата на шоуто и създаването му „от приятели за приятели“ е вълшебната съставка, която продължава да присъединява нова публика.

Работилницата на Баба Марта в район „Възраждане“


На 25 февруари 2019 г. от 10:30 ч. до 12:00 ч. в сградата на администрацията на район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“ 62, ет. 2 и тази година децата ще помогнат на Баба Марта. По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова стана традиция дни преди 1 март район „Възраждане“ и МКБППМН към Района да организират „Работилница на Баба Марта“ с участието на деца от учебните заведения в Района, преподаватели и педагогически съветници. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова също ще се включи в направата на мартениците.
След като приготвят мартениците, децата заедно с Пижо и Пенда ще украсят „Дървото на Баба Марта“ пред входа на районната администрация.
Изработените мартенички, децата и кмета на район „Възраждане“ Савина Савова ще дарят на 1 март на посетителите на Дневния център „Света Марина“, на клубовете на пенсионера и инвалида и ще украсят своите класни стаи.
И тази година на 1 март всички посетители на администрацията на район „Възраждане“ ще получат мартенички, изработени от децата с послание за здраве, късмет и дни, изпълнени с радост и пролетно настроение.

Таланти с нестандартни професии и жестоки гласове провокират конкуренцията между треньорите в епизод 1 на „Гласът на България“


Над 3500 участници от цял свят се явиха на кастингите за сезон 2019 на най-гледаното шоу у нас

Новият сезон на най-гледаното музикално шоу у нас стартира с емоционални изпълнения, разтърсващи лични истории и изненадващи обрати в битката между треньорите. Сред участниците в първия епизод от кастингите на тъмно на 24 февруари от 20 ч. по bTV ще има таланти, чийто гласове ще провокират и четиримата треньори да се обърнат, както и певци с нестандартни професии като стругар и таксиметров шофьор. В неделя вечер участник ще предизвика Графа да изрази емоциите си, скачайки върху червения стол, а друг ще се опита да седне на треньорското място на Михаела Филева. 
Повече от 3500 кандидати се явиха на предварителните кастинги за шести сезон на „Гласът на България“, сред които българи, живеещи в Дубай, Ирландия, Германия, Русия, САЩ, Молдова, както и чужденци отВеликобритания, Сирия, Израел, Русия, Кипър и други. Над 100 от тях ще получат шанса да извисят гласа си на сцената на шоуто по време на кастингите на тъмно. Сред тях има участници, които мечтаят да се занимават професионално с музика, но в момента се реализират в различни професии – актьори, бармани, спортисти, журналисти, инженери, сватбени агенти и други.
Шестият сезон на най-успешното музикално риалити у нас „Гласът на България“ стартира в ефира на bTV тази неделя, 24 февруари, с обновен регламент, нов треньор и ексклузивно дигитално съдържание в онлайн каналите на bTV Media Group. Към любимите на зрителите треньори Камелия, Графа и Иван Лечев, се присъединява и една от най-успешните и награждавани поп изпълнителки у нас Михаела Филева.
За първи път тази година, заедно с добре познатите звездни водещи – хип-хоп дуото Pavell & Venci Venc’, случващото се в бекстейджа на предаването ще следи и новият V-Reporter и трети водещ Елина Марковска. За онлайн потребителите Елина ще предложи ексклузивно съдържание, с авторски видеоматериали в рубриката „Гласът зад кадър“, които ще бъдат
достъпни в сайта http://glasat.btv.bg/ и
във Facebook страницата на предаването. Веднъж седмично водещата ще разкрива най-интересното „зад кулисите“ на шоуто и в своя рубрика по радио N-JOY – „Пей сърце“.
Обновеният регламент в сезон 6 включва допълнителни блок бутони, нов етап - „Нокаути“ и възможност за една единствена кражба между треньорите, което ще изостри конкуренцията, както сред треньорите, така и сред участниците в надпреварата им за 50 000 лева и титлата „глас на България“.
Новият сезон на най-успешното музикално риалити у нас „Гласът на България“ ще се излъчва всяка неделя от 20:00 ч.