Днес с грандиозно шоу и
кулинарна ромска изложба в Сливен бе ознаменувана ромската нова година „Васий“.
В Парк хотел Централ - „Зимна градина“ от 14.00 ч. стартира празничната
програма с участието на поп изпълнителя Щилиян и маестро Николай Кирилов, който
ще изпълнени автентична ромска музика на пиано. На празничното събитие ще
присъстват освен представители на ромската общност от града и страната, но и учители,
родители, представители на местни и държавни образователни институции.
Шестнайсет ромки ще
представят автентични гозби, характерните за празника Васи: зелеви сарми, петел
с кисело зеле, пълнена пуйка, мина /баница/, баклава, бокий /питка/ с паричка, които
задължително присъстват на ромската трапеза в този ден. Преди да се седне на
масата за Васий, по традиция се извършва ритуалът „кадене”, като се слага върху
керемида захар, тамян и здравец и най-възрастният мъж в семейството благославя трапезата
за берекет. На нея се слагат освен всички ястия и парите, златото, имането.
На ромската трапеза често
присъстват било мина /сладка баница/, бокий /питка/, курабии, мекици, катми,
залети с прясно мляко и мед. Има цели фамилии потомствени баничари, хлебари,
сладкари от ромски произход - все майстори. Занаятът се предава от баща на син,
от майка на дъщеря и много млади хора го практикуват, като разработват успешно
своя бизнес.
Характерни за ромската
кухня са и разнообразните зелени постни манджи – копривена каша с орехи,
лобода, лапад, спанак, гъби, доматена каша, празена каша, лозови сарми, които почти
винаги се приготвят на тих огън.. Билките, които се използват най-често в
ромската кухня са: гюзум /джоджен/, мента, босилек, магданоз, чубрица, кимион,
риган, мащерка, див чесън.
Събитието, с бенефициент
Община Сливен, се организира по проект „Социално-икономическа интеграция на
уязвими групи в Община Сливен“ в партньорство със Сдружение „Ромска академия за
култура и образование“. Финансирано е по ОП „Наука и образование за
интелигентен растеж“ и от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар