Translate

петък, 15 април 2022 г.

"Раковски - свободата или смърт" на Борис Радев по БНТ 2

Актьорът Деян Донков в ролята на Георги Сава Раковски

 

 

На 16 април /събота/ от 19:00 ч., БНТ 2 ще излъчи документалния филм Раковски – свобода или смърт на режисьора и сценариста Борис Радев.

Документалният филм Раковски – свобода или смърт“ е част от поредица иницативи и събития за юбилейната 200-годишнина от рождението на Раковски през 2021 - прожекции, книги, изложби. Роден в Котел, Георги Стойков Раковски е един от Апостолите на Българското Възраждане - революционер, поет и писател, журналист, публицист, дипломат, учен (историк, етнограф, филолог), книжовник, държавник. Споменаван като "Кръстника на Левски", Раковски е основател на цялото Националноосвободително движение за България. Неговата многостранност, талант, идеали и реализъм са най-добре са изразени от народния поет Иван Вазов: "Историята има да се позамисли към кой лик бесмъртен тебе да причисли".

Режисьор на Раковски – свобода или смърте Борис Радев, оператор Румен Ганев и музика Георги Цветков. В ролите зрителите ще се насладят на участието на Деян Донков, Коста Каранашев /кмет на Котел/, проф. Пламен Митев, проф. Кирил Топалов, генерал-майор Груди Ангелов и други. Филмовият екип е удостоен с Почетни грамоти от Началника на Военната академия - генерал-майор, д-р Груди Ангелов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар