Translate

събота, 27 май 2023 г.

„Потребителският кредит на българина“ от БНП Париба Лични Финанси: Българите потребяват повече и не са песимисти – средната сума на кредитите за консолидация расте с 34%

Вече взимаме по-голям кредит за кола, отколкото за ремонт
 
 
С 34% ръст средната сума на заявките за кредити за обединяване на задължения
достигна 13 469 лв., според данните на БНП Париба Лични Финанси, България за периода ноември 2022г. - април 2023г. Година по-рано тя беше 10 026 лв.
Това показва, че след ограниченията заради пандемията, дори на фона на инфлация, българите потребяват повече и финансират плановете си с потребителски кредити, които консолидират с цел оптимизиране на личния си бюджет и осигуряване на допълнителни средства за нови проекти. Засиленото желание за потребление се доказва и от факта, че ръстът на средните суми на заявленията за обединяване на задължения е почти двойно по-висок от средногодишната инфлация за 2022г., което е ясен знак, че хората не са песимисти относно стабилността на личното си финансово положение.
За посочения период хората кандидатстваха средно за 11 342 лв., а година по-рано – за 9 627 лв.
За първи път средният размер на заявките за кредити за употребявани коли е по-голям от този на молбите за заеми за ремонт. Хората са търсили финансиране за автомобили „втора ръка“ средно за 12 329 лв., а за обновяване на жилището – за 11 465 лв. Експертите на банката обясняват този тренд със значителния ръст в цените на употребяваните коли. Той се дължи както на покачването на цените на новите автомобили, така и на недостига им, тъй като доставката отнема 3-5 месеца.
С 21% нарасна и размерът на онлайн заявленията за потребителски кредити. Това ясно показва, че хората все повече оценяват удобството и се доверяват за важните си проекти на този канал за кандидатстване за кредит, с който пестят време и получават същото отлично клиентско изживяване, както и при посещение в офис. Значителен ръст от 29% се наблюдава и при кредитите за образование. През последните 6 месеца средната сума на заявленията достигна 9 094 лв. и те са на 4-о място по този показател. Най-често за тази цел търсят финансиране хора във възрастовите групи 20 – 29 и 40 – 49 години, което се обяснява и с ключовите етапи и събития в стила на живот на хората.
Това са някои от основните новини от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“. Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се счита за показателен за развитието на пазара в България, тъй като през последните 20 години БНП Париба Лични Финанси е един от лидерите в българския финансов сектор с повече от 1,6 милиона клиенти, използвали потребителски кредити за финансиране на различни проекти от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.
Мария Мангърова, Директор Продажби и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси в България, коментира:
-Значителният ръст на средните суми на заявките за кредити за големи проекти очертава две важни тенденции. Първата е, че хората потребяват повече и не изпитват песимизъм за бъдещето. Втората е, че те възприемат БНП Париба Лични Финанси ато доверен партньор за реализацията на своите планове и разчитат на нашите прозрачни и персонализирани продукти и услуги и на приятелското обслужване, което получават във всяка от нашите точки на контакт
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар