Translate

четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Световната шампионка Биляна Дудова с приз „Радетел на българското“ от БАФЦ“Нестия“

 

 

Биляна Дудова бе удостоена със званието „Радетел на българското“ от Фондация „Бъдност за талантите на България“ за високи спортни постижения и съхраняване на българския дух на 27-мото издание на традиционния фестивал „Вино и любов“, посветен на българските традиции, обичаи и фолклор, който събра 100-тина изпълнители в Дом на културата „Средец“ в София. Дипломът бе връчен на световната шампионка по борба, която донесе 55 кг радост, гордост и възторг в сърцата на всички българи със своята борбеност да устоява златните традиции в българската борба, показвайки талант, лъвски устрем и дух за победа, от председателя на Български арт и фолклорен център „Нестия“ – Христо Станков, организатор на форума и радетел за запазване и популяризиране на традициите, фолклора, обичаите и българската идентичност в условията на световната глобализация. Събитието е част от Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български!”, организиран в партньорството с Балкански алианс за фолклор, Фолклорно общество в България и Делта център за изкуства и култура.

Празникът „Вино и любов“, който се провежда от 1995г., качи на една сцена изпълнители от всички възрасти – момичетата от танцов състав „Бисерче“ до певиците на автентичен фолклор от Седмошарица“ Перник, които наредиха пред залата изложба от стари кенарени ризи, кърпи, престилки, покривки от различни етнографски области. В надпяването участваха изявени изпълнителки като популярната водеща и певица Бони Милчева и Георгия Райкова, както и доста самодейни състави, между които талантите от ДФГ" Канарчета" от Нови Искър, с ръководител певецът Венцеслав Пенев, за които бе истинско чудо да застанат редом до световната шампионка по борба Дудова, която на тяхната възраст е танцувала български танци в тяхното читалище.

„Харесва ми българския фолклор, държа да се спазват традициите. Щом чуя български народна музика, душата и сърцето ми играят, иска  ми се веднага да затанцувам. От дете обичам българския фолклор и българското. Винаги когато съм на международни участия, не мисля за себе си, а за България. Няма по-хубаво и неописуемо от това, когато победиш Европа и целия свят и се качиш на стълбичката, когато вече можеш да си поемеш дъх, защото се е сбъднала мечтата да станеш световен шампион, да вдигнат българския флаг и да прозвучи химна и всички да разберат, че победата е за България, че българите сме с лъвски сърца и сме непобедими“, сподели Биляна, която не пожали сили и време да почете форума, да се срещне с изпълнителите, въпреки усилената подготовка за 59-то издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ във Велико Търново, който предстои и в който й предстои да участва, както и в надпреварата на тепиха в Истанбул този месец.

Признание и приз „Радетел на българското“ получи и легендата в българската борба Георги Калчев, европейски шампион по свободна борба, световен вицешампион от 1986г., чието име е изписано с големи букви в златния фонд на българския спорт, който е и личен треньор на Биляна.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар