Translate

петък, 2 декември 2022 г.

Трагикомедията „Приказка за мъртвата царкиня“ от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

Spam studios поставя за първи път пиесата на известния драматург в I Am Studio
 
 
За първи път в България, на 3 и 4 декември, ще бъде представена пиесата „Приказка за мъртвата царкиня“ на известния съвременен драматург Николай Коляда. Проектът е дело на независимото сдружение „
SPAM Studios”. Режисьор е Ана Батева, музиката е на Стефан Здравески, а в ролите публиката ще види младите актьори Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо. Премиерата ще бъде от 19,30ч. в I AM Studio /ул. „Георги С. Раковски“, 149/.
Темата в спектакъла е за вярата и надеждата, за емпатията и борбата да оцелееш в условията на екзистенциална криза. Неслучайно режисьорът определя жанра като трагикомедия. Персонажите в пиесата са крайни и на житейски кръстопът, поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си.
Главната героиня е Рима /Камелия Хатиб/, която работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен, че лекува, често се налага и да убива болните животни. Последствие Рима се влюбва в Максим /Владимир Солаков/, който идва при нея заедно с Виталий /Петър Петров-Перо/ с цел да намерят куче за вилата. Тях обаче повече ги интересува Нина /Александра Димитрова/, приятелка на Рима, която идва при нея от друг град.
Автор на пиесата е руският драматург, режисьор и педагог Николай Коляда, който е една от най-значимите фигури на съвременната европейска сцена. Той посети България за първи път през 2018 по специална покана на екипа на  SPAM STUDIOS, които направиха своя дебют на театралната сцена с премиера на негов текст – „Кокошка“. Николай Коляда е автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на „Коляда театър“ в Екатеринбург. Джон Фридман нарича Коляда „бащата“ и „майката“ на съвременния руски театър. А New York Times пишат, че дейността на Коляда е направила Екатеринбург „център на модерната драма“. Коляда е един от първите руски драматурзи, който си позволяват да говорят за хомосексуалноста в свои пиеси.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар