Translate

неделя, 4 ноември 2018 г.

За първи път в България екипът на проф. Иво Петров коригира безкръвно силно увредена митрална клапа на пациент със сърдечна недостатъчност


Минимално инвазивната процедура е алтернатива на отвореното хирургично лечение и е подходяща при пациенти с висок риск
Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ започва рутинна програма за реконструкция на митрална клапа (MitraClip)

За първи път у нас беше направена безкръвна реконструкция на силно увредена митрална клапа на 84-годишен пациент със сърдечна недостатъчност. Минимално инвазивната процедура (MitraClip) беше извършена от екипа на проф. Иво Петров от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в сътрудничество с проф. Власис Ниньос от Солун. Безкръвната операция, която набира скорост поради отличните резултати, е алтернатива на отвореното хирургично лечение и е подходяща при пациенти с митрална инсуфициенция и с висок риск за открито оперативно лечение.
Комплексната оценка на мултидисциплинарния екип от Сърдечно-съдов център, воден от проф. Петров,  установява, че отворена сърдечна операция за пластика или подмяна на митралната клапа, няма да бъде понесена от 84-годишния пациент. Състоянието му  допълнително се утежнява и от редица придружаващи заболявания, както и от предшестващи сърдечна операция и коронарни интервенции през последните години. Без сериозна медицинска намеса за корекция на тежката митрална недостатъчност, прогнозата за живота на мъжа е крайно негативна.
„Специалното устройство MitraClip наподобява кламер, който щипва разминаващите се платна на клапата, те застават в една плоскост, събрани едно към друго и така вече клапата не пропуска. Това радикално лечение се прилага рутинно в 7 европейски страни, като се реимбурсира. В световен мащаб се прилага повече от 10 години с извършени над 50 000 имплантации. Последните данни от проучването COAPT, които бяха представени на най-големия международен конгрес по инвазивна кардиология - TCT  в Ню Йорк, са изключително позитивни. Те показват, че имплантирането на MitraClip не само прекратява пропускането на клапата, но подобрява качеството на живот и увеличава преживяемостта. Въпреки че операцията беше доста трудна поради нелесната анатомия на пациента, резултатът от морфологична и клинична гледна точка е отличен. Митралната инсуфициенция беше гигантска, а сега буквално има само следи от нея. Пациентът е стабилен с много добра клинична прогноза“, сподели националният консултант по инвазивна кардиология проф. Петров.
Средноевропейската статистиката сочи, че около 0,5 % от населението страда от вторична недостатъчност на митралната клапа поради разширение на кухините на сърцето. За България това са приблизително 30 000 души. Тези пациенти са обект на отворено хирургично лечение, като 10% от тях са високорискови. При част от пациентите пропускането на митралната сърдечна клапа или митралната инсуфициенция е в резултат на  разширяване кухините на сърцето и раздалечаване на платната на клапата, при което тя започва да пропуска. Класическото решение е отворена операция - пластика (прибиране на платната на клапата) или смяна на самата клапа. При тези пациенти с вторично възникнала митрална недостатъчност, помпената функция на сърцето е много отслабена, а придружаващите я белодробни, бъбречни, чернодробни заболявания правят откритата оперативна интервенция високорискова. За тях имплантирането на MitraClip е единственият шанс на лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар