Translate

събота, 6 март 2021 г.

Boehringer Ingelheim и Google обявиха партньорството си в научноизследователската и развойна дейност във фармацевтичната индустрия

Приложение на квантовите компютри във фармацевтиката

 

        Квантовите компютри дават възможност за съществено ускоряване и оптимизиране на процесите на разработване на нови лекарствени продукти за пациентите 

        Учени от двете компании отварят нови хоризонти в приложението на квантовите компютърни технологии в симулациите на молекулярната динамика 

        Boehringer Ingelheim създава специална Квантова лаборатория с водещи експерти

 

 

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim обяви официално, че е сключила договор за сътрудничество с Google Quantum AI /Google  лаборатория за изследвания в областта на изкуствения интелект/, чиято основна цел е извършването на изследвания и прилагането на най-съвременните технологии за квантови изчисления в научноизследователската и развойна дейност във фармацевтичната индустрия, по-специално с използване на симулации на молекулярната динамика. Новото партньорство обединява водещата експертиза на Boehringer Ingelheim в областта на компютърната разработка и in silico /компютърно/ моделиране на лекарствени продукти с изключителните ресурси на Google, един от лидерите в разработването на квантови компютри и алгоритми. Boehringer Ingelheim е първата фармацевтична компания в света, която обединява сили с Google за употреба на квантовата компютърна техника в областта на фармацията. Партньорските взаимоотношения се сключват за период от три години и в управлението им се включва новооснованата квантова лаборатория на Boehringer Ingelheim.

По думите на Михаел Шмелмер, член на Съвета на директорите на Boehringer Ingelheim, отговарящ за финансовите и корпоративните дейности, квантовите компютърни технологии дават възможност за съществено ускоряване и оптимизиране на изследователската и развойна дейност. Независимо, че квантовите компютри са технология, която е още на първите етапи от развитието си, е убеден, че благодарение на нея ще може да създадат нови и по-добри лекарствени продукти за лечение на хората и животните в бъдеще.

Новото партньорство е част от глобалната стратегия на Boehringer Ingelheim за дигитална трансформация, целяща да осигури повече предимства и да ускори процесите за разработване на нови терапии, което в крайна сметка се очаква да доведе до нови открития в медицината за пациентите в нужда. Компанията Boehringer  Ingelheim значително увеличава инвестициите си в разнообразни дигитални технологии с приложения в ключови области, като изкуствен интелект /AI/, машинно обучение и наука за данните, които ще се използват за по-добро изучаване на заболяванията, техния механизъм и биомаркери, както и дигиталната терапевтика.

Райън Бабуш, Ръководител на отдел „Квантови алгоритми” в Google, подчерта:

-Едно от най-очакваните естествени и потенциално трансформиращи приложения на квантовите компютърни технологии е изключително прецизното моделиране на молекулярните системи. По тази причина Google встъпва с голямо вълнение в това ново предизвикателство с Boehringer Ingelheim, тъй като очаква да получи възможност за изследване на много случаи и методи за квантови симулации в химията. Boehringer Ingelheim се включва както със силно впечатляващ екип, специализиран в квантовите компютри, така и със своя огромен опит в приложенията на тези възможности в реалния свят на фармацевтиката.

Квантовите компютърни технологии имат потенциал за прецизна симулация и сравнение на много по-големи молекули от тези, за които това е постижимо в момента, като по този начин създават нови възможности за фармацевтични иновации и терапия на редица заболявания. 

„Изследването и разработването на иновативни, новаторски терапии за различни заболявания, за които в момента има висока неудовлетворена медицинска нужда, е нашата основна задача в Boehringer Ingelheim. Съвместно с Google ние имаме за цел да приложим квантовите компютърни технологии в сферата на изследванията и развитието на биофармацевтичната индустрия, като по този начин продължаваме своя безспорен принос към напредъка в медицинската наука в полза на пациентите от цял свят“, заяви Мишел Пере, член на Съвета на директорите на Boehringer Ingelheim и ръководител на отдел „Иновации“.

През следващите години Boehringer Ingelheim ще засили значително инвестициите си с цел реализиране на пълния потенциал на квантовите компютърни технологии. Компанията вече е основала специална квантова лаборатория и е наела изключителни експерти в областта на квантовите компютри от академичните среди, индустрията и квантовите специалисти. Екипи ще бъдат допълнени с кадри от индустрията и академичните среди. Всички тези експерти ще бъдат подпомогнати в работата си от колеги от отдел „Иновации“ и IT отдела на Boehringer Ingelheim.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар