Translate

понеделник, 24 февруари 2020 г.

Виртуозна полска пианистка гастролира в Бургас


С клавирен рецитал на Анна Липяк ще бъдат отбелязани 210 години от рождението на Фредерик Шопен

Анна Липяк, една от най-талантливите млади пианистки в Полша, ще гостува в Бургас на 27 февруари. Концертът й е по случай 210 години от рождението на Фредерик Шопен и програмата на музикалното събитие е изцяло от творби на великия полски композитор.
Гастролът на Анна Липяк е безспорен акцент в музикалния календар на Бургас. Освен в София, талантливата музикантка ще свири единствено в морския град. Клавирният рецитал ще започне от 18 часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”. В изпълнение на даровитата клавиристка ще прозвучат Ноктюрно Es-dur op. 55 №2; Eтюд a-moll op. 10 №2, cis – moll op. 10 № 4; 4 мазурки op. 30; Балада As-dur op. 47; Aндантe спианато и Голям полонез Es-dur op. 22; Валс As-dur op. 34 № 1; Соната h-moll op. 58. Входът е свободен.
Липяк е пианистка от висша класа. Завършила е Музикалната академия в Бидгошч, в класа на проф. Катажина Попова-Зидрон и проф. Йежи Суликовски. Смятана е за една от най-талантливите млади пианистки в Полша. Кариерата й се развива изключително бързо. Макар още много млада, тя има вече изнесени над 130 рецитала в 13 държави на два континента. Лауреат е на 20 международни клавирни конкурси, сред които в Падуа – I награда /2016/, Пиове ди Сако – І награда /2014/, Гусаго /Бреша/ – I награда /2013, Италия/. Финалистка на Националния Шопенов конкурс във Варшава /2013/ и на „Fausto Zadra“ Piano Competition в Абано Терме /Италия, 2018)/. През 2017 става лауреат на програмата Młoda Polska на министъра на културата и националното наследство на Полша. Същата година печели Студентската Нобелова награда като най-добра студентка в Полша в област „изкуство“. Три пъти е била стипендиант на министъра на културата и националното наследство на Полша /2012, 2013, 2015/.
Музикалното събитие е съвместна инициатива на Полския институт в София и Община Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар