Translate

сряда, 12 юли 2023 г.

България е домакин на обучение за млади лидери на Международната диабетна федерация

 
 
От 9 до 15 юли европейската структура на Международната диабетна федерация
/International Diabetes Federation Europe/ провежда за пръв път в България обучителен лагер за младежи от различни европейски страни /Youth Leadership Camp – YLC/. Домакин на събитието в Банкя е „Българска асоциация Диабет“.
В обучителния лагер участват 18 млади хора с диабет на възраст между 18 и 30 години от 14 държави.
Всички те ще имат възможност да разширят лидерските си умения и ще получат знания, които ще им помогнат да бъдат по-ефективни лидери и да управляват проекти и инициативи самостоятелно или съвместно с диабетната асоциация, към която членуват и IDF. Всички участници ще получат и достъп до европейска и глобална мрежа от съмишленици, които се застъпват за по-добър живот на хората, живеещи с диабет.
„Провеждането на обучителния лагер за младежи на Международната диабетна федерация в България е изключително признание за дейността на нашата асоциация. Ние не спираме да се борим за по-доброто бъдеще на хората, живеещи с диабет, но осъзнаваме необходимостта делата ни да бъдат припознати и надграждани от младежки лидери и застъпници. Вярвам, че чрез това обучение, ние даваме изключителна възможност на младежите след това те да участват активно във формирането на конкретни политики и дейности в подкрепа на нуждите на хората с диабет“, каза председателят на „Българска асоциация Диабет“ Майя Викторова, която е и член на Борда на IDF Europe.
IDF Europe Youth Leadership Camp стартира през 2011г. и има за цел да подпомага развитието на ново поколение младежки застъпници и да създаде силна общоевропейска мрежа от работещи по въпросите на диабета хора. По време на пандемията от COVID-19 е разработена алтернативна онлайн програма за обучение – Лаборатория за младежко лидерство /Youth Leadership Lab – YLL/. По този начин е осигурено пространство за съвместно творчество и взаимодействие за млади застъпници.
Целите на програмата са в три направления: да предложи пространство за нови диабетни застъпници и лидери, за контакти, обмен на знания, идеи и опит и създаване на силни и трайни връзки; да осигури висококачествено обучение, което ще вдъхнови младите лидери да станат водещи национални и паневропейски защитници по темите за диабета; да подтикне съвместно създаване на проекти и/или кампании.
По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар