Translate

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

Kak да се третират следоперативните белези?

Независимо дали става въпрос за грубо падане или дълбоко порязване с кухненски нож, винаги има шанс да останат дълбоки и груби белези. Същият риск е налице, когато предстои операция, тъй като медицинските специалисти не са в състояние да контролират всички фактори - като възраст, раса, генетика, хронично заболяване и размер - дълбочина, които оказват влияние върху зарастването на раните и възстановяването на тъканите. Ето защо следоперативните рани и начина, по който човек третира са от значение за предотвратяване на появата на белези.

Хирургичните белези се делят на два вида. Белези, които се появяват извън обхвата на операцията се наричат келоидни и те имат тенденцията си да се уголемяват с времето, като надхвърлят значително първоначалния размер на кожния дефект.

Хипертрофичните белези представляват червеникаво-синкави подутини, повтарящи размера на операцията. Могат да се появят седмици след операцията и могат да увеличат размера си драстично в рамките на 3-6 месеца. Те никога не сърбят или болят. За щастие, по-голямата част от тези белези имат тенденция да избледняват самостоятелно за месеци или години.

Защо се образуват белези?

Когато кожата е ранена и има скъсване на нишките и тялото произвежда повече протеин, наречен колаген, като част от лечебния процес. Колагенът се натрупва там, където тъканта е била повредена, като помагат за заздравяване и укрепване на раната. За период от около три месеца или по-дълго продължава да се образува нов колаген и притока на кръв се увеличава , причинявайки повдигнат белег.

Има няколко фактора, които не могат да се контролират при появата на белезите:

Един от тях е възрастта. Така напр. по-възрастните пациенти са склонни да имат по-малко забележими белези, тъй като им отнема повече време, за да се излекуват с напредването на възрастта. Белегът на по-възрастен човек често е плосък и блед, за разлика от белезите при млади хора, които може да се лекуват по-бързо, но е по-вероятно да са дебели и розови.

Келоидните белези са особено проблематичен вид белези, които могат да се появят в семейства, чиято кожа е по предразположена при хирургичен разрез към получаване на точно такъв тип белег. Дебели и розови, тези белези се простират извън границите на първоначалния разрез или нараняване. Келоидните белези са много трудни за лечение.

Белезите често могат да бъдат скрити по тялото в естествена линия или гънка. Понякога обаче трябва да се направи разрез на по-видно място, например разрези на гръдната кост, над големите стави /колена, рамена/ и на гърба. Важно е да може да се третират, дори белези на трудно достъпни места.

Не бива да се забравя, че белега ще продължи да се променя и да расте по време на целия процес на възстановяване. Възпалението е първият етап на зарастване. През този кратък начален период разрезът ще бъде нежен, зачервен и подут.

Възпалението е последвано от разпространение и това е по-дългата фаза, през която тялото възстановява кожата си. Ремоделирането идва след пролиферация и това е, когато белегът е стане по-зрял.

Тютюнопушенето забавя заздравяването и увеличава риска от белези толкова много, че хирурзите винаги препоръчват на пациентите да се откажат преди операцията от този вреден навик. Освен това почивката и съня също подпомагат зарастването им.

При къпане може да се наложи да се използва водоустойчива превръзка. Желателно е да се избягва ваната или поставяне на сапун върху раната си, докато разрезът не заздравее. Изключително важно е да се избягват всякакви рискови движения, които могат да разкъсат разреза и да отворят отново раната.

През първата година след операцията, пазете белега си далеч от слънчева светлина, като носите защитно облекло или използвате  слънцезащитен крем  с поне 35 SPF.

Третирането на белега с крем против белези е от съществено значение, но най-добрите са

силиконовите гелове тип Kelo-Cote /кело-кот/,

 които поддържат хидратацията на кожата и я защитават 24 часа. Съчетанието на Polysiloxanes и Silicon Dioxide е патентовано, клинично доказано и гарант за успешното минимализиране на белезите след операция. Два пъти дневно прилагане в продължение на три и повече месеца ще омекоти, изравни и редуцира зачервяването. А как се използва гела, може да разберете на– www.kelo-cote.bg

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар