Translate

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ: Ако човек мисли за стареенето - трябва да започне докато е млад


Доста често дамите, когато отидат в дерматологична клиника казват: "Тази процедура на моята приятелка много добре й се отрази, направете и на мен". 
Да, но всяка кожа си иска индивидуална преценка от специалист и подходяща терапия.
Запитахме д-р Ана Пейкова от клиника Дерма ЕЛИТ как се подбира процедура  „по собствена кройка“ и кога човек трябва да започне с разкрасяването, според възрастта и спецификата си.
Тя сподели, че дамите започват с процедурите за разкрасяване по различни причини от рода на „Една приятелка ми каза“, събуждат се и виждат в огледалото колко са остарели, имат нов приятел и искат да са красиви, или мъжът им си има нова приятелка и мечтаят да му покажат какво изпуска… При мъжете понякога желанието за терапия идва с кризата на средната възраст. Тийнейджърите пък твърде смело и понякога безразсъдно се хвърлят в разкрасителните процедури. Те обикновено започват с устните. Панацея няма. При всеки настъпва време, когато трябва да се погрижи за кожата си, но моментът е строго индивидуален, подчерта д-р Пейкова.
-Наистина ли кожата започва да старее от 25 години нататък?
-По медицински проучвания, след 22-23-годишна възраст хиалуроновата киселина и колагенът започват да намаляват значително в околоклетъчното пространство, най-вече. И може би това е началото на стареенето. Защото старее не само кожата, а всички структури – мастна тъкан, кости,  изобщо всичко, което поддържа кожата еластична, бляскава, без отпускания и увисвания.
-С какви процедури е най-уместно да се започне?
-Най-важният подход в този случай е индивидуален подбор на подходящата процедура. Най-общо терапиите могат да се структурират по периоди. Между 20 и 30 години се прилагат най-вече почистващи – като вече има апаратура, която действа в дълбочина, хидратира кожата, без да се налага да бъде стискана. Може да се прави микродермаабразио и леки анти-едж процедури в областта около очите, на шията. Добре е това се съчетае с домашна грижа, където особено важни са слънцезащитният и подхранващият крем за сутрин.
От 30 до 40-годишна възраст вече трябва да се въведат противостареещи терапии, които могат да бъдат козметични или инжекционни. Най-често козметичните са свързани с лифтиране, активация на мускулатурана. Лазерните процедури стимулират колагенообразуването, премахват капиляри и пигментни петна, които обикновено се появяват след раждането.  Разбира се, всичко е строго индивидуално и ако искате да разберете как ще остареете, е най-добре да погледнете майка си. 
По-податливи на стареене са сухите кожи, защото при тях се образуват т.нар. статични бръчки, които по-късно трудно могат да бъдат загладени или премахнати. Много чувствителна е кожата около очите, защото там мимическите бръчки, които се появяват при усмихване, започват да се задълбочават по-активно. А при пушачите – бръчките над горната устна, т.нар. „баркод“. При млади хора, преди 40 години, са налични и динамични бръчки по челото. При тях отлично решение е ботулиновият токсин. Той стопира съкращаването на мускула и това е превенция срещу задълбочаване на бръчките.
Не е за пренебрегване и шията – там се образуват дълбоки гънки и отпусне ли се кожата, третирането й е много трудно.
-Стигнахме до 40-50 год. възраст...
-След 40 години промяната в колагена, еластина и хиалуроновата киселина става много сериозна. Вече наблюдаваме и начало на стопяване на костта, което изисква сериозна намеса с дълбоко инжектиране на филъри, съдържащи хиалуронова киселина. Тук  е подходящо да използваме и колагенообразуващи филъри, които действат по друг механизъм. В тази възраст се проявява активно стареенето с разширяване на капилярите, поява на различни видове пигментации.  При по-светлите кожи, които са се излагали на слънце в по-млада възраст, трябва да се обръща  внимание на туморни образувания.
Когато започвате активно да се грижите за кожата си след 40-годишна възраст, възможно е да настъпи объркване – продуктите са прекалено много, информацията твърде обилна, а клиниките и възможностите  – безброй.  Добре е да се обърнете към специалист-дерматолог, който да направи комплексен анализ на стареенето на кожата ви.  И да прецени откъде да се започне. Обикновено жената твърде късно осъзнава тези процеси и не си дава сметка, че едно отпускане в областта на шията или на контура на лицето не може да се оправи с една мезотерапия. И не би могло да се преодолее с леки козметични или естетични процедури. Обикновено дерматологът започва отгоре-надолу. Т.е. първо подплатява или възвръща обемите и костните структури и след това се грижи за повърхностния слой.
След 50-годишна възраст същите промени като изчерпване на мастната тъкан, стапяне на костта,  стареене, отпускане на кожата от гравитацията, се засилват страшно много. Получават се статични бръчки във всяка част на лицето. Бръчките от спане са много изразени. В периода 50-60 години наистина грижата трябва да е изключително професионална и поетапна – започна се с долния слой на кожата, средния и повърхностния. Още от предходната декада трябва да се включат апаратните процедури за стимулиране на колагена  - модерни лазерни системи, които са силно колагенообразуващи. те правят превенция кожата да не изглежда пореста. След 60 имаме и хормонален дефицит и затова трябва да се подходи много професионално. Той може да се компенсира с медикаменти, но те имат странични ефекти, заради увеличаването на естрогена. Така че трябва да се подходи много внимателно.
След 60-годишна възраст, освен за лифтирането на кожата, което не може да стане единствено естетични процедури, след като от 40 до 60 не е правено нищо. При сериозно отпускане на кожата, след 60 може да се приложи и хирургична манипулация.
-Как да се ориентира човек в джунглата от процедури и апарати, всички от които „вълшебни“, как да се ориентира човек? Не може по метода проба-грешка.
-Тук идва мястото на препоръката. Но приятелят да каже добра дума за специалиста, при когото е бил, а не да каже „тази терапия действа“, защото най-вероятно действа при него, а човек трябва да открие подходящата за себе си.
Вслушвайте се в препоръките, ако ви насочват при кого да отидете, а не точно какво да си направите. Най-добре е да се обърнете към специалисти с клиника, в която има комплексно обслужване. Когато си правите всички анти-ейдж процедури на едно място ще бъдете проследявани във времето. Всеки дерматолог прави на пациентите си досие, снимки преди и след, подхожда цялостно към лицето ви. Защото вие можете много да харесвате устните на Анджелина Джоли, но те да не подхождат на вашата визия. Дерматологът понякога трябва да каже „не“ в унисон с естетичните си виждания.
-Четенето в интернет за процедури и апаратни терапии помага ли за правилния избор?
-Хората няма как да имат познанията на лекарите. Ако с четене в интернет можеше да се практикува медицина, всички щяха да са доктори. Медици с дългогодишна практика, които се развиват, редовно посещават конгреси, семинари и обучения, форуми по естетична медицина и дерматология, са най-добре запознати с апаратните технологии. Те могат отлично да преценят, имайки предвид качествата на уреда и състоянието на вашата кожа,   доколко апаратът  може да повлияе положително на вашия конкретен проблем. Да, технологията е много напреднала. Неща, за които преди 15 години не можехме да си помислим дори – като лазерно заличаване на татуировки,  махане на стрии, белези, тотално подмладяване дори при хора над 60 години, вече са реалност. Все пак не бива да се подвеждаме по рекламните послания, защото само дерматологът може да ви каже докъде можете да очаквате промяна.
Ако човек мисли за стареенето, трябва да започне докато е млад. Една поддържана кожа, винаги има различен изглед.


Магдалена Гигова

Няма коментари:

Публикуване на коментар