Translate

понеделник, 10 октомври 2022 г.

Учени потвърждават антиоксидантните и пробиотични свойства на пивото

 

 

Бирата е най-масово консумираната напитка в Европа след водата. Кехлибарената течност се пие във всеки сезон, но през горещите летни дни тя носи истинско удоволствие и спасение от жегата. Десетки научни публикации доказват, че умерената консумация на светлото пиво е част от балансирания начин на хранене и активен живот. Източник е на хранителни вещества и безспорно подобрява настроението. Добавянето на хмел в рецептата го прави трайна напитка, в която не могат да виреят болестотворни микроорганизми. Хмелът /щипката магия в пивото/ се използва за придаване на горчивина и аромат на напитката, стабилизиране на пяната и като натурален консервант. Положителните ефекти от бирата се дължат на  фенолните компоненти, произхождащи от хмела, ечемичния малц и от химичните трансформации, които те претърпяват по време на пивоварния процес.

Последните проучвания в международен план, потвърдени и от изследвания на български учени, изясняват още един механизъм, който води до ефективна битка със свободните радикали в организма и има благоприятен и отпускащ ефект върху него.

На XI–ия конгрес по хранене, който се проведе у нас в началото на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които показват наличие на пробиотични бактерии и различни видове антиоксиданти в пивото.

Съвременната наука /стъпка по стъпка/ разкрива защо хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със само няколкото задължителни допълнителни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се превръща в напитка с много ценни биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин.  Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност.

Все по-голям интерес предизвикват проучванията върху флавоноидите от хмела, тъй като се счита, че те имат потенциал при прилагането им в програми за профилактика на различни заболявания, защото са с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. В пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди. Разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраенето на отлежаването.

Именно заради богатството на полифеноли се наблюдават благоприятни промени в състава или функциите на чревната микрофлора и нейната жизнеспособност - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната бариера - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с полезен ефект за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, стимулират растежа на полезните бактерии, подобряват имунологичните функции на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството полезни бактерии спадне под нормата, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове, тялото става податливо и на простудни заболявания. А биоактивните вещества в бирата спомагат за  подобряване на естествената биологична резистентност на организма към негативните фактори на околната среда. И да не забравяме, че това може да се случи само при умерена консумация.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар