Translate

сряда, 30 ноември 2022 г.

След 17 годишна пауза Мартин Иванов отново се завръща на музикалната сцена с многопластовия си проект „Малахитовата гора“

 

Проектът „Малахитовата гора“ е еманация на неговия житейски опит, философия, артистични вкусове, отношение към свет, алхимични стремежи, благородни каузи и човешко добруване. Това е музикален албум, книга, събитие, виртуално пространство, социална и екологична кауза, джаз квартет, обединени в устойчив и синергичен проект – „Как да превърнем словото и музиката в дърво, или как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си“.

„Малахитовата гора“ е творба, която докосва сетивата и е наслада за тях, а в същото това време деликатно провокира мисленето ни в посока на положителна промяна. Уникално, незабравимо и пречистващо преживяване, поставящо читателя-слушател в ролята на главния герой от историята за „Малахитовата гора“ и водещо го до кулминационната точка на катарзис. Катарзис, въздействащ трансформиращо и целебно върху неговото съзнание/самосъзнание, отношение към природата и постигащ усещането за висша ЕКОЛОГИЯ! Екология на мислите, екология на чувствата, поведението и отношенията между хората, което от своя страна да доведе и до екология на света и природата.

Стилът на музиката е еклектика от джаз, класическа, авангардна, концептуална музика + звуци от природата, гласове на птици и животни, дъжд, вятър и т.н. Композициите от албума следват съдържанието на книгата и всяка една от тях съответства на главата от текста. „Гръбнакът“ на произведението е изграден от 5 композиции, които заемат следните места в албума: 1, 3, 5, 7, 9. Тези 5 композиции откриват и презентират всеки един сезон от годината (/има, есен, лято, пролет и отново зима/ и са главен движещ мотив в сюжетната линия. Те превеждат протагониста, а заедно с него и слушателите, читателите и изпълнителите през различните сезони. Имат изключително важно значение, защото създават подходящата атмосфера, която отключва предстоящите ИЗПИТАНИЯ, през които ще премине героят. Изпитанията са 4 авангардни композиции, които заемат следните места в албума: 2, 4, 6, 8. Те използват концепции и подходи като: concept, aleatory, serial, minimalistic music, free jazz и др. Когато протагонистът ги преодолее, преминава в композициите с нечетни номера и бива награждаван от „Малахитовата гора“. Всяко едно от четирите Изпитания е представено от определено животно, чиято роля се изпълнява от определен изпълнител от квартета, който е солист в съответната композиция.

Проектът води своята публика до позитивна трансформация и служи като модел за изграждане на ценности.

Реализирането на артистичната част от него ще генерира средства, необходими, както за подпомагане на бедстващите горски райони, така и за засаждането на нови гори.

Събитието ще се състои на 30 ноември 2022 в Sofia Live Club с участието на:

              • Мартин Иванов – автор на книгата и музиката; ударни инструменти

              • Росен Захариев – тромпети; перкусии

              • Кирил Атанасов – пиано; перкусии

              • Васил Хаджигрудев – контрабас; перкусии

------------

Мартин Иванов е композитор, аранжьор, диригент, перкусионист, изследовател и ритъм коуч, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада.

В портфолиото си има над 250 композиции за разнообразни камерни и големи оркестри. Свирил е и е композирал за джаз музиканти и оркестри, като: Рой Хардгроув, Еди Даниелс, Дейв Самюелс, Джордж Гарзон, Brussels Jazz Orchestra и др. Личен асистент на легендата в световния джаз и авангард Юсеф Латиф.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар