Translate

сряда, 2 октомври 2019 г.

Академичната година във ФМИ на СУ стартира с Мусала Софт


Академичната година в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ официално стартира вчера. Сред специалните гости на церемонията във Факултета по математика и информатика бяха Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, проф. дфн Атанас Герджиков, ректор на СУ, Делян Лилов, изпълнителен директор на Мусала Софт, и др.
Деканът на ФМИ доц. д-р Първан Първанов се обърна към студентите: Влизате във факултет, който тази година навършва 130 години и посреща рекордните 650 първокурсници. ФМИ е дал път на плеяда големи имена в държавното управление, бизнеса и науката. Неслучайно към вас има големи очаквания“.
Министър Вълчев добави: „Радвам се да споделя емоцията да съм тук. Присъствам на откриването на учебната година на един от най-важния факултет за българското образование. Понякога поглеждам със завист защо не съм учил във ФМИ. През следващите десетилетия ни предстоят дигитална трансформация и зависи от всички вас дали България ще мине успешно през този период“.
Лилов, възпитаник на ФМИ, също се обърна към студентите с три съвета: Колеги, обръщам се така към вас, а не със „студенти“, защото за мен вече сме колеги. За пореден път имам честта да участвам в откриването на академичната година. Ще ви кажа 3 неща, които нямат общо с програмирането или математиката, но са общовалидни за живота: занаят, или образование, не се дава. То се взема. Ваша е отговорността да учите. Второ: образованието не е само дисциплините, които учите – то е човешки контакти, приятелство и срещи. Възползвайте се от тях. И най-важното, което научих за 5-6 години, които преживях тук - Забавлявайте се!“
След официалната церемония, той се срещна с първокурсниците от специалност „Информатика“ в зала „Мусала“ на ФМИ, където им раздаде студентските книжки и поговори за тях възможностите за професионално развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар