Translate

четвъртък, 23 юли 2020 г.

Стипендиантската програма „Готови за успех“ с нови условия за учебната 2020-2021 година



  • Учениците от 11 клас също могат да кандидатстват за стипендия
  • Студентите в медицински специалности са приоритет
  • Стипендията за студенти се увеличава на 2500 лева
  • Въвеждат се специални стипендии за най-нуждаещите се ученици и студенти
Фондация BCause въвежда промени в стипендиантската програма "Готови за успех" за учебната 2020-2021 година, за да фокусира помощта на дарителите там, където тя е най-необходима.
Програмата продължава да подкрепя отлични ученици и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция.
Веселина Йорданова, Експерт ''Дарителски програми и фондонабиране'' във фондация BCause и координатор на програмата: В края на изминалата академична година екипът ни направи анализ на 14-годишната програма и реши да въведе някои промени. Те ще позволят стипендиите да имат най-осезаем принос за живота, успешното завършване на обучението и личностното развитие на децата и младежите, които ги получават.
Освен учениците в 12 клас, за стипендии могат да кандидатстват и учениците в 11 клас. След промените в образователната система и въвеждането на първи гимназиален етап до 10 клас, съществува риск отлични ученици от социално слаби семейства да не продължат във втори гимназиален етап по финансови причини. Размерът на стипендиите за ученици се запазва – 1000 лева годишно.
Стипендиите за студенти за учебната 2020-2021 година се увеличават – те ще бъдат 2500 лева годишно – и ще бъдат отворени само за специалностите медицина, дентална медицина, рехабилитация и медицински сестри. Бъдещите лекари и сестри имат най-големи ограничения да работят паралелно с ученето си и най-дълго време се обучават и специализират с ниско възнаграждение.
Въвеждат се специални стипендии. За тях могат да кандидатстват ученици от 11 и 12 клас и студенти от всички специалности, които са в особено затруднение, ограничения и трудности да завършат обучението си. Със специалните стипендии ще подпомогнем деца и младежи, загубили и двамата си родители или отраснали в социални институции,  или имат физически увреждания. Размерът на стипендиите ще бъде съответно за ученици – 1000 лева годишно, за студенти – 2500 лева годишно.
"Готови за успех" е програма на фондация BCause в партньорство с Фондация “Сирак” от 2006 година. Стипендиите са осигурени изцяло от дарения, а водещ критерий е успехът на кандидатите. Минималният необходим успех е над 5.00 за студенти и над 5.50 за ученици. 2500 лева осигуряват стипендия за студент, а 1000 лева - за ученик в 11 и 12 клас. Броят на стипендиите "Готови за успех" зависи от сумата на набрани през годината дарения.



Няма коментари:

Публикуване на коментар