Translate

неделя, 27 септември 2020 г.

България отбеляза Световният ден на белия дроб 2020 в ситуация на пандемия


Фокус са респираторните инфекции на фона на разрастващия се брой заболели от COVID- 19

Тазгодишният „Световен ден на белия дроб“ 2020г се отбелязва у нас и в световен мащаб в контекста на пандемията с коронавирус. В България организатор на инициативата е сдружение „Въздух за здраве“ с участието на д-р Александър Симиджиев - пулмолог и директор на организацията. Към него се присъединиха специалисти в сферата на респираторните инфекции от цялата страна, които дискутираха онлайн наболелите през 2020г. здравни теми в областта на белодробните заболявания.
Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies /FIRS/, като в нея се включват държави от цял свят. „За здрави бели дробове“ е посланието на кампанията, която припомня значението на профилактиката и ранното лечение на инфекции или заболявания на белите дробове. Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето, движение, вместо шофиране, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторния орган.
През 2020г. пандемията от коронавирус /COVID-19/ показа на света колко смъртоносни могат да бъдат респираторните вируси. В действителност, респираторните инфекции са с нас от много дълго време и ще продължат да бъдат основен източник на човешко страдание. Освен вирусите, има много други източници на респираторна инфекция като бактерии, гъбички и други организми, които могат да заразят горните дихателни пътища /нос, синуси и гърло/ и/или, още по-обезпокоително, долните дихателни пътища и белите дробове /като бронхит или пневмония/.
Пандемията с COVID-19 е засегнала повече от 28 милиона души по целия свят и близо 910 000 са починали до средата на септември 2020г. Вероятно е тежестта да се увеличи експоненциално в близко бъдеще. Възрастните хора и тези с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни и белодробни проблеми, диабет или рак, са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения, предизвикани от COVID-19. Тежко протичане на инфекцията от коронавирус обаче може да се случи и при хора без съпътстващи заболявания. В същото време излекуваните са много, като в България са близо 14 000.
„Често говорим за сърдечно здраве, а белодробното е по-малко експонирано. Белите дробове са крехки и са директно изложени на околната среда и въздуха, който директно прониква в тях. Затова в нашата кампания призоваваме за редовна профилактика и лечение“, сподели д-р Симиджиев и добави: „Системното повишаване на имунитета е неправилно като схващане, защото имунитетът има оптимум, разумна достатъчност на своята сила. Прекаленото повишаване на имунния отговор е също толкова вредно, колкото и неговото отслабване. В единия случай се нарича алергия, а в другия – автоимунитет. За да се поддържаме здрави, трябва да сме спокойни, да упражняваме дозирана физическа активност, балансирано хранене и използване на съответните предпазни средства. Това е валидно и за децата, които в огромната си част имат нормален имунитет. Важно да ги предпазваме от стрес и да не ги затваряме вкъщи през есенно-зимния сезон, защото каляването е ключов фактор за добро здраве“.
Друга водеща причина за смърт при възрастни и деца е пневмонията. 80% от смъртните случаи са при деца под 2 години и възрастни над 65 години. Почти всички смъртни случаи са в страни с ниски и средни доходи. Рисковите фактори включват възраст, тютюнопушене, хронични заболявания и състояния, водещи до отслабване на имунната система. Макар забравена, туберкулозата съществува и всяка година има 10 милиона нови случая, отново засягащи предимно страните с ниски и средни доходи.
Не на последно място обаче е подобряването на качеството на въздуха. Намаляването на емисиите в нашите градове ще спаси милиони човешки животи в света и ще подобри здравето на милиарди хора. Това ще съдейства и за справяне с промените на климата, намаляване на тежестта върху здравните системи и ще способства за създаване на нови икономически възможности. Високото ниво на замърсяване на въздуха е и причина за по-бързо заразяване и разпространяване на коронавируса, а в допълнение с тютюнопушене шансът е още по-голям.
„Въздух за здраве“ и техните партньори от Световния алианс за климат и здраве /GCHA/ както и Здравеопазване без вреди /Health Care Without Harm/, Алианс за здраве и околна среда /Health and Environment Alliance/, Алианса за климат и здраве на Съединените щати /the US Climate and Health Alliance/ и Здравен алианс за борба с изменението на климата на Обединеното кралство /the UK Health Alliance for Climate Change/ определят представители на здравната общност, за да насърчат вземането на практически и здравно-ориентирани решения, както и да създадат осезаеми промени в политиките на ниво град, които да доведат до ясна глобална тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха до 2030г. Това ще доведе до редуциране на смъртните случаи, болестите, а като страничен ефект и снижаване на емисиите на парникови газове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар