Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

7 юли - Европейски ден на шоколада



Повече от половината от собствените марки шоколади на веригите супермаркети в България са произведени без да се спазват принципите на “зелено и справедливо” производство, т.е.
суровините в него да са продукт от прилагането на стандартите за биологично земеделие или справедлива търговия.
Това показа проверката на Сдружение АГРОЛИНК, в навечерието на Европейския ден на шоколада 7 юли, направена за наличието на международните знаци за сертифициране FAIRTRADE, Fairtrade Cocoa Program, UTZ и Rainforest Alliance, както и на знака за биологично производство на ЕС, по отношение на тяхното социално и екологично качество.
В обхвата на проверката са 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите като Лидъл, Билла и др.
10 от шоколадите имат сертификационен знак (Fairtrade Cocoa Program, UTZ или Rainforest Alliance) и са оценени положително, поради тяхната съвместимост с екологичните и социални критерии в една или друга степен. Сред изследваните шоколади няма нито един продукт, който да носи EU-Organic знака и по този начин да показва, че продуктъте произведен в съответствие с високите екологични изисквания за биологично производство. Само 2 от шоколадите носят знака на Fairtrade Cocoa Program.По-голямата част от шоколадите (7 от продуктите) носят знака на UTZ и тези продукти отговарят на базовите изисквания за екологична и социална съвместимост. 
12 шоколади са определени като "червени" поради социалната и екологична експлоатация по веригата от производство и доставки на конвенционално какао - не притежават никакъв сертификационен знак и не са ясни екологичните и социални условия, при които е произведено какаото.

Проверката установи още, че нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”.
Кампанията "Проверка на шоколада 2016 г." е проведена в българската търговска мрежа като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи“. Сдружение АГРОЛИНК като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" стартира нова петиция към супермаркетите "Уважаеми супермаркети - направете вашия шоколад справедлив и зелен!" Чрез петицията потребителите ще поискат от супермаркетите да използват 100% какао, сертифицирано от независими трети страни за техните собствени марки шоколад, да осигурят спазване на трудовите права и недопускане на детски труд и да се стремят да влагат значително повече биологично произведено какао.
------

Всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година или, като значителна част от тях са под формата на шоколади собствени марки на супермаркетите.
"Ако потребителите знаят, че зад евтините шоколади стоят експлоатация на труд и сериозни щети на околната среда, то те ще търсят знаците за биологично производство или за справедлива търговия", обяснява Дарина Муслева, реализирала изследването на АГРОЛИНК. Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50. Само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. Силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда, се посочва в последния доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" .

Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли!



Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.
Съборът „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.
Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м. Това съобщи Симеон Караколев и призова посетителите на събитието да доведат децата си, облечени в народни носии. Дошлите на роженските поляни в народни носии, ще могат да посетят т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.
Кметът на Смолян – Николай Мелемов обяви, че на тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс „Рожен“ ще се изявят над 400 групи от всички краища на страната и ще представят народна музика, обичаи, обредност, фолклор и танци.
Тази година на Роженския събор в алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори н кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на  общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.
В трите дни на Събора за най-малките ще има много забавления в Детската творителница. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. На място с моторна резачка ще се демонстрира изработването на внушителни мечки от дърво.
В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“. В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова,
Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.
За по-добра организация на събора тази година е изработена  транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. Транспортната схема ще бъде публикувана на сайта на събитието, www.rozhen.bg, както и на сайтовете на общините-партньори и на Агенция „Пътна инфраструктура”. В дните на събитието към медиите и в социалните мрежи ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка. Организаторите призоваха да се използва обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе, който ще е с капацитет 1000 души на всеки час. За да се избегнат задръствания и тапи е препоръчително да се планира тръгване по-рано.
Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и за него са осигурени осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.
   


Първият в света Музей на ИКЕА отвори врати



Музеят се намира в сградата на първия магазин на световния бранд, открит през 1958 г. в родното място на неговия създател Ингвар Кампрад - Елмхулт

Първият в света Музей на ИКЕА отвори врати в Eлмхулт, Швеция в края на юни. Той се намира в сградата на първия магазин на компанията, открит през 1958 г. Историята на марката е изложена на 4 нива, разположени върху 7 000 кв. м, от които 3 500 кв. м са изложбена площ. Основната експозиция проследява отделните епохи в развитието на ИКЕА oт един провицнциален магазин в централна Швеция до най-голямата мебелна верига в света, която променя представата за дома на хора от целия свят. Тя събира на едно място всичко, което компанията представлява днес – идеите и движещите сили, хората и обзавеждането, грешките и поуките.
Основно място се отделя на историята на най-дълго предлаганите продукти в асортимента, каквито са диванът KLIPPAN, печелещ симпатии със своя дизайн и подменящи се калъфи и библиотеката BILLY, която позволява лесно регулиране на броя и големината на рафтовете в нея. Двата продукта се продават в магазините на марката от 1979 г. (BILLY) и 1980 г. (KLIPPAN).
В Музея на ИКЕА могат да бъдат видени и временни експозиции, като в момента на фокус е представен живота в и около кухнята. Тук посетителите могат да видят и как изглежда животът у дома в бъдеще. В Музея на ИКЕА има още ресторант и магазин, както и образователна програма.

София бе домакин на кръгла маса „Европейски ден на спорта в училище – инструмент за преодоляване на обездвижването при младите хора”



35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата

Събитието е част от европейската кампанията NowWeMOVE и има за цел да промотира физически активния начин на живот и доброволчеството сред учениците. Сред участниците в
дискусията бяха представители на училища, Регионални инспекторати по образованието, Министерство на образованието и науката, Регионални здравни инспекторати, Министерство на Здравеопазването, младежки и спортни организации, общини и бизнеса.
Специален гост на събитието беше Акош Фюзи, представител на Унгарската федерация за спорт в училище. Той демонстрира добрите практики в Унгария и идеята, която е довела до създаването на събитието Европейски ден на спорта в училище.
По време на кръглата маса бяха представени проучвания на национално и европейско ниво, които сочат, че обездвижването на младите хора е сериозен проблем. Препоръчваната физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден, а проучванията показват, че с такава активност са само 24% от изследваните деца. 35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата.
Според данни на националното проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра Педиатрия на Медицински Университет, София, сериозен фактор за обездвижването е времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета. Изследването сочи, че 48% от децата прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни упражнения. Тази натовареност и неподвижност достига често до 10 часа дневно. 80% от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри.
Инициативата - Европейски ден на спорта в училище се проведе за пръв път в България през 2015 г., като в нея се включиха над 230 училища и бяха раздвижени над 45 000 ученици. Тази година тя ще се проведе на 30 септември



Прилив на звезди на плажа във Варна с Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2016



За първи път на сцената на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2016 поп кралицата Мария
Илиева представи новия взривяващ ремикс на "Нека вали", създаден от Dexter специално за турнето. С хип-хоп сензацията Атанас Колев пък изпълни дуета си "Така да е", а с Krisko - безапелационния хит "Видимо доволни". Тийн идолът Наско, който се чувства в свои води в родната Варна, представи и най-големите си хитове, сред които "По-добре" и "В твоя чест". Младият талант Кристиан Костов представи новото си парче „You Got Me“ и своя версия на „Sorry“ на световната звезда Джъстин Бийбър. С експлозия от музика и танц на сцената в родния си град излезе и откритието от 4-ия сезон на X FActor - DARA, ден след снимките на видеото към "К'во не чу", превърнал се в хит още преди официалната си премиера. Гласовитата Невена Пейкова изпълни любимото на феновете „Избран“, както и новата си песен „Да избягаме“, която в момента е лидер в официалната класация на най-излъчваните БГ парчета. Мощни вокали морската публика чу и от Михаела Маринова с „Не ти ли стига“ и „Стъпка напред“, а спиращата дъха Михаела Филева подпали сцената на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2016 с хитовете си „Инкогнито“, „Опасно близки“, „Танцувам само за теб“ и „Филм за двама“. Любимците на тийн феновете Пламен и Иво изпълниха на живо „24/7“, както и „2x2“ заедно с хип-хоп фуриите Pavell и Venci Venc’. Най-успешното дуо през последните години помете публиката със „СеТааБрат“ и новото си парче „Момичето от квартала“.
За финал пред варненската публика излезе „Министърът на веселието“ Krisko с брутален сет от най-силните си парчета.
Морската фиеста на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2016 продължава на 8 юли в Бургас, следват Стара Загора (12 юли), Пловдив (15 юли) и Благоевград (15 септември).
Големият финал по традиция ще бъде в София, а датата е 18 септември.

В Южния парк официално бе открита новата площадка за кучета, изградена от PURINA® с подкрепата на Столична община



В присъствието на Дончо Барбалов - зам.-кмет на Столична община, Антоний Кръстев - зам.-кмет на район Триадица, Нели Ангелова - мениджър Корпоративни връзки на Нестле
България и Елизабет Гранвил - Бранд Мениджър на Purina България бе проведен учебен ден за всички стопани и техните четириноги приятели. Чрез изграждането на специализирани площадки за кучета и провеждането на обучения PURINA® поставя акцент върху процеса на изграждане на връзка между домашните любимци и техните собственици, като част от инициативата на компанията "Better with Pets" за подобряване на живота на домашните любимци, хората и обществото като цяло.
Специални гости на събитието бяха Владо Карамазов и Юлиан Вергов, които приветстваха всички участници и техните кучета. Обичаните български актьори споделиха с присъстващите забавни истории, свързани с техните домашни любимци и подчертаха важността на ранното обучение за създаване на пълноценна връзка между кучето и неговия стопанин.
След откриването бе проведено и първото обучение PURINA® PRO PLAN® училище, посветено на кученцата до 1 годинка, което събра десетки ученици. Професионалните треньори от AA Training дадоха ценни съвети и насоки на стопаните за правилното възпитание и отглеждане на подрастващите им кученца. Гостите на събитието, заедно с домашните си любимци, имаха възможност да се запознаят с основите на балансираното хранене и активното движение при кучетата.
Инвестиционната програма за развитие на обществото на Нестле България включва множество разнообразни инициативи, които са насочени към широка гама от дейности и обществени потребности. Като част от най-мащабната инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот „Живей Активно!, през 2016 г. PURINA® инвестира в изграждането на специализирани площадки за кучета в градовете Пловдив, Варна, Бургас и София. В сътрудничество с общините, марката се фокусира върху подобряване на околната среда и здравата и пълноценна връзка между домашните любимци и техните собственици, организирайки училища за кученца до една година в изброените градове. През месец април в парк Лаута в Пловдив бе открита първата площадка, а проведеното обучение събра десетки кученца и техните стопани.

 




Болница "Тракия" се превърна в третия Център за безкръвни операции при аневризма на абдоминалната аорта в страната и първия извън София



Екипът на доц Димитър Петков, началник на Отделението по Съдова и ендоваскуларна
хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница "Мариен Хоспитъл", извършиха първите две процедури. Пациентите бяха двама мъже над 70 години. И на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове (индивидуално изработени покрити стентове, които се разклоняват от коремната аорта към магистралните артерии на двата крака). В момента пациентите се възстановяват успешно.
------
Аневризмата на абдоминалната аорта представлява патологично разширение на кръвоносния съд, чието разкъсване завършва с фатален изход. Това е една от водещите причини за смърт, тъй като заболяването протича без ясно изразена симптоматика. Към момента стандартното лечение у нас е отворената операция, при която се изрязва разширението на аортата и се поставя съдова протеза. Този вид лечение обаче е много по-опасно и травматично за пациентите. За разлика от отворенит операции безкръвните интернвенции при аневризмата на абдоминалната аорта дават възможност за минимална намеса в организма на човека, по-безопасни са и гарантират бързото възстановяване на болния.
При безкръвното лечение на заболяването, през два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта се пренасочва от аневризмата в тази протеза и така се изключва възможността за разкъсването й.

Детски онколог и хематолог от световна величина консултира безплатно деца с онкологични заболявания


Проф. д-р Атила Таниели е един от най-изтъкнатите специалисти в Турция в областта на детската онкология и костно-мозъчните трансплантации, с богат международен опит и
признание.Той е специалист по детска хематология и онкология от Група болници „Мемориал“ и ще гостува у нас  по покана на Здравно-информационен център „Медикъл Караджъ“. 
На 15 и 16 юли проф.  Таниели ще консултира безплатно деца с онкологични заболявания левкемии в София. За целта семействата им трябва да предоставят цялата налична медицинска документация до момента, както и да запишат предварително час на телефоните на „Медикъл Караджъ“:  0895 770 869 или 0879 977 401 .
Визитата му е част от инициативата на „Медикъл Караджъ“ да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.
Проф. д-р Таниели е лекарят, извършил първата автоложна трансплантация на костен мозък в Турция през 1992 г. Той е и специалистът, извършил първата трансплантация с клетки от пъпна връв в южната ни съседка през 1996 г. В периода 1990-1992 г. е преминал обучения във Великобритания в областта на костно-мозъчната трансплантация. Член е на редица професионални сдружения и общности в страната си и в чужбина, сред които и Европейската асоциация по костно-мозъчна трансплантация (EBMT), а от 2012 г. е един от инспекторите в акредитационната комисия на EBMT и ISCT (Международното общество за клетъчни терапии). Носител е на многобройни професионални награди и е автор на над 150 статии и научни доклади, публикувани в Турция и в чужбина. От месец май 2016 г. е част от екипа на болница „Мемориал Шишли“.

Анна-Мария Ваклинова е сред най-обещаващите български модели



Още твърде млада и ученичка, тя изгрява на модния подиум и вече е покорила сърцата на много дизайнери.
Талантливият модел участва в Модна фиеста-Албена, вече два сезона и в конкурса на SOFIA FASHION WEEK.
На конкурса Futurе fаѕhіоn fасеѕ, ĸoйтo ce пpoвeдe през месец март в Typция, Анна-Мария взe пъpвaтa нaгpaдa във възpacтoвaтa ĸaтeгopия oт 16 дo 20 гoдини.
В кoнĸypcа Futurе fаѕhіоn fасеѕ yчacтвaxa мoмичeтa oт 15 дъpжaви, cpeд ĸoитo Фpaнция, Πopтyгaлия, бившитe cъвeтcĸи peпyблиĸи, Шpи Лaнĸa, Haмибия и дp.
Kpacaвицaтa пpиĸoвa внимaниeтo нa cпeциaлиcтитe c нeжнaтa cи и cъвpeмeннa ĸpacoтa. Зacлyжeнo cпeчeли и cпeциaлнaтa нaгpaдa Fаѕhіоn lооk.
В началото на лятото Анна-Мария за втори път триумфира на Модна фиеста- Албена като дефилира по бански и впечатляваща сватбена рокля.
Младият модел стана и лице на традиционния Руски бал, организиран от лорд Евгени Минчев в София.

13-годишен баскетболист от БК „Делфин“- Бургас с трансфер в „Реал Мадрид“


196-сантиметровият шестокласник вече е с финализиран трансфер и от следващия спортен сезон ще се влее в редиците на испанския гранд.
Константин е открит в едно от бургаските училища от баскетболния спец  Петко Стаматов преди шест години. 
След като интересът към Костадинов нараства, по инициатива на треньорския състав на „Делфин“ е потърсен агент, който да намери най-доброто предложение за неговото развитие.
Заради него в Бургас пристигна представител на мениджърската агенция “You first sports”- Хуанхо Бернабе, който два дни бе неотлъчно до младата надежда. „Наблюдаваме Константин от седем месеца и вярваме в неговото бъдеще. Разбира се, на първо място се забелязва ръстът му, но той има и природен талант за игра с топката. Чакат го много тренировки, много учене, но Константин има реален шанс да пробие в големия спорт.“ коментира легендата на испанския „Леон“.
След като избра испанския гранд за своята следваща стъпка в баскетбола, на разположение на Костадинов ще бъдат освен отличните възможности за спорт и отдих, но и за сериозно обучение в частно училище, както и интензивно изучаване на испански език. „В „Реал Мадрид“ държат много на образователния процес и осигуряват най-добрите условия на своите играчи.

Слон с перки цъфна на Hacienda Beach



На Джулай морнинг, на малкия плаж в Лозенец бе открита арт инсталация на слон, който е запазения знак на Hacienda. Новата атракция в черноморското селище е дело на Васил Бърдаров   Любопитното е, че цялата конструкция „Слон“ е изградена от перки, които се задвижват от вятъра, а изгрева на слънцето огрява новото съоражение. То тежи около 60 килограма и е с височина от 3 метра.
от Bird Art Studio, който е автор на оръжията и реквизита за холивудската екшън поредица „Непобедимите“.
Истинска музикална фиеста очаква гостите на Hacienda това лято. Зад пулта ще застанат най-известните професионалисти в областта - Dj Vasquez, Jassen Petrov, Kaiski, Dj Tony, освен тях на морската сцена ще се изявяват DJ MASCOTA, DJ Burlak, DJ Andrew BG, DJ Chris BG, Dj Ross, MC HYPE MAN N.A.S.O. , Dj Big D  и още гост дидежи. Красивите и талантливи live вокалистки Vera Russo и Kristina Nova също ще забавляват гостите на Hacienda. Традиционно в понеделник Игор и Иван събират почитателите на караокето, вторниците са запазени за култовите черни партита организирани от съсобственика на Hacienda Beach Димитър Шалявски с подкрепата на музикалния лейбъл „Монте Мюзик“, в сряда феновете ще се забавляват с диджей сетовете на резидентите DJ DiMO BG и DJ Mr.K, в четвъртък българските музикални звезди споделят сцената на Hacienda, в петък и събота е времето за комерсиалните диджей партита.
През месец юли в Hacienda Beach ще гастролират: на 12 юли Ice Cream, на 14 и 28 юли Venci Venc, на 19 юли в Hacienda ще избухне голямо черно парти с участието на DJ Battle, DJ Fed, DJ Cass&2 лица, на 21 юли концерт на малкия плаж ще изнесе поп-звездата Любо Киров, а на 26 юли Ъпсурт ще зарадват феновете на хип хопа. Красивите балерини на Биляна Йотовска и нейното Secret Garden Show ще зарадват почитателите на нощния клубен живот в Лозенец на 23 юли.


В УМБАЛ „Александровска" безплатни прегледи за пациенти, прекарали инфаркт


В рамките на юли месец специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ «Александровска» ще преглеждат безплатно граждани, прекарали миокарден инфаркт,
в приемно-консултативния кабинет на клиниката - вход на ул. „Пенчо Славейков", срещу баня „Мадара". 
Направления по НЗОК не се изискват. 
Желаещите да се консултират е необходимо да носят необходимата документацията, свързана с проблема им , а именно направени изследвания, епикризи и др.Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, ще бъде правена и ЕхоКГ по пренценка на специалиста.

Предварителното записване е на тел.: 02/ 9230 467 и 02/9230 339.

От НЗОК съветват - Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка



Пътуващите в страни от Европейския съюз е добре да имат издадена Европейска здравна карта
или временно удостоверение, което я замества. Тези документи обаче не са задължителни, но са препоръчителни, тъй като осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Изрядният здравноосигурителен статус е задължително условие при тяхното издаване.
От НЗОК обясняват, че здравноосигурителната книжка дава право да се получи здравна помощ от всеки общопрактикуващ/дентален лекар или лечебно заведение, които имат договор с касата, в страна.
Приемът в болница може да стане, като пациентът отиде директно в лечебното заведение. Заплаща се потребителска такса от 5,80 лева на ден, но за не повече от 10 дни в годината.
От НЗОК обръщат внимание, че ако в лечебното заведение от пациентите бъде поискано да заплатят, те трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нужда от спешна и неотложна медицинска помощ, гражданите трябва да се обърнат към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивават. Оказаната им помощ не се заплаща. Хронично болните могат да получат предписаните и медикаменти или диетични храни в аптеки, които работят по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствени продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. От Здравната каса предупреждават, че тези рецепти могат да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна каса, която е на територията, на която е направен избор на личен лекар.
Ако човек пребивава в друг здравен район за срок от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на личен лекар. За целта се попълва регистрационен формуляр за временен избор, който може да се „изтегли" от сайта на НЗОК - www.nhif.bg, меню „Вие питате", или да се закупи от книжарница за медицинска документация. Формулярът се попълва от лекаря, който ще ви обслужва за периода на пребиваването ви на новото място. При извършване на временен избор вие се ползвате с всичките си права по реда на здравноосигурен. Добре е да знаете, че временно избраният общопрактикуващ/дентален лекар е длъжен да ви оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът. Вие сте включен в пациентската му листа също от тази дата. Ако получавате лекарства за хронично заболяване по линия на НЗОК трябва да заверите рецептурната си книжка в съответната РЗОК  на мястото където сте.
При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният ви избор на личен лекар.

В УБ „Света Марина" – Варна поставиха сърдечна клапа без операция



Транскатетърното имплантиране на аортна клапа (TAVI) представлява поставяне на нова клапа чрез катетър, без да се отваря сърцето, което носи много по-нисък непосредствен риск при сравними с оперативното лечение резултати. Това щадящо интервенционално лечение на болни от аортна стеноза се извършва по света от 10 години, но УБ „Света Марина" – Варна е първата, която внедрява тази техника в региона.

УБ „Св. Екатерина" със сертификат за референтен обучителен център за поставяне на аортни клапи чрез „безкръвна" интервенция



Съобщи проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болничното лечебно заведение.
Той подчерта, че „Св. Екатерина" е първата болница у нас, където е извършено през януари 2009 транскатетърно аортно клапно протезиране (TAVI).
От тогава до сега в болницата са поставени аортни клапи на 55 жени и 45 мъже на средна възраст 76 г.
Безкръвните сърдечни операции са по-щадящи за пациентите, защото те се възстановяват много по-бързо и ги изписват ги след два-три дни болничен престой.


За първи път МЗ ще плаща медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт



Здравният министър д-р Петър Москов подписа заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения.
За да получат финансиране болничните лечебни заведения трябва да имат -  структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; спешно отделение и отделение по рехабилитация.
В момента на тези условия отговарят само 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.
Досега  НЗОК заплаща за медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността им може да достигне до 20 – 30 хил. лв., които до момента пациенти бяха принудени да доплащат сами. Сега това се поема от МЗ по определен в методиката ред.
Очакваните резултати от нейното приложение са: намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

МЗ предлага - Почти двойно да се увеличи финансирането на трансплантациите със стволови клетки



В момента у нас се правят около 140 трансплантации на стволови клетки годишно, на
пациенти над 18 години, основно в двете специализирани болници за лечение на онкохематологични заболявания в София. Болниците получават по 25 хил. лв. за автоложна трансплантация (с материал от самия пациент) и 40 хил. лв. за алогенна (с чужди стволови клетки). Тези средства обаче са под реалната себестойност на операциите, които се водят за едни от най-сложните трансплантации по света. Ето защо МЗ предлага да дава по 40 хил. лв. за автоложна трансплантация и 80 хил. лв. за алогенна. Предвижда се също така относителният дял на средствата за труд и при двата вида трансплантации да се увеличи до 40%. Новите цени ще влязат в сила след обнародването на промените.