Translate

вторник, 12 април 2022 г.

Йоанна-Изабелла Върбанова играе дъщерята на Петра фон Кант в Театър София

Втората премиера е на 12-и април

 

Младата актриса Йоанна - Изабелла Върбанова, която стана част от трупата на Театър София от 2021-ва година, се превъплъщава в ролята на Габриеле - дъщерята на дизайнерката Петра фон Кант.
Премиерният спектакъл на „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“, под режисурата на проф. Пламен Марков, бе посрещнат от публиката възторжено с дълги и искрени плодисменти на 4 април 2022г.
На 12-и април /вторник/ ще бъде показана втората премиера на представлението в Театър София.

Режисьорът - постановчик и доайен - Пламен Марков, майсторски доразвива едноименната пиеса на именития немски творец Райнер Вернер Фасбиндер, като надгражда със свои текстове историята за живота и творческия път на дизайнерката Петра фон Кант.

"Репетиционният ни период започна през февруари", разказва  Върбанова  и допълва: "Това е първата ми среща и работа с Пламен Марков. За мен беше любопитен начинът му на работа. Хареса ми подхода му и провокацията към нас, актьорите, защото той хем структурираше основните линии на действието и персонажите, които трябва да пресъздадем, хем ни даваше свободата да предлагаме и да допълваме свободно, с целия си потенциал и въображение, щрихите към характерите и образите. Може би бе благосклонен повече от обикновено, защото все пак работеше с изцяло дамски състав. Маестрото отдели доста време, за да успее да ни въвлече в света на Фасбиндер, през запознаване с неговите филми, с неговия живот и процеса на създаване на самата пиеса, която е основа на представлението ни. Настояваше да ни покаже различна палитра от модни дизайнери, творили по онова време. Успяхме и да видим различни биографични филми за водещи творци от света на модата. Цялата тази подготовка бе изключително важна, за да можем да усетим и да навлезем до най-малък детайл в атмосферата на работата и начина на живот на дизайнерите от висшата мода".
Йоанна-Изабелла пресъздава Габриеле - дъщерята на Петра фон Кант
/в ролята Лилия Маравиля/: момиче, което не се разбира с майка си, отхвърлена от нея и изпратена да учи в престижен колеж, далеч от дома, за да не е в тежест и да пречи на успешната кариера на майка си. В опита си да достигне майка си и да получи майчина обич и любов остава отново неразбрана и затова тя се превръща в бунтарка, която участва в радикални групи, които отхвърлят богатите и известните.
"Мисля, че се получи много хубаво представление, което тепърва ще се развива и ще има своя дълъг сценичен живот. Всяка от нас, актрисите, носи различен характер - със своята болка и драма на

персонажите. Разказваме една история за любовта във всичките й аспекти на въздействие - от вдъхновяващата й сила, до саморазрушението. Фасбиндер има едно важно послание: Трябва да се научим да обичаме безкористно! Чудя се дали сме способни на това и каква е цената?", заключава Върбанова.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар