Translate

понеделник, 10 юли 2023 г.

Профилактична кампания потвърди огромната честота на щитовидните заболявания

Жените страдат около четири пъти повече от мъжете
 
 
Патологична находка на щитовидната жлеза бе открита при 66% от хората, преминали безплатни лабораторни изследвания и ехографски прегледи по време на скрининговите кампании, организирани от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза – ВИОМ през юни в София. Партньор на ВИОМ в дните на отворените врати за безплатни скринингови изследвания беше Медико-диагностична лаборатория „Кандиларов“. В допълнение бе организирана и профилактичната кампания с ехографски прегледи „Изследвай се, погрижи се за себе си“.
Един от ендокринолозите, който извършваше ехографските прегледи, бе д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“. Фактът, че 90% от преминалите профилактичните прегледи бяха жени и само 10% – мъже, д-р Темелкова коментира така: „Щитовидните заболявания са по-характерни за жените. Освен това жените са по-активни в такива кампании, те са по-социални, следят за подобни прегледи повече от мъжете. Средно съотношението на различни патологични състояния на щитовидната жлеза при жените и мъжете е 3-4 : 1 в полза на жените.“
Инициативите тази година преминаха в световен мащаб под мотото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“. По този повод д-р Темелкова обясни, че когато имаме родственици със заболяване на щитовидната жлеза, особено с автоимунен тиреоидит, още от млада възраст трябва да започнем профилактични прегледи при ендокринолог. Особено е важно да се изследват бременните жени с фамилна обремененост, имат автоимунни заболявания, които са над 30-годишни, със симптоми на щитовидно заболяване, а също със захарен диабет тип 1, минаващи лечение с амиодарон, литий или други медикаменти, повлияващи щитовидната функция.
С напредване на възрастта честотата на ехографските находки се увеличава и достига над 70%, като само 5% от възлите на жлезата са злокачествени.
„Щитовидната жлеза играе ключова роля в организма – има отношение към сърдечния ритъм, мозъка, фертилитета. Ако едно щитовидно заболяване не се установи навреме, дълго не се лекува и се задълбочи, може да доведе до тежки промени в психиката – забавяне на мисленето, проблем с концентрацията, депресия, а също може да доведе до анемия, до бъбречни увреждания, тежък запек, менструални нарушения при жените и нарушение на половата функция при мъжете и още много други. Ето защо е много важно да се прави профилактика и дори леки нарушения във функцията на щитовидната жлеза да се откриват навреме“, категорична е д-р Темелкова.
----------------------
Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони – жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и правилното функционирането на организма. Малки промени във функцията или структурата на щитовидната жлеза може да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова, храносмилателна, полова, нервна система, психични проблеми.
Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето хора не подозират за това. По последни проучвания 5% от населението на Европа има недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм /намалена функция на щитовидната жлеза/.
Типичните симптоми на хипотиреоидизма включват наддаване на тегло, забавен сърдечен ритъм, умора, по-чести и обилни менструални цикли, проблеми с паметта, суха кожа и коса, дрезгав глас, непоносимост към студ. Хипофункцията често е съпроводена от уголемяване на щитовидната жлеза – така наречената гуша.
Симптомите на хипертиреоидизма /повишената функция на щитовидната жлеза/ са загуба на тегло, ускорен пулс, раздразнителност, мускулна слабост и тремор, нередовен месечен цикъл, проблеми със съня, раздразнения на очите, чувствителност към топлина. Ако имате някои от тези симптоми, се обърнете към ендокринолог и изследвайте функцията на щитовидната жлеза.
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар