Translate

събота, 4 юни 2022 г.

Предаването „Джинс" получи награда „Златно перо"

 

Единственото предаване за родова памет, което се излъчва в ефира на обществената телевизия, получи престижното отличие на 27-мите годишни награди

 

 

Предаването „Джинс“, което всяка събота превежда зрителите през историята на родовете на значими
българи от ефира на БНТ 1, получи престижната награда „Златно перо“. Предаването
беше отличено наред с още 23 изявени дейци, сред които режисьорът Виктор Божинов, актрисата Силвия Лулчева и други ярки личности, оставили следа в българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика. Наградите бяха раздадени за 27-и път и отново събраха на едно място културния елит на България.

Джинс е шанс, Джинс е привилегия, Джинс" е кауза. Ако въпросътТи от кой джинс си?“ е станал важен - значи сме успели. Много сме благодарни за наградата.

„Джинс“ е от предаванията, които формират общественото мнение. Продукцията е по идея на генералния директор на БНТ – Емил Кошлуков и на Георги Проданов, който е и автор, и сценарист, споделя Йоланта Попова, продуцент на предаването „Джинс“.

Това е, което можем да направим ние - да предаваме паметта и тази памет да ни учи на всичко онова, което ни липсва в днешния ден, коментира Георги Проданов, автор и сценарист на предаването.

Предаването за родова памет на БНТ 1 „Джинс“ разглежда „джинс“ като дума за произход, за род. То е документална продукция за изследване на корените и родовете назад във времето на различни личности, които са допринесли за обществеността и културата в България. Днес са малко хората, които могат да разкажат за своя род, за миналото на предците си. Не са много и онези, които имат родословно дърво, пазят фамилната памет, знаят какво значи фамилията им и откъде идва. Затова, в света, който постоянно ни разпилява и изкушава, е важно да знаем, че зад нас стои история, че стоят имената и славата на хора, чието име и кръв носим. Ето защо авторите на предаването всяка събота питат: Ти знаеш ли от кой „джинс" си?

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар