Translate

вторник, 6 ноември 2018 г.

Дефицитът на витамин D – опасност за здравето


Световният ден на витамин D бе на 2-ри ноември. Във връзка с отбелязването му фондация „МС Общество – България“ организира информационна кампания под надслов „Дефицитът на витамин D – опасност за здравето“, насочена не само към пациентите, но и към широката общественост. Целта на инициативата е да популяризира ползите от приема на витамин D и да изтъкне важността на ролята му за поддържане здравето на целия организъм, както и да очертае проблемите и рисковете, до които може да доведе дефицитът на този жизненоважен витамин.
В рамките на кампанията представители и доброволци на фондация „МС Общество – България“ раздаваха информационни материали пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“ до входа на метростанцията и запознаха минувачите с важността на витамин D за правилното функциониране на целия организъм. Партньори на инициативата са медико-диагностични лаборатории, които през целия месец ще извършват изследвания на нивото на „слънчевия витамин” на преференциални цени, а друг партньор по програмата ще осигури на всички желаещи големи отстъпки при закупуването на хранителни добавки, включително витамин D.
Така нареченият „слънчев витамин“ е мастноразтворим стероиден хормон, който подпомага абсорбцията на калция в червата и поддържа адекватни серумни концентрации на калций и фосфор. Той повлиява над 200 гена, участва в модулацията на клетъчния растеж, в нервномускулната и имунна функция и намалява възпаленията в организма. Витамин D играе роля в превенцията и лечението на редица заболявания като: рахит, остеопороза, диабет тип 2, поне 14 вида рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни заболявания и др.
Дефицитът на витамин D е проблем от световен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като на места процентът на засегнатите варира между 70-90%. Причините за недостига на този жизненоважен витамин се коренят най-вече във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и заседнал начин на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от населението има недостиг на витамин D, като проблемът е по-ясно изразен сред женския пол и се среща по-често в големите градове.
Недостигът на витамин D може дълго време да остане скрит и пренебрегван, като по този начин се увеличава рискът от сериозни заболявания като диабет тип 2, рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни заболявания и др. Симптомите при недостатъчност на витамин D могат да се проявят в: често боледуване, умора, криви и чупливи кости, загуба на плътност в тях и болки, депресия, бавно зарастване на рани, косопад, болка в мускулите.
Двете най-важни форми на витамин D са витамин D3 (cholecalciferol), който представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при огряване на кожата от ултравиолетовите лъчи, а другата важна форма е витамин D2 (ergocalciferol), който представлява около 20% от общото количество и се доставя чрез храни и добавки. Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването нa метаболитa 25-хидроксивитамин D - 25(OH)D, познат също като калцидиол. Именно калцидиолът е основният индикатор за определяне на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.
Човек може да си набави необходимото количество витамин D най-вече чрез излагане на слънце, така че ултравиолетовите лъчи да докосват кожата оптимално. Ефектът е най-силен, когато и слънцето е най-силно. Богатите храни на витамин D са мазните риби, млечните продукти, яйченият жълтък, черният дроб и гъбите.
Витамин D играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните заболявания на централната нервна система, засягащо предимно хората на възраст между 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от МС. В одобрения Национален консенсус за лечение на МС за 2018 г. се препоръчва на пациентите да приемат витамин D. Изследвания доказват, че нивата на витамин D влияят на риска от възникване на МС, също и че тези нива са най-ниски, когато болните от МС са в пристъп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар