Translate

четвъртък, 2 юни 2022 г.

В Деня на детето се откри изложба “История на “Майчин Дом” в снимки и документи” в НС

 

 

Изложба “История на “Майчин дом” в снимки и документи” бе открита на 1.6 т.г. в Народното събрание от
Председателя на Парламента Никола Минчев в присъствието на Ръководството на СБАЛАГ “Майчин дом”, заместник-министъра на Министерство на здравеопазването Невена Цанкова, представители на Президентството, ДАА, Западноевропейския митрополит Антоний, депутати и гости. В обръщението си  Минчев подчерта “лидерското място на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” като еталон в обучението по акушерство и гинекология и като болница, която винаги е въвеждала най-новите иновации и стандарти в специалността и грижите за майчиното и детското здравеопазване в продължение на почти 120 години”. Обръщение от името на Министерството на здравеопазването отправи и заместник –министър Невена Цанкова, която специално отбеляза че “идеята за експозицията показва пътя на една благородна цел, превърнала се не просто в реалност, а в гордост за българската акушеро-гинекологична наука и опора на всяко българка жена”.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. Иван Костов, дмн, развълнувано сподели, че смисълът на тази експозиция е да покаже реализирането на една мисия и обединяването на усилията на царското семейство, българските народни представители, Българската църква и Столична община преди повече от 120 години, за да бъде открита болницата на 19 ноември 1903 година. “Затова смятам, че мястото на документална изложба за Историята на най-старата и най-голяма акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в Народното събрание е свързано с основната мисия в България да се раждат повече щастливи българчета. Защото “Майчин дом” е мястото, в което се ражда Новия живот и бъдещето на България – децата. А Народното събрание е мястото, в което представителите на нашата нация коват законите и бъдещето на тези деца.“ Проф. Костов благодари за подкрепата за реализацията на експозицията на ДАА и разкри, че тя е трябвало да се случи преди 2 години, точно в деня на първия КОВИД локдаун. На финала на събитието свое поздравление и благословия отправи и Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний, Западноевропейски митрополит и Председател на Настоятелството на СБАЛАГ "Майчин дом”.

В документалната експозиция "История на "Майчин дом" са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903г., снимки от първите отделения и операционни, снимки от евакуацията на болницата по време на Втората световна война, както и малко известни снимки,

показващи функционирането на Майчин дом „Княгиня Мария Луиза” през изминалите почти 119 години.

Експозицията ще продължи до 14 юни в сградата на Народното събрание, след което ще може да бъде видяна в Централно фоайе на СБАЛАГ “Майчин дом”.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар