Translate

сряда, 7 ноември 2018 г.

От 12 до 16 ноември се провежда десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Тя е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.
Над 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания. Прогнозите са, че през 2025 г. 1/2 от таЗИ популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.
Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хора, работещи с лакове, багрила, монети и др.
Атопичният дерматит трикратно е увеличил честотата си и достига до 25-30% при детската популация и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.
Добрата новина е, че голяма част от децата успяват да го израстат и по-късно в живота нямат проблеми с кожата. Кожните прояви на алергията обаче се „преместват“ и засягат дихателната система. Това е по-неприятното развитие на атопичния дерматит“, съобщи д-р Развигор Дренски. 
С преминаване на кожните симптоми се развиват дихателни – алергична астма, сенна хрема, алергичен конюнктивит. И при около 20 процента от децата с атопичен дерматит с напредване на възрастта и навлизане в юношеството кожните прояви отстъпват място на дихателните.
Ако детето е с атопичен дерматит, то е застрашено от всякакъв вид алергия. Не само към познатите и традиционни алергени – полени, акари от домашен прах, храни. Става дума и за по-екзотични алергии, които се отключват при контакт. На първо място никел, кобалт, консерванти, които се съдържат почти във всички предмети, които ежедневно пипаме – копчета, ципове, монети, мобилни телефони, поясни той. Алергени има във временните татуировки, дори и лекарствата, с които се лекуват алергичните заболявания, може да повишат чувствителността към някои химични вещества, включени в състави им. Включително и към кортикостероидите.
По думите му добрата новина е, че атопичният дерматит се повлиява добре и може да се лекува. Защото има процент на израстване, а най-новите данни показват, че ако започне приложението на емолиенти – вещества които хидратират и възстановяват кожната бариера, без да имат лекарствени вещества в тях, веднага след раждането на децата, при които има фамилна обремененост рискът да развият атопични симптоми намаляват с 50%. В последните години се наблюдава т.нар. „кортикофобия”, което означава страх от лечение с кортикостероиди. 
По думите на д-р Вероника Гинчева акрилатите също могат да предизвикат алергична реакция.Такава субстанция има в лепилата, боите, смолите, платовете и стъклопроизводството. През 1970 г. е открито, че те могат да изграждат стабилната структура на маникюра и са въведени в производството на гел лакове, от които може да се развие контактен алергичен дерматит. Тя съобщи, че популярният пластелин „Слайм”, който е бил тотален хит сред децата през 2017 г. също провокира много алергии. 
„Най-честата форма, която срещаме в ежедневието си е контактен дерматит, който засяга дори и новородени бебета. При тях установяваме увреда на епидермиса от дразнещите субстанции и клинично се появява до първите няколко часа след контакта. Алергичният контактен дерматит е втори по честота. Той се среща при около 20% в общата популация като във възрастовите групи е от 13-24% при децата и между 33 и 64% за възрастните пациенти. Описани са над 87 000 химични субстанции, които се намират в околната среда, от които 3700 са потенциално опасни контактни алергени”, заяви тя при представянето на изследване, проведено сред 153 деца на възраст от 0 до 18 г. Данните от него показват, че от изследваните деца по-алергични са момичетата. 
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 билиона евро годишно.
Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS в която участват 30 европейски страни.
Нейните основни цели са :
– безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария;
– популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство;
– дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания;
– безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност.
Кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, Дерматолична клиника Евродерма както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, Варна и Кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:
02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София
0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма(за професионални алергии при фризьори и козметици) – София
02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София
035/602268 – Университетска кожна клиника, Пловдив
042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен
0889/726116 -Университетска кожна клиника, Варна
0888/594144 – АСИМП Русе
Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.
За първи път такива тестове ще се правят и във Варна, но от 3 декември, обяви доц. Жана Казанджиева, която е дерматолог в Александровска болница и координатор на кампанията и председател на секцията по Дерматоалергология към БДД .
„Тестовете се провеждат с подкрепата на Европейската академия по дерматология и венерология. Кампанията е съсредоточена в нещата, които липсват в дадена страна. В България липсва тестуване, покрито от здравната каса. Ние правим тази замяна и даваме възможност на нашите пациенти да получат безплатна консултация тестуване когато страдат от кожна алергия”, заяви тя.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар