Translate

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Неврохирурзи отстраниха едновременно три различни тумора от мозъка на пациент



Екип от УМБАЛ ,,Св. Иван Рилски” гр. София извърши уникална неврохирургична интервенция, отстранявайки едновременно три различни тумора от главата на 49 годишен пациент.
Заболяването се развило за броени месеци с прогресиращо главоболие и смущения в зрението. Оперативната интервенция е осъществена в ръководената от проф. Марин Маринов столична
клиника по неврохирургия към болницата, а лекарският екип, включващ д-р Емануил Найденов, д-р Красимир Минкин и д-р Мария Абрашева, успява за 6 часа да осъществи три успоредни интервенци, като отстранява цялостно всички тумори от мозъка на пациента.
Обикновено това е времето необходимо за отстраняването само на един тумор.
Пациентът още на втория ден след оиперацията е на крака, без съществени оплаквания. Той ще бъде изписан на 15.06 т. г.
Лекарите са доволни от резултата и състоянието на пациента. Независимо от големия професионализъм здравната каса няма да оцени адекватно техните усилия, покривайки разходите само за една от извършените сложни оперативни интервенции.

AstraZeneca България получи официално отличието Ruban D`Honor в рамките на Европейските бизнес награди



Призът в категорията „Най-добър работодател” беше връчен по време на тържествена церемония в Истанбул на Зоя Паунова, изпълнителен директор на AstraZeneca България. В категорията се съревноваваха 10 претенденти от различни европейски държави. В рамките на престижните бизнес награди компанията се конкурираше с 15000 компании от 34 страни, в
продължение на близо 2 години, като на финалния от 3-те етапа AstraZeneca България се нареди сред общо 100 финалисти. Призовете се връчват на компании с най- добри бизнес практики, които включват и основните принципи на Европейските бизнес награди. Сред тях са иновативност и етично поведение.
“Оценяваме високо наградата, защото е признание както за компанията, така и за целия екип. Това е отличие за ангажираността, професионализма и посвещението, както и за доверието, което служителите имат в компанията като добър работодателски бранд, чиято мисия е  „Да създаваме медикаменти, които да подобряват здравето и качеството на живот на пациентите, чрез иновация и лидерство в научната област”, отбеляза г-жа Зоя Паунова, получавайки отличието Ruban D`Honor.
Отличието нарежда AstraZeneca България сред най-динамично развиващите се компании в Европа. До финала и приза Ruban D`Honor компанията достигна, като завоюва титлата Национален шампион и надделя над 200 участници от 28 страни в Европа.
Над 200 участниците в конкурса, от 28 европейски държави, се състезаваха в десет конкурсни категории- на няколко етапа, стартирайки от края на 2011 г. За първи път участниците представяха кандидатурите си чрез видео презентации. Публиката също имаше възможност да избира победителите, които да продължат в надпреварата. Във финалната фаза призьорите представиха своите бизнес програми на живо пред жури, съставено от 5-тима международни членове, представители на утвърдени европейски компании.

Проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков са назначени за заместник-министри на здравеопазването



Проф. Славов завършва Висш медицински институт, гр. София, специалност „Урология и магистратура по „Здравен мениджмънт в УНСС. Специализирал е във Франция, Белгия, Великобритания и САЩ по урология, трансплантология и реконструктивна урология; организация на бъбречната трансплантация, лапароскопска хирургия. През 2012 г. става член на Комисията за лечение в чужбина при Министерството на здравеопазването. В периода 2010-2013 г. е национален консултант по урология, бил е началник Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска. През 2009 и 2010 г. е член на Борда на директорите на УМБАЛ „Св. Анна. Трудовият си стаж започва в Окръжната болница, гр. Кюстендил и Медицинска академия в София. Владее руски, френски и английски език.
Д-р Бойко Пенков завършва магистратура по „Медицина в Медицинска академия и „Стопанско управление – здравен мениджмънт в Университет „Проф. Асен Златаров, гр. Бургас. Притежава дипломи по „Болничен мениджмънт и „Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт, „Белодробни болести, „Вътрешни болести от Медицинския университет в София. Изучавал Администрация в здравеопазването в JICA, Япония. Владее английски и руски език.

Проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков са назначени за заместник-министри на здравеопазването от министър-председателя Пламен Орешарски.

Датски супермаркет получи от Колумбия пратка кокаин вместо банани



Това предаде Асошиейтед прес.
Служителите в супермаркет от веригата "Кооп" се втрещили, когато при отваряне на кашони за банани от Колумбия намерили вътре около 100 кг бял прах, който според полицията е кокаин.
Пратката била открита миналата седмица в Орхус, Западна Дания, след като служителите забелязали, че някои кашони са по-тежки от други.
Вчера в друга пратка от Колумбия, получена в централен разпределителен обект на веригата супермаркети в предградие на Копенхаген, са били открити още пакети с бял прах.
Компанията се е свързала с колумбийския си доставчик. Полицията води разследване

Седенето с изправени рамене уврежда сериозно гръбначния стълб


Би Би Си съобщава, позовавайки се на водещи британски учени, че това е в резултат създаваното ненужно напрежение в гърба.

Когато напрежението върху гръбнака е голямо, междупрешленните дискове се раздвижват и те се изместват. Раздвижването на дисковете е най-голямо при седене с изправен гръб под 90 градуса, установиха учените в болницата „Уденд” в Абърдийн. 
При седене със свити напред рамене е голямо износването в долните две части на гръбначния стълб.
Най-добрият начин да се седи пред бюрото, според тях, е с отпуснат назад гръб под ъгъл 135 градуса. Ако това изглежда трудно постижимо, ъгълът може да е 120 градуса.
Данни на британската асоциация за лечение на заболявания на гръбначния стълб показват, че 32% от хората прекарват по 10 часа седнали, като половината от тях въобще не стават от бюрата си дори за обяд. Две трети от хората седят много и вкъщи, когато се приберат от работа.



сряда, 12 юни 2013 г.

Над 84% от лекарите ни са против пушенето на обществени места



показват данните от експресно проучване, цитирано от БНР. Над 61% от тях смятат, че разрешаването на тютюнопушенето на обществени места ще има негативни последици за здравето, а над 73% от лекарите са убедени, че могат да повлияят положително на пациентите и обществото в превенция на тютюнопушенето. Допитването е проведено с 8 кратки въпроса към 200 произволно избрани от базата данни български лекари и има за цел да изясни отношението на специалистите към инициативата на правителството за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места и започналия по този въпрос дебат.

44% не подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места



Те смятат, че предишните ограничения, които предвиждаха обособени зали за пушачи и непушачи са били достатъчни.
Това показват резултати от национално представително проучване сред 1012 пълнолетни граждани, направено от "Ноема" т. г. То обхваща 410 пушачи и 602 непушачи.

Проучването е по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и регистрира нагласата на българите за въведената пълна забрана за тютюнопушене във всички заведения. Изследването цели да бъде измерено влиянието на въведената пълна забрана върху честота на посещение и времето за престой в заведенията.
Процентът на хората, подкрепящи пълната забрана във всички заведения, е намалял с 14% в сравнение с миналата година и достига 34%, показва проучването. Отбелязва се намаляване на процента на непушачите, които подкрепят пълната забрана в заведенията – 46% от непушачите подкрепят забраната през 2013 г, за разлика от предходната година, когато процентът им е бил 61%о.
Около една трета посочват, че се отказват често от посещение на заведение, защото те или техен познат иска да пуши, докато са заедно. При непушачите делът им е значително по-малък - 8 на сто.
Въведената от средата на миналата година забрана се е отразила предимно на пушачите, но не по отношение на навиците им на пушене, а по-скоро във връзка с честотата на посещаване и прекарваното време в заведенията, показва проучването.
Направеният извод се потвърждава и от анализа по честота на посещаване на заведения - честите посетители започват да ходят по-рядко и да стоят по-малко, а делът на редките посетители, които са започнали да ходят по-често, не е в състояние да компенсира тази тенденция.
Изследването на обществените нагласи показва, че 76% от пушачите нито са се отказали от тютюнопушенето, нито са намалили броя на изпушените цигари, заради въвеждането на забрана за тютюнопушене на обществени места. Едва 1% от
пушачите са се отказали от тютюнопушенето заради ограничението, а около 3% са се пренасочили към електронни цигари. По данни, събрани от БХРА, преди въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене, са инвестирани около 50 млн. евро, за да се обособят зали за пушачи, съответстващи на законовите изисквания. След въвеждане на ограничението са затворени между 15 и 20% от заведенията от хотелиерската и  ресторантьорската индустрията и са освободени около 16 000 човека, заети в сферата на тази индустрия.
Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че хотелиерите подкрепят тоталната забрана за пушене, но се солидаризират с проблемите на градските заведения. Исканията на индустрията са да се върне старият режим или да се договори консервативен режим, в който да се разреши тютюнопушенето по определен начин т. е. бизнесът не е за тотална отмяна на забраната за пушене на обществени места, а иска закон, който да удовлетворява всички страни, и постепенно да се върви към тоталната забрана.

Предвижда се снимките на усмихнати бебета да изчезнат от опаковките с мляко на прах за бебета в ЕС



Правилата за етикетирането на бебешките млека и храните за специални медицински цели ще бъдат по-добре дефинирани с цел защита на потребителите и ясното разграничаване на храните за нормална консумация и тези за специфични групи.

Европарламентът одобри нови правила, относно етикетирането и съставките в храните, предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния  хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Одобри и специален списък от витамини и минерали, които могат да бъдат добавени към тези храни.
Новото законодателство цели да се насърчи кърменето, предаде ДПА.
"Кърмата е най-здравословният вариант за бебетата и производителите на мляко на прах не бива да използват бляскавия маркетинг, за да се опитват и да убеждават родителите в противното", заяви евродепутатът Карл Шлитер.
Новото законодателство забранява манипулативни снимки" включващи снимки на "усмихнати бебета"или други снимки или текст, които могат да идеализират употребата на мляко на прах" върху продукти за деца до 1 година и свързани с тях реклами", за да не се демотивира кърменето.
В същото време снимките, които помагат за идентифициране на продукт като мляко на прах или илюстрират начина на приготвяне, ще останат разрешени. Част от разпоредбите в новия регламент ще влязат в сила след 20-ия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

НЗОК е осигурила повече направления за специалист през второто тримесечие на годината



 Направленията за специалист, разпределени от НЗОК за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г.
През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания.
Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел, в размер на 178 млн. лв., като е съобразено и включването на нови за НЗОК дейности - специализиран преглед по пакет „Физикална и рехабилитационна медицина“ и високо-специализирана дейност „Ехография на млечна жлеза“, антитела срещу Тереоиднатапероксидаза – Аnti – TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 год. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети „Образна диагностика“ и „Обща и клинична патология“.
На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика,  диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи. По този начин НЗОК гарантира наблюдението и лечението на групите от населението, които се нуждаят от специални грижи.
Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.
Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.
Също така е определен и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.

Конкурс за зелени идеи ще изпрати еко любители на пътешествие по Дунава



Стартира четвъртата „Екомания“
 

За четвърта поредна година се провежда конкурсът на екологична тематика "Екомания". Тази година темата е "Непознатият Дунав", с акцент върху опазването на богатството и
биоразнообразието на река Дунав.
Любителите на природата ще имат възможност да споделят своите идеи за опазването на водното богатство, както и да предложат различни варианти и форми на екотуризъм по Дунав. Еко любителите ще имат възможност също да дадат своите предпочитания за птицата-символ на река Дунав или да споделят как виждат живота по дунавски.
Конкурсът "Екомания" се организира от Vesti.bg, в партньорство с Кока-Кола ХБК* България и Българското дружество за защита на птиците. Идеята е да се насочи вниманието към водното богатство на България и биоразнообразието във водните басейни.
 Еко любителите ще могат да качват своите идеи до 26 юни, в секцията Екомания 2013 на Vesti.bg., описани в обем от 250 до 1000 думи, по следните теми:
- Птица-символ на река Дунав и как да я превърнем в запазена марка
- Моето любимо място край река Дунав: как да го запазим и развием
- Екотуризъм: опознай непознатия Дунав, за да го обикнеш
- Живот по Дунавски: минало и бъдеще
Читателите на Vesti.bg ще могат да гласуват за всяка от идеите и така ще определят 20-те най-добри от тях. Жури ще излъчи победителите, които ще получат награди. Победителите ще бъдат обявени на 29 юни -Международния ден на река Дунав, във Vesti.bg.
Голямата награда е тридневен круиз по делтата на Дунав, осигурена от Кока-Кола ХБК България. Ще има и поощрителни награди, осигурени от БДЗП - книга-албум на BirdLifeInternational - "People and Birds" и най-новото издание на БДЗП - "Полеви определител на птиците".
-------
*За трета поредна година официален партньор на "Екомания" е Кока-Кола ХБК България с
инициативата „Зелен Дунав”, която е част от дългосрочната политика на компанията за опазването и устойчивото използване на водните ресурси. За първи път конкурсът се организира в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.
 


Никаква почивка за звездите от „Като две капки вода”



Безмилостна се оказа съдбата за 8-те звезди от „Като две капки вода”. След финала на шоуто те не само че няма да успеят да си починат пълноценно, но дори им предстои още по-натоварен график. 
Глътка въздух ще си вземе единствено победителят Рафи, който ще "зареди" с 4 дена заслужена почивка, без да разкрива точната дестинация. Едва слезнала от сцената на шоуто, Милица вече е готова да се качи на друга сцена. В момента тя се подготвя за концерт, покрай който й предстои напълно нова роля – тази на тромпетистка. 
Алекс, който все още не е закрил театралния сезон и „лети” до Варна и обратно за представления, се е нагърбил със сценария на нов филм, който ще снима през август под режисурата на Асен Блатечки. Емблематичният PSY от „Като две капки вода” ще успее да „измъкне” и 2 седмици за плаж през юли, като след това веднага стартира репетиции в Бургаския театър. Пътят ще отведе Албена в Шумен, която също влиза в роля в местния тетаър.
Още един филм предстои за Диана – главната роля в „Корпус за бързо реагиране 2”. Там тя ще играе г-жа Георгиева, омъжена за петролен магнат в Дубай. Освен с тази роля, Диана ще се завърне и в любимото си амплоа – това на майка. Както неведнъж е споделяла,най-много по време на шоуто й липсваше дъщеря й София.
Мария също остава в София – снимките на „Господари на ефира” кипят с пълна пара, където тя си партнира с Румен Угрински. Гъмов продължава представленията в Кукления театър и вече е и горд притежател на тениска на любимия отбор „Берое” с автографи на всеки един от футболистите спечелили тазгодишната Купа на България.
Стефан го чакат 8 представления из цяла България, с които се очаква за пореден път да обере овациите на публиката.

Мъжете порастват с 11 години по-късно от жените



Мъжете съзряват напълно едва на 43 години, тоест с 11 години по-късно от жените, показва британско проучване.
Представителите на силния пол остават "незрели" до края на 30-те и началото на 40-те си години. За сметка на това жените съзряват напълно още на 32 години. 40% от анкетирани мъже признават, че са незрели.
80% от жените смятат, че мъжете "никога не престават да се държат като деца", като изпускат газове, оригват се, ядат фаст фуд рано сутринта и играят на видеоигри, при всеки възможен случай. Според тях мълчанието по време на караници, неумението да се сготвят най-обикновени ястия и разказването на едни и същи вицове и истории в компанията на приятели също са признаци за незрялост.
Дамите два пъти са по-склонни от мъжете да се чувстват "порасналите" във връзката. 25% от тях са категорични, че именно те взимат важните решения във връзките. 30% признават, че са прекратявали връзка, защото са изгубили търпение към прекалено незрелия си партньор. А 46% споделят, че са имали връзка, в която са се чувствали като майка на партньора си.
Според анкетираните обаче незрялостта си има и своите положителни черти. 40% заявяват, че тя е важна за връзката, защото гарантира забавление и я освежава. Една трета от участниците пък заявяват, че малко незрялост помага за създаването на връзки с децата, обобщава резултатите от проучването БГНЕС.

VAIO®Fit 15E: Тънък, с впечатляващ звук



Моделът се предлага в два основни цвята-бял и черен. Дебелината на VAIO®Fit15E е едва 25 мм. Големите интегрирани тонколони и вграденият събуфер дават по-богат и по-реалистичен звук, правейки VAIO®Fit15E перфектният партньор за слушане на любимите ви песни и филмова музика.
Благодарение на интегрираните уникални Sony технологии, ще получите първокласен звук в широк аудио спектър - от дълбоки ниски тонове до специфични високи, с технологията ClearAudio+.
Изберете от четири различни настройки или използвайте еквалайзера, за да зададете звукови ефекти според предпочитанията си. Наред с това, интегрираната уеб камера е оборудвана с отличения с награди „ExmorRforpcCMOS сензор за изображения от Sony,осигуряващи изключително ясна и контрастна HD картина, дори когато сте в затъмнена стая.
Оптимизираната работа на процесора и видеографика осигуряват до 5 часа работа на батерия, достатъчно време да се забавлявате без досадното зарядно устройство да е прикачено към компютъра.
Новата VAIO®Fit линия от Sony ще бъде налична в България в края на юни 2013 г.

Sony представиха новите си модели VAIO-VAIO® Duo 13, уникален хибрид с дизайн SurfSlider™ и цифрова писалка



Специална конструкция позволява лесно и бързо преминаване от таблет в компютър и обратно

VAIO® Duo 13 от Sony е тънък, лек хибриден Ultrabook™ с 33.7см (13.3-инчов) екран, създаден за да развихри въображението ви. Дали ще пишете с вградената пълноразмерната клавиатура с подсветка, на чувствителния сензорен екран на ръка, или и двете-изборът е ваш.
Ултрабукът се отличава с уникален SurfSlider™ дизайн, който безпроблемно го трансформира от таблет в компютър и обратно. С удобната, чувствителна на натиск цифрова писалка може да рисувате, скицирате или да записвате на ръка. За удобството ви отстрани на лаптопа има специално място за нейното прикрепване. Откачането и от поставката автоматично задейства ”NoteAnytimefor VAIO”( за моментално записване) т. е. в този малък модул има сензор, който при вдигане на писалката автоматично зарежда напр. любимата ви програма за рисуване, ако сте я задали предварително.
При VAIO® Duo 13 вие нямате нужда от въвеждане на парола при стартиране - функцията за разпознаване на лицето моментално ще разпознае, че това сте вие и ще ви даде достъп.
Моделът се отличава с 8-мегапискелова задна камера с автофокус и „Exmor RS™ for PC” сензор за ярки и детайлни снимки.
С вграденото „CamScanner” приложение вие изчиствате изображения, изправяйки наклонените ъгли, за да се осигури правилната позиция на снимките или на сканирания текст. Прехвърляйки изображенията в „NoteAnytimefor VAIO” пъкможе да ги редактирате и коментирате, като ползвате цифровата писалка. А ако качите резултатите от своя труд в облака моментално ги споделяте с колеги или приятели.
Комбинацията TRILUMINOS® дисплей за мобилни устройства с Full HD екран и технологията за супер резолюция на Sony- X-Reality™, разширява творческата палитра с жива, богата гама цветове и осигурява несравним по реалност образ, благодарение на опита на Sony, натрупан с телевизорите BRAVIA. СъщевременноX-Reality™ за мобилни устройства анализира всяко
изображение и възстановява липсващи пиксели, за да оптимизира качеството и да предостави ясни и контрастни видеоклипове.
Тези дисплей технологии комбинирани с режим ClearAudio+ за подобряване на звука, ви предлагат аудио-визуално изживяване без аналог на пазара, като ви позволява да се наслаждават на перфектна чистота и представяне.
Благодарение на вградената технология за мобилен 3G или LTE интернет достъп лесно може да проверявате пощата си или да се включвате във видео конференции, дори да няма Wi-Fi наблизо. Wi-Fi рутерът, захранван от мрежата, превръща Ethernet връзката във ваша собствена интернет точка. Свържете безжично до пет смартфона или таблета наведнъж и така всичките ви устройства могат да споделят сигнала и да бъдат онлайн.
Чрез иновативната технология “Винаги свързан” ще останете онлайн, дори лаптопа да е в режим  Standby като продължи да ви информира за нови имейли или новости от социалните мрежи, а за по-малко от секунда VAIO®Duo 13 влиза отново в активен режим за.
С изключително икономичния си режим осигурява най-дълъг живот на батерията в сравнение с всеки друг ултрабук до 15 часа работа.
Новият VAIO®Duo 13 от Sony ще бъде наличен на българския пазар от края на юни.
-------
VAIO®Duo13: основни функции и характеристики



Модел
VAIO® Duo 13
Процесор
Intel® Core™ i5-4200U сIntel® TurboBoost Technology
Операционна система
Windows 8
Памет
4GB LPDDR3 1600MHz SDRAM
Диск
128GB SSD
Екран
33.7 см (13.3 инча) TRILUMINOS дисплей за мобилни устройства;X-Reality™ за мобилни устройства; Full HD (1920x1080); сензорен
Видеокарта
Intel® HD Graphics 4400
Други
WLAN 802.11a/b/g/n; Bluetooth®Ver. 4.0 + HS; USB 3.0 (x1), USB 3.0 с USB зареждащ порт (x1); HDMI изход; MemoryStickDuo/SD комбиниран слот за карта памет; стерео високоговорители; 8-мегапикселова камера с автофокус и ‘ExmorRSfor PC’ сензор; Full-HD предна камера с ‘Exmor Rfor PC’ (2.07-мегапиксела); Мобилен широколентов модул(LTE или HSPA+, UMTS, EDGE/GPRS);Сензори (NFC, GPS, Accelerometer, Gyro, DigitalCompass); цифрова писалка; HDMI към VGA адаптер; AC захранванEthernetзаWi-Fi рутер
РазмериДxВxШ
Приблизително330 мм x 19.5 мм x 210 мм
Тегло
Приблизително1.35 кг (със стандартна батерия)

Sony представя най-лекия ултрабук със сензорен екран в света VAIO® Pro 13



Това е лаптопа за професионалисти. Тежи само 1.06 кг., което го прави най-лекия ултрабук в света. Той е със сензорен 13-инчов екран,  тънък, но същевременно и много надежден. Дизайнът му осигурява допълнителна издръжливост, която е задължителна за преносимите компютри (корпусът му е от специални еднопосочни карбонови влакна). И въпреки че е много лек, процесорът Intel®Core™ от четвърто поколение предлага достатъчно мощност. Видеоклипове, снимки и презентации изглеждат перфектно на изключителния Full HD
дисплей, тъй като X-Reality™ за мобилни устройства анализира всяко изображение, замества липсващите пиксели и оптимизира качеството за най-ясни и контрастни цветове.
VAIO® Pro 13 ви позволява да пишете комфортно и през деня и през нощта, благодарение на гладката чувствителна стандартна клавиатура, с подсветка, която за по-голямо удобство се повдига нагоре при отворен компютър.По-голямото разстояние между бутоните и дълбочината на потъване редуцират количеството грешки, когато работите бързо, а дланите ви са разположени удобно на бюрото-намалява напрежението в китките и ви осигурява мах. комфорт.
С вградената батерия може да работите до 8 часа. А чрез допълнителната плоска батерия  удължавате времето за работа двойно и без зареждане до 18 часа.
Ултрабукът предлагат първокласен звук, независимо дали гледате филми или релаксирате на фона на любимата си музика. Режимът ClearAudio+  позволява да избирате от четири различни предварително зададени настройки, за да намерите тази, която отговаря най-добре на вашия вкус, или да променяте настройките на еквалайзера и звуковите ефекти.
Докоснете своите Sony NFC безжични тонколони или слушалки до VAIO® Pro, за да ги свържете и прехвърлите звука, без да пропуснете и нота. Ще се насладите на любимите си песни с ясно дигитално качество, без да се оплитате в кабели.
Новият VAIO® Pro от Sony ще бъде достъпен в Българияв края на юни
------




VAIO Pro 13: основни функции и характеристики



Модел
VAIO® PRO 13
Процесор
Intel® Core™ i5-4200U сIntel® TurboBoost Technology
Операционна система
Windows 8
Памет
4GB DDR3 1600MHz SDRAM
Твърд диск
128GB SSD
Екран
33.7см (13.3 инча)широкоформатен (16:9)  Full HD (1920x1080); сензорен; TRILUMINOS®дисплей за мобилни устройства; X-Reality™ за мобилни устройства
Графика
Intel® HD Graphics 4400
Други
WLAN 802.11a/b/g/n; Bluetooth®Ver. 4.0 + H; USB 3.0 (x1), USB 3.0 с USB зарядно устройство (x1); HDMI изход; слот за SD карта памет; стерео тонколони с ClearAudio+ режим; предна уеб камера с ‘Exmor R for PC’; NFC; HDMI към VGA адаптер; AC-захранван EthernetдоWi-FiRouter
РазмериДxВxШ
приблизително322 мм x 17.2 мм x 216 мм
Тегло
приблизително1.06 кг (със стандартна батерия)