Translate

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

Проучването „Личните финанси на българина“ от БНП Париба Лични Финанси: Повече от 50% от плащанията на българите с кредитни карти са в хранителни магазини и бензиностанции

На ПОС се харчи средно 47 лева, а от банкомат се теглят 145 лева

 

Българите използват кредитните си карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси най-често в
хранителни магазини и специализирани магазини за алкохол/ цигари и за покупка на гориво.

Според данните на банката, през първите 6 месеца на 2020 г., 53,2% от трансакциите са били в хранителни магазини и бензиностанции. Сред топ 10 на целите при използване на кредитна карта са били също и покупка на стоки и услуги за забавление, като билети за театър или кино, увеселителни паркове, плащане на разходи за пътуване и хотелско настаняване и т. н.

Данните показват също така, че 70% от плащанията са били на ПОС терминал, а 23% от трансакциите са били теглене на пари в брой от банкомат. Хората са използвали картите си и за покупка на равни месечни вноски в рамките на кредитния си лимит. През първите 6 месеца на 2020 година, 5,7% от трансакциите са били направени с цел покупка на стоки на изплащане. Друга иновативна употреба е трансферът на пари от кредитната карта към банкова сметка. През първото полугодие на 2020 г. повече от 1,2% от трансакциите са били с такава цел.

Най-високата средна стойност на трансакциите е била отчетена именно при услугата „Превод от карта към сметка“ – 707 лева. На ПОС терминал плащаме с кредитна карта средно 47 лева, а от банкомат теглим средно 145 лева.

Това са някои от най-интересните изводи от проучването „Личните финанси на българина“ от БНП Париба Лични Финанси, което е базирано на статистическите данни от повече от 88 300 трансакции месечно, направени с активните кредитни карти, издадени от една от водещите банки на пазара на потребителско кредитиране в България. Проучването обхваща периода януари-юни 2020 г.

Първото издание на проучването е фокусирано върху кредитните карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси. Причината е, че през последните месеци този финансов инструмент стана все по-важен, имайки предвид че хората пазаруваха дистанционно, използваха дигитални канали за плащане на сметки или на вноски по кредити и дори предпочитаха да пазаруват в магазините с банкови карти вместо с пари в брой с цел да спазват мерките за здравна безопасност.

БНП Париба Лични Финанси издава кредитни карти MasterCard Pay Pass с кредитен лимит до 10 000 лева. Картите предлагат на хората дълъг гратисен период до 58 дни. Те нямат годишна такса за обслужване, нямат такса за СМС известяване или за издаване на месечно извлечение. С кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси хората могат да купуват стоки на изплащане в рамките на кредитния лимит при улеснена процедура и да превеждат пари от картата си към лична банкова сметка, което също е напълно безплатна услуга.

Българите използват кредитните си карти основно за покупка на стоки, а не за теглене на пари в брой. През първото полугодие на 2020 година, 70% от трансакциите са били на ПОС терминал, което е много по-високо в сравнение с 23%, извършени на банкомат. Това е стабилна тенденция, имайки предвид, че тези цифри са много близки до данните за втората половина на 2019 година, когато съотношението ПОС – банкомат е 68% - 24%.

В България онлайн пазаруването е все по-популярно. Това се доказва от факта, че в периода януари-юни 2020 г. делът на онлайн трансакциите с кредитни карти е 34%. За сравнение през втората половина на 2019 година, той е 29%.

Първото издание на проучването „Личните финанси на българина“ показва, че в първата половина на годината хората са използвали кредитните си карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси средно 2 пъти месечно. 54% от потребителите на кредитни карти, издадени от банката са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно – господата са 51,3%, а дамите 48,7%. Най-често кредитни карти се използват в София – 23,7% от трансакциите, Варна – 5,6% и Пловдив – 5,2%.

Кредитните карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси се използват не само в България, но и в повече от 80 страни в чужбина, във всяка точка на продажба, където се приемат карти Mastercard. Основното ползване е в Европа, а топ 5 на държавите са Германия, Великобритания, Франция, Турция и Гърция.

Във връзка с първото издание на проучването „Личните финанси на българина“, управителят на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо заяви: „Кредитната карта е съвременен и удобен финансов инструмент, който позволява на хората да пазаруват по целия свят и да се възползват от дълъг гратисен период, без годишна такса и без такса за СМС известяване. Ние сме щастливи, че българите харесват тези предимства на картите си и ги използват активно, точно както правят и останалите европейци.“

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар