Translate

неделя, 13 февруари 2022 г.

Истории от театралните сцени и разходка сред мексиканското графично изкуство очакват зрителите на „Арт Стрийм“ по БНТ 2

 

 

В неделя /13 февруари/ от 16:00 ч. в предаването „Арт Стрийм“ по БНТ 2, ви очакват интересни срещи с актуалните културни проекти, през погледа на самите им създатели и вдъхновители.

Зрителите ще научат повече за премиерното заглавие на Драматично-куклен театър „Константин Величков“ в Пазарджик  - „Януари“ от Радичков. Крум Филипов поставя пиесата 50 години след паметната постановка на Крикор Азарян на същата сцена, споделяйки своята интерпретация на класическия текст, който той нарича поемата „Януари“. Режисьорът свързва действието „в най-българския от всички месеци“ с друго произведение на Радичков – „Горещо пладне“, а кръчмата – център на действието – превръща в своеобразен Ноев ковчег. Специален гост в актьорския състав е Любен Чаталов. 

В предаването ще видите още една от възрожденските къщи в Стария Пловдив, съхраняваща образци на мексиканското графично изкуство. Историята на това притежание е интересна, а сто от произведенията са подредени в Залата за временни експозиции на Градската галерия под тепетата. Куратор е Моника Роменска, уредник в къща „Мексиканско изкуство“. Селектирани са творби на световноизвестни автори, някои от тях  - ученици на знаменитите Фрида Кало и Диего Ривера.

„Прераждане“ е новият спектакъл на Мюзикхолен театър - Пловдив. Първото му представление за тази година бе в присъствието на комисия от Съюза на артистите, а хореографът Николай Серафимов има идея да претвори спектакъла и в музикален филм.

Моноспектакъл на Благой Бойчев „Ходене по кръчмите“ стана част от програмата на поредицата „Театър в галерията“. Актьорът, съосновател на театър „Реплика“, превръща в спектакъл новела на своя баща Бойчо Бойчев. Текстът е автобиографичен и пресъздава експеримент от студентските години на автора – група студенти по философия обикалят софийските кръчми с идеята не да паднат жертви на порока, а да направят порока своя жертва. „Театър в галерията“ продължава с още интересни събития, които приканват публиката като съучастник. Акцентите представя ръководителят на проекта Ангел Петров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар