В неделя от 12:30 часа Chef
Андре Токев и Събин Ранков ще заведат зрителите на „Ловци на храна” по bTV в
един от най-старите градове в България – Ловеч. В региона те ще видят „германо-трънски“
казан за ракия при Дако в село Терзиско. Кулинарят от MasterChef ще приготви за компанията „българско мохито“
от традиционната напитка с лимон, мед и салвия.
Андре и Събин ще минат
през Вароша, моста на Кольо Фичето, паметника на Васил Левски, за който казват,
че е най-големия в страната. Chef Токев ще посети Ловешката крепост, от която се вижда целият град.
Датираща от Първото българско царство, тя е най-краткият път между северна и
южна България. Всяка крепостна стена е проследявала релефа и е била изградена
директно върху стената, за да бъде подкопаването й невъзможно. Това е и мястото
на решителната битка между Асеновци и Византия през 1187 г., след която е
признато Второто българско царство.
Следваща спирка на „Ловци
на храна“ ще бъде ловно стопанство „Бялка“, обитавано от кошути, благородни
елени, лопатари, диви свине, чакали, вълци и лисици. Chef Токев ще се запознае от близо с процеса по намиране на трюфели с
обучени кучета и ще научи, че страната ни изнася над 200 тона черни и около 2
тона бели гъби годишно. Друго богатство на региона са „булките“, пачият крак и
манатарките. Вдъхновен от ароматите на зеленчуците, кулинарят ще приготви
баница с елементи на чийзкейк и рагу от гъби. Събин ще намери най-известния
музикант от ловджийските среди в района, който ще разкаже за рецептата за супа
от дренки.
Какви са тайните на
хубавата ракия, как се отглеждат лимони и какво се е случвало в лагера
„Слънчев бряг“ между 1959
и 1962 г.? Как благородният елен потиска дивата свиня, какво включва обучението
на куче-търсач на трюфели и каква е разликата между белите и черните? Как се
разбира, че в гората има от деликатесната гъба и кога се бере? Как се прави
дивечова пастърма, колко тежки са овчарските ножове и как се свири на дива
свиня, зрителите ще разберат тази неделя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар