Кулинарната разходка на Мария Жекова този път
е в района на Чипровци
Тази събота, 2
декември, от 11:30 ч. по bTV,
апетитното приключение на Мария Жекова - „Вкусът на България“ навлиза в богатия
на традиции и история северозападен регион, с неговите истински хора и
интересни истории.
В китния град
Чипровци зрителите ще разберат как жителите са опознали и оползотворили
даровете на гората, ще научат рецепта за сладко от брусници /горски боровинки/,
а местен жител ще разкаже пред Мария за промените в бита и съдбата на региона
през последните години. Майсторка на чипровски килими, която от 70 години се
занимава с това, ще разкрие тънкостите на този красив занаят, колко време
отнема създаването на един чипровски килим и какво значение носят различните
символи в украсата му.
Мария ще се срещне с
пряк потомък на първата фамилия, възстановила града след Чипровското въстание,
от когото ще узнае повече за манталитета на турлаците и къде наистина е се е
намирало първото светско училище. Водещата ще се запознае и с типичните за
града ястия, които включват „чипровско пържено“, което напомня на „миш-маш“,
„пълнени чушки с боб“, „качамак“ и „пържено от коприва“.
А в село Фалковец
Мария Жекова ще научи характерни за турлашката трапеза рецепти като „грохчано“ /пържено
месо с лук и чесън/, “къпана“ турлашка баница и брашняна каша със заглавие „бял
мъж“.
Богатият вкус на
„северозапазения“ край, както на финала на епизода Мария ще го нарече, ще
вдъхнови не само нея, но и всички пред екраните със своята простота и красота.
Няма коментари:
Публикуване на коментар