Translate

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Сандра Алексиева представя-„Лесни и здравословни закуски само за минута“



Сандвич за много гладни:
Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек.
Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.
 
Сандвич „Авокадо сила“:
Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус.
Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.

Сандвич „Зелена енергия“:
Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек),  3 резена моцарела.
Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.

Сандвич „Морски бриз“:
Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема-сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон.
Намажете хляба с крема-сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона.

Сандвич „Шарена пуйка“:
Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат.
Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.

Акцентите от проучването „Хранителнитe навици на българските майки“

проведено от агенция Gemius :-76 % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, следва обядът с 66,5 % и вечерята с 42,2 %;
36,8 % от запитаните отговарят, че закусват всеки ден;
88,5 % от анкетираните майки отговарят, че децата им закусват всеки ден, 63,4 % казват,
че децата им закусват вкъщи, а 31,9 % - в детската градина или училище;
59,5 % от респондентите закусват обикновено вкъщи, следващото най-популярно място за закуска е на работното място (37,8%);
Най-често посочваната причина за пропускане на закуската е липсата на глад сутрин (83,5 %), следвана от липсата на време (14,3 %);
Сандвичите са една от най-популярните закуски (16,1 %), изпреварвани единствено от плодовете (18,8%);
59 % от анкетираните посочват, че най-важното за тях при избиране на хранителни продукти е влиянието им върху здравето, следва доброто съотношение на цена и качество с 53 % и вкусът с 49,4 %;
73,5 % от респондентите знаят, че омега 3 и 6 са полезни мастни киселини, 73 % се затрудняват да посочат дали моно и полиненаситените мазнини са вредни или полезни.
 

Приемът на транс-мастни киселини трябва да бъде ограничен до минимум



Доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика:
Транс-мастните киселини са специфичен вид полиненаситени мастни киселини, които представляват геометрични изомери на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, съдържащи най-малко една несвързана (по-точно прекъсната от поне една метиленова група) въглерод-въглерод двойна връзка в транс-конфигурация.
Консумацията на храни, съдържащr транс-мастни киселини повишава концентрации на LDL-холестерола в кръвта, понижава HDL-холестерола и увеличава общия холестерол, повишава съотношението общ холестерол към HDL-холестерол в дозо-зависим начин. Транс-мастните киселини, съдържащи се в храни, получени от преживни животни (месо, мляко, млечни продукти) имат подобен неблагоприятен ефект върху кръвните липиди и липопротеини.
Проучванията установяват наличие на връзка между високия прием на транс - мастни киселини, основен източник в храненето на които са хидрогенираните и частично хидрогенираните мазнини, и повишен риск от коронарна болест на сърцето. Европейският орган по безопасност на храните счита, че приемът на транс-мастни киселини трябва да бъде толкова нисък, колкото е възможно, в рамките на адекватен хранителен режим. С други думи консумацията им трябва да бъде ограничена до минимум.
В повечето страни от Европейския съюз, включително и в България препоръчителния интервал за прием на транс-мастни киселини е под 1 Е%.

Кои са полезните мазнини?



Ненаситените мазнини, предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са сред тях. Те са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, но се нуждае от тях ежедневно. Полезните мазнини и особено есенциалните
могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето, тъй като подобряват холестеролния профил в кръвта, което от своя страна пък спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега ежедневно.
Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

Денят се познава по закуската! Повече от 60% от българите я пропускат обаче


Резултатите от социологическо проучване, относно хранителните навици на българите, сред жени на възраст от 30 до 55 години, проведено преди месеци показват, че едва 37% от анкетираните закусват всеки ден, над 60% я пропускат, а 76 % я смятат за най-важното хранене за деня. 
6 от 10 дами респективно и децата им ежедневно закусват в къщи и то обикновено сандвичи, а 30% го правят на път за работа или към училището на детето си. 3 от 10 деца закусват в училище, сочат данните от проучването.
Като основна причина за пропускане на закуската е посочено липсата на
глад сутрин и навреме.Според специалисти това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с вечерното хранене, което пречи на организма да си почине активно.
Друг важен фокус в проучването, проведено от агенция Gemius, с подкрепата на Unilever–производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав, е информираността на българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.
„Подобряване начина на хранене е една от основните ценности на Unilever. Решихме да научим повече за хранителните навици на българите, техните интереси по темата за здравословния начин на живот и познанията им за мазнините в продуктите, които консумират. Проучването, което подкрепихме, разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да  подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“, заяви Стефан Андреев, Изпълнителен директор на Unilever-България.
По думите на доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика,
закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня, тъй като чрез нея се събужда метаболизмът и се осигурява на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълнява той с енергия всекидневните си задачи.
„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави тя.
Актрисата Стефания Колева, модератор на събитието, разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни. Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как човек може да си приготви вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.


сряда, 10 септември 2014 г.

Rowenta превръща 6 момичета в топмодели от световна класа



Фризьорът на звездите Жоро Петков избира най-достойните за титлата

Световната марка, посветена на персоналната грижа Rowenta, ще даде възможност на 6 обикновени момичета да сбъднат своята мечта и да бъдат част от превръщането на София в модна столица на тенденциите в прическите от световна класа. Момичетата ще получат уникалния шанс да станат лица на световната марка и да се превъплътят в икони на световните модни столици. Те ще бъдат избрани с помощта на един от най-популярните български коафьори - Жоро Петков, който ще се погрижи за тяхното цялостно преобразяване.
Романтична и замечтана в Париж, дръзка и освободена в Ню Йорк, аристократична в Лондон, бохемски настроена в Амстердам, бляскава и стилна в Милано и елегантна в Москва. Всяка жена обича да пътува и да изследва нови светове, но най-важното за нея е да бъде интересна и привлекателна за околните, независимо къде се намира. Rowenta ще даде този шанс на своите избраници с помощта на най-големите професионалисти в модния бизнес в България. Момичетата ще бъдат преобразени с актуални прически и цялостен стайлинг от световна класа, пресъздавайки вълнуващия стил, екзотичния дух и емблематичното настроение на световните модни столици.
За да намерят момичетата на Rowenta, обучени екипи ще обикалят оживените улици в София между 11 и 14 септември, като дадат възможност на всички желаещи да получат шанса да влязат в звездната шестица. 6-те късметлийки ще бъдат избрани от топкоафьора Жоро Петков и неговия звезден екип от стилисти, гримьори и фотографи. Те ще преобразят до неузнаваемост момичетата на Rowenta, ще ги заснемат в професионална фотосесия за най-известните модни списания в България и ще им предоставят възможността да дефилират на бляскав моден подиум под светлините на прожекторите. Всички „бъдещи модели от световна класа“ могат да следят Facebook страницата на Rowenta, на която ще бъде обявен графика на екипите и местата, на които те ще очакват усмихнатите момичета между 11 и 14 септември 2014 г.


 

Мусала Софт е Национален Шампион на Европейските бизнес награди 2014/2015 в категория „Най-добър работодател“

Престижният конкурс е подкрепен от бизнес лидери, академия, медии и политически представители от цяла Европа.
Категорията, в която е отличена компанията е „Най-добър работодател“. Това е поредното признание за корпоративната култура на споделяне и израстване, инвестициите в развитие на хората, позитивната работна среда и най-вече професионалния, целеустремен усмихнат екип на Мусала Софт.
Това е осмото издание на Европейските Бизнес Награди, които тази година са ангажирали над 24,000 бизнеса от 33 европейски държави. 709 компании от  цяла Европа продължават към втората фаза на конкурса като Национални Шампиони.
Повече информация за Европейските Бизнес Награди можете да откриете на официалния им сайт: http://www.businessawardseurope.com/


 

LG отличена на наградите RED DOT 2014 за интуитивно потребителско преживяване


Смартфонът G3 спечели триBest of the Bestнагради, доказвайки лидерството си в UX дизайна

LG взе общо девет Red Dot награди в категорията за комуникационен дизайн. Част от тях са за смарт клавиатурата, иновативната функция Knock CodeTMи графичния потребителски интерфейс (GUI) в получилия световно признание LG G3 смартфон, който взе Best ofthe Bestнагради. Иновативната webOS Smart+ TV платформа на LG също бе
удостоена с награда от съдиите на Red Dot за новия й подход към смарт телевизори с интуитивния си потребителски интерфейс, който прави използването й безпроблемно и учудващо лесно.
Международно признатите награди Red Dot се състоят от три категории„Комуникационен дизайн“, „Продуктов дизайн“ и „Дизайн концепция“. С участващи 7096 продукти от 49 страни само в категорията „Комуникационен дизайн“, наградите Red Dot са едно от трите най-важни състезания за дизайн индустрията заедно с iF Design Award и IDEA (International Design Excellence Award).
Смарт клавиатурата на LG бе представена за първи път в LG G3 -смартфонът, който бе разработен според философиятаSimple is the New Smart. Изповядвайки същата философия, смарт клавиатурата спомага за намаляването на грешки при писане с до 75%. Посредством адаптивния си софтуер, който анализира навиците на писане и предсказва избора на думи, смарт клавиатурата прави писането бързо и изключително лесно. 
Графичният потребителски интерфейс на LG G3предоставя интуитивно и много по-приятно потребителско преживяване. С изцяло обновения си дизайн, интерфейсът има изчистена и стилна визия, която говори на новия равен и опростен дизайн език на LG, в който е интегрирана изтънчена пастелна палитра и отличителен кръгъл мотив в съответствие с емблематичното лого на компанията.
LG спечели и още шест награди в категорията за комуникационен дизайн, включително за иновативната TV платформа WebOS Smart+. Тя прави бързо и лесно за потребителите да преминат от един източник на съдържание към друг, независимо дали е телевизионно предаване на живо, VoD услуга, Smart TV приложение или медиен файл, съхранявани на свързано устройство. WebOS на LG дава възможности за лесно търсене и намиране на съдържание и предлага опция за лесно настройване и свързване чрез навигация от симпатичния анимиран герой "BeanBird".



Светът отново е футбол със Спондж Боб



Детските зърнени закуски NESTLE® с нови подаръци за стимулиране на физическата активност и възпитаване на любов към спорта


Нова промоционална игра с любимия анимационен герой Sponge Bob (Спондж Боб, „Квадратните гащи“) бе представена от детските зърнени закуски NESTLÉ®. Специалните опаковки предлагат 375g балансирана пълнозърнеста закуска и забавен подарък. Кутиите на NESQUIK® и CHOCAPIC® съдържат футболно перце, с което любителите на този спорт могат да подобрят уменията си по жонглиране. NESQUIK® Duo и COOKIE CRISP® имат специален промоционален код, който води до уникалния сайт на Sponge Bob: www.get-active-game.com.
Детските зърнени закуски NESTLE® отново съчетават полезното с приятното – балансирана пълнозърнеста закуска и футболни игри, които стимулират  въображението и физическата активност. Освен футболното перце, игрите на сайтa на Sponge Bob няма да провокират дълги часове пред компютъра. Те съдържат поредица от физически упражнения, след изпълнението на които се отключват допълнително приятни изненади.
NESTLÉ® превръща закуската в забавен сутрешен ритуал както за децата, така и за цялото семейство. Качественият вкус и разнообразните подаръци, които стимулират физическата активност и възпитават любов към спорта са само част от предимствата. 
Детските зърнени закуски NESTLE® са чудесен избор за закуска като част от балансираното меню, за да помагат на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден, докато се забавляват.
 




Над 1 млн. потребителя използват ESET Mobile Security за Android



Над 1 млн. потребители в света са доверили защитата от вируси и зловредни кодове на своите Android смартфони и таблети на ESET Mobile Security за Android.

Android е най-разпространената операционна система за таблети и смартфони в света. Като такава, тя е и най-привлекателна за киберпрестъпниците и има нужда от защита от вируси, зловредни кодове, фишинг, спам и т.н,“ коментира Спас Иванов, търговски директор на Centio.

„Замислете се какво количество лична информация съхранявате на смартфона или таблета си – имейл, профили за социални мрежи, контакти на семейство, приятели и колеги,  банкова информация. А сега се замислете какво би станало, ако загубите това устройство и нямате начин да го защитите или да изтриете информацията на него,“ добавя той.

Данните за разпространението на вирусите за Android доказват тенденцията все повече атаки да са насочени именно към мобилни устройства, които се приближават все повече до функционалността на компютъра. Проучване на Cheetah Mobile сочи, че в около 10% от всички Android приложения по света се крие някакъв вид вирус. В анализа на компанията са изследвани над 24 млн. приложения за мобилната операционна система. Ръстът на цифрата е плашещ – броят на заплахите за Android се е увеличил 20.5 пъти спрямо 2012 г. и 2.5 пъти спрямо 2013 г., твърдят анализаторите. Локацията с най-широко разпространение на вируси е Западна Европа.

В България положението  е идентично. Едва 26% от над 810 потребители, участвали в проучване на Centio, са запознати, че техните смартфони биха могли да станат жертва на зараза с вируси. Над 71% от  анкетираните използват смартфон, а близо 48% от тях признават, че не го защитават с никаква антивирусна програма.

ESET Mobile Security за Android е решение за защита от вируси и зловредни кодове за мобилни устройства, което е базирано на доказано ефективната технология ESET NOD32 Antivirus. С над 27 години история и рекорден брой от над 80 награди от независимото издание Virus Bulletinтя вече стои и зад защитата на повече от 1 млн. потребители на Android от целия свят. Ключовите технологии в ESET Mobile Security за Android са:

-Система за защита и премахване на вируси;

-Проактивна система против кражба;

-Система за отдалечено изтриване на информацията на телефона или таблета;

-GPS локализиране на загубено или откраднато устройство;

-Заснемане на снимки с предната и задната камера на устройството;

-Сканиране на мобилни приложения за вируси и зловредни кодове в реално време;

-Отдалечено заключване на откраднато или загубено устройство.

-Филтриране на текстови съобщения (SMS) и обаждания от нежелани номера.
Научете повече за ESET Mobile Security за Android на store.centio.bg.