Translate

четвъртък, 4 март 2021 г.

Изложба на открито и Празник на мартеницата в Търговище с благородна кауза

 

 

С пожелания за здраве и с много веселие, песни, танци и викторини, стартира Баба Марта в Търговище, като къщичката на Пижо и Пенда грейна, предрешена от десетките детски рисунки. Дъждът не спря пъстроцветната Мартенска изложба под открито небе, която показа творбите на деца от цялата страна, взели участие в конкурса „Нарисувай Баба Марта“.

Пространството пред Мраморната чешма се превърна в жива сцена, където децата от фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“ с ръководител Светла Стаменова откриха Празника на мартеницата, последвани от театралните сценки на фолклорна група „Житената пита“, уважени от кмета на град Търговище Дарин Димитров и  началника на Регионално управление на образованието 

Елка Станчева.

Присъстващите на празничната програма бяха приветствани от официалните лица, а също така и от възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова, които бяха изработили специални дарове за кмета на Търговище Дарин Димитров и Елка Станчева – началник на от РУО Търговище.

Всеки можеше да закупи мартеници и картини от специалния щанд на децата от ЦСОП, като събраните

средства ще отидат за организиране на курс по арт терапия с български фолклор и закупуване на фолклорна украса за стаята по музика. Много мил жест бе, че едната картините бе закупена от личен асистент и дарена на училище „Виделина“, където се обучават също деца със специални потребности.

Колективни награди бяха присъдени на най-активните – Обединен детски комплекс Търговище – Школа по изобразителни изкуства с ръководители Йорданка Андреева и Цветелина Вълчева, Детски градини „Брезичка“, „Чибурашка“ и „Здраве“ от София с педагози Нина и Силвия Йорданови. Въпреки противоепидемичните мерки и капризите на Баба Марта да намокри дошлите, всички деца си тръгнаха с подаръци, а на мартенското хоро се хванаха и присъстващите на веселието.

Предстои жури в състав творци-педагози от Търговище – Татяна Трендафилова от 2СУ “проф. Никола Маринов“ и Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова от Център за специална образователна подкрепа да оценят победителите в конкурса „Нарисувай Баба Марта 2021 г.“ в различните възрастови групи. Всички участници в съревнованието обаче заслужават благодарност, защото с творбите си направиха празника по-пъстър, усмихнат и чист. А това си е предзнаменование за една хубава и ведра година според легендата, според която Баба Марта е засмяна, когато срещне млади хора и тогава времето ще е топло, годината плодородна.

Събитието бе организирано от Ивайло Христов от „Блян“, „България без граници“ и Арт център „Нестия“.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар