Translate

четвъртък, 24 май 2012 г.

Тодор Димитров:Превратности

Актьорът от Кукления театър в София Тодор Димитров на 27-ми март 2010 г.получи приза за цялостен принос към българския куклен театър.

 http://www.youtube.com/watch?v=cAWqYoB_VRU

сряда, 23 май 2012 г.

БЛС: Ако ВАС не отмени решението, ще започнем протести


Потребителската такса за преглед да бъде обвързана със средната работна заплата у нас


Ръководството на БЛС не е съгласно с решението на правителството потребителската такса за преглед при лекар да бъде "отвързана" от минималната заплата. То поиска потребителската такса за посещение при ОПЛ да бъде обвързана със средната, а не с минималната работна заплата, което ще позволи тя да расте или намалява в зависимост от индексацията.
Д р Цветан Райчинов, председател на лекарската съсловна организация, подчерта, че 20-те стотинки разлика няма да направят пациента по-беден, но ще помогнат на много джипита да си платят наемите или консумативите, които през последните години са се увеличили.
Той напомни, че във времето цените на медицинските услуги в България, предлагани от лекарите, са се увеличавали символично с по 3 до 5% на три години. В същото време повечето пари, които държавата дава за здравеопазване са отивали основно за лекарства, където е регистрирано увеличение на средствата с по 30% на година. Посочи, че най-ниската такса за посещение при семеен лекар в Европа е 11 евро и каза, че ако разликата в цените е такава, то тук доматите трябва да са по 15 стотинки за килограм. За последните години непрекъснато поскъпват ток, парно и други консумативи и всичко това се плаща от хората, но когато става въпрос за повишаване на лекарското заплащане - не може, констатира д-р Райчинов и добави, че ако няма държавна политика за развитие на лекарската професия, след 10 години ще сме изправени пред такава липса на кадри, че няма да има кой да ни лекува.
Пресмятайки фактори като обучение, оборудване на кабинет, амортизация на апаратура, консумативи и материали, заплати на допълнителен персонал и режийни, минималното заплащане на частен преглед трябва да е 25 евро при общопрактикуващ лекар и 50 евро при специалист, заяви той.
Стана ясно, че лекарите ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията, която наложи на БЛС имуществена санкция в размер на 80 000.
Според д-р Райчинов налагането и е незаконосъобразно, дефакто е национализация на средствата на съсловната организация и се цели ликвидирането и, тъй като БЛС няма други приходи. „След като не успяха да ни унищожат политически, сега се опитват да ни унищожат икономически. Кръстоносният поход срещу съсловието е от 3 години и то е подложено на геноцид”, бе категоричен той и поясни, че решението от събора в Равда да се определи минимална цена за лекарския частен преглед никога не е влизало в сила и че УС никога не е разпореждало с документ неговото изпълнение.
Членът на УС д-р Георги Ставракев отбеляза, че възможността за определяне на подобна минимална цена е записана в лекарския кодекс още през 2000 г. Той припомни също така, че две години по-късно законодателството е дало такова право и на други съсловия на свободните професии като адвокатите и архитектите и при тях няма проблем с КЗК. Д-р Ставракев подчерта, че БЛС ще предприеме стъпки за изравняване на правата между съсловията.
Стана ясно още, че КЗК третира БЛС не като съсловна организация, а като "сбор от предприятия", медицинският преглед като търговска услуга, а средствата от членския внос като печалба на фирма с аргумента, че почти всички лекари са регистрирани като еднолични търговци.
Ще обжалваме това решение във ВАС, ще представим там и експертиза, която показва, че това е минимална цена, съобразена с качеството на услугата, и ако ВАС не отмени решението, ще започнем протести, но след обсъждане на Национален съвет, заяви д-р Райчинов и посъветва всички лекари, които имат възможност, да напуснат страната поради не оценяването на труда им.
По думите му българските лекари заемат предпоследно място по заплащане в Европа и само лекарите в Румъния са по-зле платени.
„Ако сте решили да учите медицина, не го правете в България. Ако все пак се дипломирате у нас, след това бягайте да работите в чужбина”, призова той и младите лекари.
От БЛС предупредиха, че от началото на годината 180 лекари са напуснали страната. Средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, 20% от тях работят въпреки пенсионната си възраст, тъй като няма кой да ги замени и, че в следващите години ще се усети остър дефицит на лекари в страната. Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, каза в заключение д-р Райчинов.

Българите неглижират хроничната болка и не търсят специалист, за разлика от западноевропейците



Данните от международно проучване, в което са участвали 4839 души с хронична болка (гърба, ходилата, крайниците, артрити, остеоартрити, онкопроблеми) сочат, че при 63% от пациентите болката възпира удоволствието от живота, при 90% влияе негативно на способността за работа и ежедневни дейности като спане и физически упражнения се превръщат в сериозен проблем при 40% от тях. Около 1/3 от тях заявяват, че болката е повлияла върху отношенията им със семействата и приятелите им, над 20% се чувстват самотни в борбата с болката, а един от шестима смята, че болката е толкова силна, че предпочита да умре. Едва 6% усещат облекчение, след като пият болкоуспокояващо. В световен мащаб почти 500 млн. работни места се освобождават, защото хората губят трудоспособност заради хронична болка.
Хроничната болка не е просто симптом, тя се превръща сама по себе си в заболяване, ако не се лекува. Тя е широко разпространен проблем в цяла Европа. Приблизително 1 на всеки 15 възрастни е засегнат от остра и хронична форма. Освен това, един от пет, от анкетираните пациенти с хронична болка, е загубил работата си, също толкова - 20% от изследваните са били диагностицирани с депресия в резултат на болката, а над една трета от проучваните не могат да излизат от вкъщи заради страничните ефекти на приеманите лекарства.
Независимо от наличието на ефективни лечения, проучването показа, че много пациенти в Европа не получават най-добрата терапия за тяхната болка. 2/3 от анкетираните заявяват, че предписаното им медикаментозно лечение не може да контролира болката им, а един от четирима смята, че лекуващите го лекари не са в състояние да контролират болката му.
У нас данните от проучване сред 35 пациенти с хронични болести сочат, че 91% от тях смятат, че болката има негативно влияние върху живота им, докато 57% споделят, че тя изцяло ги контролира. Над 50% от българите обаче я неглижират, а над 90% не успяват да овладеят напълно и не търсят експертна помощ, за разлика от западноевропейците.
У нас хората търсят помощ за хроничната болката първо при ОПЛ - 97%. Само 23% се обръщат за помощ към специалист – невролог, физиотерапевт, медицинска сестра, ендокринолог, ортопед, към фармацевт и едва на 4-о място към специалиста по обезболяване. Някои се самолекуват, а близо 50% от тези пациенти обаче не вземат предписаните им лекарствени медикаменти т. е. не спазват предписаната им терапия, заради страх от странични ефекти и защото се страхуват, че болката е показател за влошаване на заболяването им.
Болката е един от главните симптоми, за разпознаваемост на много от онкологичните заболявания. 30-40% от раковите заболявания се диагностицират именно в следствие на нея. Онкоболни се страхуват да пият обезболяващи, за да не станат наркомани, което в същност е мит, според д-р Николай Йорданов, анестезиолог в отделението по палеативни грижи, към комплексен онкологичен център - Враца
Доброто лечение на болката увеличава преживяемостта на онкоболните и качеството на живота им. Той даде за пример една от най-честите диагнози рак на панкреаса в 4 стадии. Според него, ако той не се лекува преживяемостта е 6-7 месеца.
При добро обезболяване преживяемостта се увеличава на 14-16 месеца, а съчетано с химиотерапия - на 20 месеца.
По думите на д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, член на Надзорния съвет на НЗОК, не е уточнена процедурата, по която ще се осигуряват болкоуспокояващите за онкоболните. Не е ясно дали лекарствата ще се предоставят от болниците или ще минават през аптеките. Вторият вариант е по-добрият, посочи той и заяви, че иска да се реализира проект, който да осигури т.нар. отделение за болката в болниците.
В болниците в Малайзия има отделения за болката. Д-р Хасърджиев, който м. г. претърпял тежка операция на крака там, сподели, че до леглото му имало система с обезболяващи, чиито степени можел сам лесно да регулира, която обаче била направена така, че предпазвала пациента от евентуално предозиране. Специалистите там всекидневно записват болката му чрез серия от въпроси и оценка по скала. А раздвижването му още на втория-третия  пък успяват да го вдигне на крака за броени дни. “Ако не бях правилно обезболен, аз нямаше да мога да стъпвам на крака си в продължение на месеци”, категоричен бе той.

Над 170 медицински специалисти ще обучат 4500 пациента как да поддържат здравословното си състояние


Програмата „Университет за пациенти” е дългосрочна инициатива на Национална пациентска организация( НПО), насочена към предоставяне на обучение и подкрепа на пациентите с хронични заболявания, техните семейства и близки, която цели разработването на специфични обучителни модули, както за здравните специалисти и доброволците в системата на здравеопазването, така и за самите пациенти – за придобиване на умения за самостоятелни грижи и контрол на заболяването. С други думи целта е да се контролира лечението на пациентите с хронични заболявания, да се гарантира равнопоставеност на възможностите за качествено образование на пациенти и потребители на здравната система и да се промотира модернизацията и повишаването на качеството на здравната система чрез провеждане на активности, свързани с предоставянето на информация, обучение и провеждане на изследвания.

Проектът взаимства опитът и успешните практики на страни като Испания, в които тази система е вече изграден и успешно действащ модел.
Иновативното в него е, че позволява интегрирането на различните страни в процеса на лечение на хроничните заболявания – специалисти, медицински сестри и пациенти. Освен това всеки пациент ще има възможност да бъде обучен от друг пациент със същото заболяване като се развива самоконтрол и дисциплина за самостоятелно наблюдение и контролиране на заболяването.

Първоначално програмата „Университет за пациенти” ще стартира с обучителни модули, по 4-ри факултета, а именно: Факултет Остър коронарен синдром, Факултет Остеоартроза, Факултет Биполярно афективно разстройство и Факултет Онкология - рак на млечната жлеза и рак на простатата.
Всеки факултет ще се ръководи от индивидуален принцип за провеждане на активностите, който ще се определя от същността на заболяването, неговата специфика, период на болничен престой на пациента, начините на лечение и контролиране на заболяването. В зависимост от това пациентите могат да бъдат обучавани или чрез индивидуални обучителни срещи, или чрез семинарни занятия.

Важното при всеки факултет е, че пациентът ще получава обучителни информационни материали, създадени специално за него, ще участва в обучение по заболяването и ще има възможност да обмени опит с пациент с подобно заболяване. 

В рамките на университета, Национална пациентска организация и нейните партньори планират да развиват обучителни модули и по други социално-значими заболявания.
Постепенно ще бъдат открити следните факултети:
·        Остри вирусни хепатити;
·        Глаукома;
·        Диабет;
·        Репродуктивно здраве;
·        Лимфом;
·        Рак на шийката на матката;
·        Множествена склероза;
·        Програма за контрол и управление на болката
·        Докладване на нежелани реакции
·        и други

информационният сайт на програмата и част от обучителните материали, които ще се дават на пациентите в рамките на кампанията.

Първите четири факултета в рамките на програмата се реализират с подкрепата на Астра Зенека




E:\ESI\OLD\NPO\NPO 2011\Kongres\Design\Pokana_final_Linia.jpg

Информация за отделните факултети:

1.Факултет Остър коронарен синдром

Острият коронарен синдром  е опасно и застрашаващо живота състояние. С това понятие се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. В повечето случаи  причината за настъпването на остър коронарен синдром е запушване на кръвоносен съд, който „храни“ сърцето. Запушването най-често е в резултат на образуването на тромб (кръвен съсирек в коронарните артерии).

Целта на факултета Остър коронарен синдром е да създаде програма, която да осигурява непрекъснато проследяване състоянието на пациентите с остър коронарен синдром. Още при постъпването им в болничното заведение, след поставянето на диагнозата, пациентите преминават обучение за заболяването, начините за контролирането му и избягване на възможни негативни последици. В рамките на програмата състоянието на пациента ще бъде следено посредством ежемесечно телефонно обаждане от консултантите на Национална пациентска организация.
За целта на проекта ще бъдат сформирани обучителни екипи от съответните болници, които ще включват: координатор специалист, специалист кардиолог, медицинска сестра и пациент, претърпял сърдечносъдов инцидент.


2.Факултет Остеоартроза

Остеоартрозата се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан. Според различни проучвания, между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%.
Остеоартрозата може да причини сериозни деформации, които да окажат влияние върху подвижността на човек. Ставните заболявания не могат да бъдат премахнати завинаги и не подлежат на пълно излекуване.
Точно затова целта на всяка терапия за подобни заболявания е да се подбере правилният терапевтичен метод, който да овладее болката в ставите и да забави прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.
Обучителните модули по този факултет ще бъдат реализирани под формата на индивидуални обучителни беседи с пациентите, в рамките на месец и ще обхващат 40 медицински специалисти от цяла България. Пациентите, които ще бъдат обучавани в рамките на програмата, са пациенти с остеоартроза и такива, при които се наблюдава риск от развитие на язви на стомаха и/или дванадесетопръстника.


3.Факултет Онкология – рак на млечната жлеза и рак на простатата

Онкологичните заболявания са една от водещите причини за смъртност в съвременното общество.
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. То представлява онкологичен процес, при който здрави клетки от млечната жлеза дегенерират и се трансформират в туморни, като се делят и мултиплицират, докато се превърнат в тумор.
Ракът на простатата се смята за един от основните здравословни проблеми сред мъжете. Това заболяване, за разлика от други видове онкологични заболявания, се характеризира с бавно развитие, по-конкретно в жлезистите клетки, изграждащи простатата, като развитието му е под влияние на мъжките полови хормони, т.е. за прогресията на заболяването е необходим тестостерон.
С реализирането на този обучителен проект се цели да се създаде програма, която от една страна да помага на пациента да разбере повече за болестта и да развие у себе си умения за преодоляване на кризата и приемане на болестта, така и да има ефекта на профилактика – спомагаща за предотвратяване на рецидиви.
Принципът на програмата се организира около реализирането на семинарни обучения на пациенти, проведени от екип от медицински онколог, медицинска сестра и обучен представител на Национална пациентска организация за пациенти от съответното лечебно заведение.
Обучителните модули по този факултет ще бъдат реализирани в рамките на 5 месеца, едновременно в различни онкологични лечебни заведения от мрежата на организираната онкологична помощ.
Програмата предвижда и работа в група върху емоционалните преживявания, предизвикани от спецификата на заболяването, съчетана с изясняване и обучение в някои от основните насоки и подходите за включване на пациента като активен участник в лечението.


4.Факултет Биполярно афективно разстройство

Биполярното афективно разстройство е една от 10-те водещи причини за инвалидизация според Световната здравна организация. Независимо, че съществуват много ефективни лечения, прилагането им често е осуетено от несъдействие, а функционалното възстановяване на пациентите нерядко изисква други подходи освен психофармакологичните средства. Сред тези подходи психообучението се налага като относително евтино, достъпно и ефикасно. То е едновременно терапия – помагаща пациента да разбере повече за болестта и да развие у себе си умения за избягване на нежелани емоционални реакции, и профилактика – помагаща за предотвратяване на рецидиви.
Целта на проекта е да повиши чувствителността у извънболничните психиатри към ефикасни методи на психообучение и да създаде предпоставки за рутинното им приложение при биполярно афективно разстройство (БАР).
Обучителните модули по този факултет ще се провеждат на семинарен, фамилен и индивидуален принцип в рамките на 6-месечен период.

Отлични резултати при лечението на фиброаденома, най-често срещания доброкачествен тумор на гърдата, с фокусиран ултразвук

11 пациентки с фиброаденом на гърдата са преминали успешно лечение с високоинтензивен фокусиран ултразвук в УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, съобщи ръководителят на екипа доц. Русанка Ковачева.
Методът с фокусиран ултразвук доказва ефективността си като алтернатива на оперативното лечение на този вид тумор и дава на пациентките нова възможност да избегнат не само хирургичната интервенция, но и упойката и белезите.
Фокусираният ултразвук е неоперативен метод, който позволява отстраняването на образувания с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата. Ултразвуковият метод "ТН-One" е разработен от френската компания Theraclion, основана през 2004 г. в Париж.
Лечението е амбулаторно. Процедурата е със средна продължителност от 40 мин до 1,5 ч. и се провежда в условията на будна анестезия. След нея няма странични ефекти, гърдата запазва своята основна функция на кърмене. След ултразвуковата манипулация една от пациентките дори е забременяла, родила нормално и дори кърми.
По същия метод са лекувани още 5 жени във Франция- Американската болница в Париж,  съобщи още доц. Ковачева и уточни, че при всички пациентки без изключение е наблюдавано намаление в обема на тумора с 20% първия месец след манипулацията, с 50% - на третия месец, а след 12-месечно проследяване от 64 до 73%.
Проектът е отворен и трябва да обхване 40 пациентки в двете болници, като всички ще бъдат активно наблюдавани в продължение на една година. Основният критерий е вида и размера на тумора да е не по-голям от 3 см, както и потвърдена доброкачественост след хистологично изследване.
По думите проф. Сабина Захариева, директор на УБ по ендокринология, това ултразвуково лечение е прилагано при тях и при аденоми на паращитовидната жлеза, но предстои да се използва и за лечение на доброкачествени възли на щитовидната жлеза.
Вече сме лекували 16 пациентки с тази технология в София и Париж, и сме постигнали отлични резултати при всяка от тях. Очакванията ни са в края на тази или началото на 2013 г. новата неинвазивна терапия да получи Европейски сертификат за качество, съобщи д-р Кристин Ортюно, медицински директор на Theraclion. 
След това ще се пристъпи към клинични проучвания в по-широк мащаб, а след приключването им, при доказан ефект, ще стане възможно кандидатстването за реимбурсиране на лечението от здравноосигурителните каси като алтернатива на стандартната хирургия при доброкачествени тумори на паращитовидните жлези, на тиреоидеята и при фиброаденом на гърдата, поясни тя. Според д-р Ортюно изследователският екип ще насочва усилията си към разширяването на полето на приложение на метода с включването на злокачествени заболявания като рак на гърдата и туморни метастази.
--------
Факти и цифри за фиброаденома:
·        Фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата.
·        10 % от жените развиват фиброаденом на гърдата през живота си.
·        В САЩ те представляват половината от 1,6 милиона биопсии, извършвани всяка година.
·        Във Франция годишно се откриват няколко десетки хиляди фиброаденомa.
·        Заболяването се наблюдава във всички възрасти, но засяга най-вече жените под 30-годишна възраст.
·        Наличието на фиброаденом се открива главно с палпация. Той може да протича безсимптомно и да се открие при мамография или ехографско изследване. За всеки открит възел на гърдата се извършва биопсично изследване – тънкоиглена пункционна биопсия с цитологично изследване или микробиопсия с хистологично изследване. Ако резултатът от биопсичното изследване покаже, че се касае за фиброаденом, лекарят и пациентката решават заедно дали да се наблюдава развитието му, или да се отстрани, особено в случаите, когато създава дискомфорт на пациентката, нараства или предизвиква опасения. Доброкачественият характер на фиброаденома поставя пред пациентката и лекаря въпроса, дали е оправдано да се прибегне до хирургическо лечение. Като алтернатива неинвазивното лечение с фокусиран ултразвук може да се окаже отговора на този въпрос.


Скрининг за хепатит С в няколко области на страната

Единственият начин, за ранното диагностициране на заболяването, е провеждането на активен скрининг

В областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас и Варна, стартира скрининг за носителство на вируса на хепатит С . Инициативата е на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография с подкрепата на фармацевтична компания МСД – България като част от проекта „СИЛА ЗА ЗДРАВЕ”.

До месец ще бъдат проведени срещи с ОПЛ и специалисти по гастроентерология от доболничната помощ, с цел осигуряване добра организация на прегледите, съобщи доц. Йордан Гетов, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".
Скринингът, за носителство на инфекцията с вируса на хепатит С (HCV) е начинът недиагностицираните пациенти да избегнат усложненията, свързани чернодробното увреждане и  ще обхване рискови пациенти. С други думи единственият начин, за ранното диагностициране на заболяването, е провеждането на активен скрининг, което води и до крайно излекуване на инфекцията. Към доболничните гастроенетеролози ще бъдат насочвани тези с повишени чернодробни ензими-ASAT/ALAT >1,2 пъти спрямо нормалните стойности, като всеки от тях ще попълва анонимен въпросник относно рисковите фактори за инфекция HCV, разработен от Българското дружество по гастроентерология. Те ще бъдат прегледани безплатно и ще им се направи експресен орален тест за наличието на анти-HCV антитела (носителство на антитела на вируса).
При положителен резултат пациентите ще бъдат насочвани към съответното болнично заведение за потвърждаване на диагнозата хроничен хепатит С с PCR тест и назначение на лечение.
Целта е намиране на повече недиагностицирани случаи на хроничен вирусен хепатит С в ранната фаза на инфекцията, когато е възможно да се предотвратят усложненията, свързани с прогресията на  чернодробното увреждане, а терапията да струва по-евтино на здравната система и потенциално намаляване на бъдещите разходи за лечение на усложненията на нелекуваната инфекция HCV. Над 1,1 млрд. евро ще са спестените средства на държавата от ранното откриване на болни с хепатит С, в следващите 7-8 години., поясни той. Първоначално ще бъдат раздадени 500 реактива за откриване на вируса чрез слюнка, които в последствие те ще бъдат и увеличени. 
Специалистите обаче са на мнение, че и най-добрата инициатива може да бъде погубена от незаинтересоваността на пациентите.
Очакваните още ползи от инициативата освен повишаване честотата на диагностициране на  инфекцията HCV, сред рисковите пациенти, "утъпкване" пътят  на новодиагностицираните пациенти до специализираните клиники за лечение са и повишаване на познаваемостта на проблема сред ОПЛ и възможност за усъвършенстване на цялостния подход към диагностиката, лечението и проследяването на хроничния хепатит С в доболничната помощ.
1,4% от кръводарителите са  с anti-HCV(+), 1,2% от медицинския персонал, 42% от пациентите на хемодиализа и 75% от изследваните хемофилици също са носители на хепатит С.
Болестта протича почти без симптоми и може да бъде в латентна фаза 10-20 години, обясни доц. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия. Симптомите на хепатит С са умора, недоспиване, тежест или тъпа болка в дясното подребрие, гадене и коремен дискомфорт. По думите му приблизително 15% от болните развиват остра фаза на заболяването, а останалите хронифицират и клиничната изява е в над 25% от тях. От 1 до 4% развиват първичен чернодробен карцином. При асцит 50% преживяемостта при пациентите е 5 години, при напреднал рак на черния дроб-8 месеца,а годишната смъртност е 5%. В 40-50% от случаите обачене е известен пътят на заразяване.
Над 2000 болни от хепатит С отговарят на критериите за лечение на НЗОК и безплатно се лекуват по програма.
Според данните на работна група към ЕС, за периода 2008-2015 г., у нас ще бъдат похарчени близо 564 млн. евро за лечение на пациентите с хроничен хепатит С и 1,6 млрд. евро за лечението на чернодробните заболявания, в следствие нелекуването му в ранната фаза, съобщи проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в университетската болница „Св. Иван Рилски" - София. 12 306 евро е струвало противовирусното лечение на един болен у нас през 2008 г. 79.5 млн. евро са били годишните разходи за пациентите с хепатит С, а лечението на напредналото заболяване и усложненията му - 320 млн. лв.
Специалистите препоръчват всеки, който е преживял кръвопреливане или транслпантация на цели органи преди средата на1992 г. или е получил концентрирани фактори на кръвосъсирването преди 1987 г., пациенти на хемодиализа, пациенти с хемофилия, лица с пиърсинг или татуировки, при използване на нестерилни инструменти, вкл. за маникюр и педикюр и др. да се изследва за вирусоноситслство. 
У нас от януари на 2003 г. до ноември на 2011 г. в 11-те клиники по гастроентерология са се лекували 2188 пациента. Ефективността на лечението е от 68 до 81%.
Изследвания сочат, че в България заразените с вируса са около 1,4% от населението. Този процент ще се запази през следващите години, като новозаболелите ще са между 200 и 300 на година, прогнозират учените.
.
-----
В световен мащаб между 150 и 170 милиона души са заразени с вируса на хепатит C. Всяка година от хепатит С се заразяват между 3 и 4 милиона души. Голяма част от носителите на HCV остават недиагностицирани. 50% от болните в САЩ не знаят, че са HCV-позитивни. В Германия процентът е 90, във Франция – 44%, а в Полша - 98%. Една от причините тези проценти да са толкова високи е, че острата инфекция с вируса на хепатит С често протича безсимптомно.

Cappy Цял Портокал – напитката, която е най-близо до това, да изядеш цял портокал

 
www.cappy.bg/conference

Акушер-гинеколози от цялата страна обсъждат новости в ехографската техника и диагностика

На специализиран форум за акушер-гинеколози, организиран с подкрепата на специалистите от Медицински център „Фемина“, лекари от цяла България имаха възможността да обменят опит за най-новите тенденции и постижения в областта на ултразвуковата апаратура и диагностика в акушерството и гинекологията. На събитието взеха участие над петдесет специалисти от частни и обществени болнични и извънболнични лечебни заведения в страната.
Лектори на събитието бяха водещи специалисти от Медински център „Фемина“, които акцентираха върху възможностите на триизмерната ехография в диагностиката по време на бременността и в гинекологията. Те представиха възможностите на ново поколение ехографска апаратура, чрез която могат да бъдат поставяни по-точни диагнози по бърз и лесен начин. Този вид ехография притежава иновативни филтри за много по-чисто изображение, показва детайлни анатомични структури и много по-реалистичен образ.
По време на медицинския форум специалистите имаха възможността да се запознаят с последен модел апарат за триизмерна ехография на един от световните производители-лидери в бранша. С негова помощ те се убедиха в предимствата на широкоекранната апаратура с висока резолюция, благодарение на която могат да се видят и най-фините детайли още в най-ранните периоди на бременността. Това улеснява изключително много бързото и точно диагностициране на евентуални хромозомни или структурни аномалии на бебето в утробата на майката.
За разлика от класическата двуизмерна ехография, 3D/4D ехографията позволява само с едно действие на трансдюсера да се придобие и съхрани информация, от която с допълнителна обработка се получават изображения, непостижими при стандартно сканиране. Качествата на тази апаратура са много ценни, защото позволяват все по-ранно откриване на различни вродени аномалии на плода като аномалиите на централната нервна система, лицеви и сърдечни дефекти, както и установяването на белези, съмнителни за хромозомни дефекти като синдрома на Даун и др.
По време на форума се извършиха демонстрации с участието на бременни жени в различен период на бременността. Така специалистите се запознаха с най-новите софтуерни приложения за обработка на обемни образи и обмениха опит за работа с последно поколение апаратура.
Д-р Румен Димитров, представител на МЦ Фемина, акцентира върху огромните предимства на триизмерната ехография в гинекологията: „3D сканирането е надграждане над 2D. В гинекологията най-ценното, което дава тази ехография е възможността да видим органите така, както са в анатомичен атлас.”

"Как да живеем с диабет? Как да понижим гликирания хемоглобин?"


Започва национална кампания за обучение на деца и млади хора с диабет тип 1 и 2 в 29 градове в страната


Кампанията "Как да живеем с диабет? Как да понижим гликирания хемоглобин?" бе представена в НС и е организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет с подкрепата на Български пациентски форум.
Инициативата е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, и ще продължи една година до май 2013 г.
У нас в 29 града ще се проведе обучителна кампания за контрол на диабета. Първият ще е практически, като във всеки град, събота и неделя, ще бъдат обхванати минимум 30 деца с диабет и между 50-70 възрастни.
По време на тези срещи ендокринолози и медицински сестри ще дават насоки как: да мерят кръвната си захар, по-добре да я контролират, да се справят с хипогликемията, се приготвя здравословно меню, се поставя инсулин.и др. Освен това хората ще могат на споделят проблемите си и да разказват как се справят с тях. След което лекарите ще коментират до колко това става правилно.
Втората част на обучението ще е с тестове, за да се види какво е нивото на успеваемост и какво са научили пациентите. Предвижда се обучаващите да попълнят анкета, която ще бъде анонимна, за да се установи с какви трудности се сблъскват при лечението.
Председателят на асоциацията Елисавета Котова съобщи, че умишлено са избрали инициативата да се проведе в по-малките населени места, защото хората, които живеят там, имат по-затруднен достъп до информация и изследвания, необходими за добрия контрол на диабета.
Преминаването от детски ендокринолог към ендокринолог е промяна, която е свързана с известен стрес. Целта на кампанията е по-плавното преминаване на пациентите в детска възраст към 18 г., тъй като у нас лечението на диабет се лекува в две групи - до и след 18 г.
Децата с диабет у нас са между 2500 и 3000, а детските ендокринолози едва 20. Общо хората.със захарна болест у нас над 18 години са около 370 000 - 400 000, като много от тях изобщо не знаят за нея.
Има регистър на децата с диабет, но не и на тези над 18 г. Много от болните остават недиагностицирани, затова е необходимо създаването на регистър и на възрастните с диабет, за да бъде открито заболяването и лекувано навреме, заяви националният
консултант по детска ендокринология доц. Калинка Коприварова.
Тя коментира, че е крайно време да се създаде такъв, както и национална програма за борба със заболяването. Според нея това а абсолютно наложително, защото се задълбочава проблема с броя на пациентите, страдащи от диабет тип 2 и съпътстващите ги усложнения.

NESCAFЕ® 3IN1 стартира второто издание на виртуалната игра COFFEE LAND

Всяка седмица невероятни награди от NESCAFE 3in1


След успеха на Coffee Land I, NESCAFE® 3in1 ще зарадва своите фенове с второто издание на виртуалната игра.
От 21.05.2012 г. до 30 06. 2012г. всички желаещи могат да отгледат своя кафе плантация и да спечелят страхотните награди - смартфон Samsung Galaxy Note; фотоапарат Olympus VR-310; кафемашина NESCAFÉ® Dolce Gusto Piccollo и много други награди, сред които NESCAFÉ® 3in1 раници и NESCAFÉ® чаши.
Целта и този път е всеки да отгледа своя реколта кафе, от която да си приготви чаша NESCAFЕ® 3in1. Единственото условие за включване в надпреварата е създаването на акаунт в сайта и закупуването на продуктите NESCAFÉ® 3in1 Strong или NESCAFÉ® 3in1 Classic. Всеки участник ще регистрира в сайта на играта код, дата и час на касовата бележка, върху която е означена покупката и броя закупени стикове. Условие е да се пазят касовите бележки, както и опаковките на продуктите до края на промоционалната активност.
Тегленето на наградите ще се провежда всяка следваща седмица след старта на играта. Специализиран софтуер, ще тегли автоматично печелившите имена на играчите в края на всеки период от промоцията. Те ще бъдат обявявани на сайта www.nescafe.bg, www.nescafe3in1coffeeland.com и фейсбук страницата на NESCAFE® 3in1 Bulgaria - https://www.facebook.com/#!/Nescafe3in1Bulgaria.
-----
Над 90 000 участници се включиха в първото издание на Coffee Land, като сред тях бяха световният бийтбокс шампион Skiller и изпълнителката Сантра. Те отгледаха своите кафе-плантации и научиха интересни факти за зареждащата с добро настроение кафе напитка.