Translate

вторник, 31 май 2022 г.

Ракът на белия дроб е в топ 5 на най-често срещаните онкологични заболявания В България - пушачите са най-застрашени


Един от приоритетите на Националния противораков план е да се предложат адекватни мерки за превенция и скрининг



Ракът на белия дроб е сред петте най-често срещани видове рак в страната както сред мъжете, така и сред жените. Това сочат последните данни на Световната здравна организация /СЗО/ от 2020г. Проучване на Международната агенция за изследване на рака показва, че за същия период новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 – 5.6% от новодиагностицираните в Европа, а смъртните случаи са 3609.

Данните бяха представени при откриването на втората за тази година Национална конференция по онкология на тема: „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”, организирана от Българското онкологично научно дружество, която се проведе на 26 и 27 май във Vivacom Art Hall Галерия Оборище 5, София.

По време на конференцията водещи специалисти в областта ще обменят опит по отношение на последните тенденции в диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Ще дискутират и съвременните методи за скрининг в лицето на нискодозовата компютърна томография /НДКТ/, която дава възможност за ранно откриване на аномалии и съответно възможност за по-ранно започване на лечение, удължаване на преживяемостта и качеството на живот сред определени рискови групи.

Конференцията бе в навечерието на Международния ден за борба с тютюнопушенето, за да напомни, че именно активните пушачи са в най-висок риск от развитие на рак на белия дроб.

Според последния доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017г. разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо 7% над средното за ЕС. 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, са ежедневни пушачи. Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки ни на второ място в ЕС при 15-годишните момчета и на първо място при 15-годишните момичета, от които 30% са редовни пушачи.

1/3 от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания в световен мащаб се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.

Малко хора си дават сметка, че около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно откриване. Това е и една от основните цели, залегнали в Европейския план за
борба с рака, която ще се опитаме да репликираме и надявам се реализираме успешно на територията на България като част от Националния противораков план
“, сподели проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, при откриването на форума.

В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.

БОНД и Националният онкологичен алианс работят съвместно и за информиране на българското общество и институциите по въпросите на съвременния подход към рака в посока превенция, ранна и иновативна диагностика, качествено и иновативно онкологично лечение и създаване на условия за адекватно качество на живот на засегнатите от онкологични заболявания.

Инициативата е придружена от комуникационна кампания под надслов „Заедно срещу рака“, чиято цел е да популяризира и разясни значението и етапите по създаване на Национален противораков план в страната, базиран на европейския модел. Стратегическа цел на информационната кампанията “Заедно срещу рака” е обществото да бъде информирано за нуждата от осигуряване на модерни и адекватни медицински грижи за пациентите с онкологични заболявания. Официален партньор на кампанията е Министерство на здравеопазването.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар