Translate

неделя, 10 април 2022 г.

Пътеводител в оркестъра за младия човек е в зала България

Произведението на Бенджамин Бритън е последният за сезона концерт на детската програма на Софийската филхармония, Фортисимо Фамилия

 

 

На 10-и април блестящите музиканти от оркестъра на Софийска филхармония ще изпълнят музикалния
шедьовър на Бенджамин Бритън
"Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел".

"Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел", написана като "Пътеводител за оркестъра за млади слушатели", запознава подрастващите с тембрите на различните инструменти.

Диригент на концерта е Григор Паликаров. Участва още артистът Петко Венелинов.

Бенджамин Бритън е сред най-значимите имена в музиката на ХХ век. Подобно на великия Моцарт, английският композитор проявява своята надареност много рано. Неговото творчество бележи възраждането на операта в Англия и новата /след три века мълчание/ английска музика на световната сцена.

Позовавайки се на националните традиции и усвоил най-широка гама от съвременни изразни средства, Бритън е създал много произведения във всички жанрове.

Композиторът е широко известен като музикант и педагог. Подобно на Прокофиев, той създава много музика за деца и младежи.

Тенорът Питър Пиърс и поемата на Емили Бронте „Хиляди блестящи огньове“ /A thousand gleaming fires/, вдъхновяват Бенджамин Бритън за едно от най-красивите му произведения

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар