Translate

четвъртък, 2 юни 2022 г.

Една минута Сталкер в Белия куб на Топлоцентрала

 

Една минута Сталкер” на Иван Мудов ще бъде показана в галерията на Топлоцентрала като първата самостоятелна изложба в нейното пространство и втора изложба в Белия й куб, който бе показан в края на април.

 

 

След изключителния успех на груповата изложба “Докато стоиш до мен”, с която бе представена
галерията на регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала, в програмата й предстои и първата самостоятелна изложба.

Това е “Една минута Сталкер” на един от най-значимите български концептуални художници Иван Мудов. Изложбата ще бъде открита на 2-и юни в 19:00 часа и ще остане в Белия куб на Топлоцентрала до 12-и юни. 10 дни ще отмерваме времето като опит и преживяване и в картините “Период” – част от “Една минута Сталкер”.

Мудов се вдъхновява от 161-минутната лента “Сталкер” на руския режисьор Андрей Тарковски, която българският художник пресъздава в мащабна видеоинсталация. В концентриран вид той създава монументална картина, съставена от независими едноминутни микродействия. Всеки ред добива вид на малка капсула време. Произведението в галерия БЯЛ КУБ отразява по ироничен начин отношението на артиста към актуалната тема за извършената легализация на пиратството и "кражбата" на интелектуална собственост в Русия.

"Разказът" на филма е превърнат в поредица от движения, които продължават една минута, следвана от една минута черен екран с музика, композирана от Сибин Василев на базата на оригиналния звук от филма на Тарковски. Инсталацията е свързана с пространственото възприятие на отделни умалени образи, потапящи зрителя във визуална среда, която да провокира ментално и телесно усещане за време.

Част от изложбата са и картините "Период", които художникът създава между 2014 и 2020г., както и във времето на изолация 2020 – 2021г. Те представляват отново поредици от малки точки, които отмерват време и преживявания в криптиран вид като таен шифър на споделяне.

Времето интересува Мудов в много от неговите произведения. Авторът често играе с различни концепции, чрез които да се доближи до представата и опита за него. Неуловимостта и невидимостта се матереализират от художника чрез пространството, обектите, графичните символи, сенките, тежестта, количествата.

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар