Translate

понеделник, 28 май 2018 г.

Екипи на гръдна и коремна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще бъдат сертифицирани за роботизирана хирургия със системата Da Vinci до края на годината


До края на годината Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда ще въведе роботизирани интервенции със системата Да Винчи в от направленията гръдна и коремна хирургия. Това съобщи медицинският директор на лечебното заведение и началник на отделението по Урология д-р Калоян Давидов. Екипи от двете специалности са в етап на обучение и се очаква да бъдат сертифицирани през есента.
"Роботизираната хирургия ще бъде от изключителна полза за пациентите с онкологични заболявания, както и в случаите, когато лапароскопският достъп е затруднен", обясни д-р Веселин Маринов – началник сектор Минимално инвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, обучаващ се за робот-асистирана коремна хирургия. Д-р Цветан Минчев, началник отделение по Гръдна хирургия, който също е в сертификационна процедура за работа с Да Винчи допълни, че благодарение на робота, някои големи по обем операции в гръдната хирургия за първи път ще могат да се извършат миниинвазивно и с висока прецизност.
Сертифицираните хирурзи д-р Калоян Давидов, уролог, д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, акушер-гинеколози, демонстрираха пред очите на пациентите и посетителите на лечебното заведение принципите на работа на системата. Специалната демонстрационна машина, модел Da Vinci Xi® ще остане в Централно фоайе на болницата до края на работния ден във вторник.
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е оборудвана със система Da Vinci Si®. Засега в България системата се прилага основно в областта на урологията и гинекологията.
Хирургията с Да Винчи се нарича още робот-асистирана лапароскопска хирургия и се осъществява чрез интерактивни роботизирани ръце. Хирургът е разположен на конзола, която получава  триизмерно изображение на оперативното поле с висока разделителна спосбност и до десеткратно увеличение. От своята позиция хирургът управлява роботизираните ръце, като неговите движения се оразмеряват, филтрират и превръщат в много фини прецизни движения на микро инструментите в тялото на пациента. Технологията позволява и хирургия от разстояние или т.нар. телехирургия.
Робот-асистираната хирургия осигурява минимална кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции при всички интервенции.
Данните показват, че при онко-урологични операции роботизираната система може да допринесе за намаляване на риска от инконтиненция (незадържане на урина) 2 до 3 пъти, и намаляване на риска от еректилна дисфункция при мъжете до 2 пъти.
При жени с наднормено тегло и затлъстяване, роботизираната гинекологична хирургия има доказана имунощадяща роля при лечение на ендометриален карцином.
С роботизираната система Да Винчи хирургичните действия се извършват с най-ниските възможни нива на травматичност и постоперативни болки.
Възстановяването е значително по-бързо от отворената хирургия: обикновено на следващия ден пациентът може да се изправи и раздвижи, може да напусне болницата до 3 дни след операцията и да се върне към обичайното си всекидневие след една до три седмици, в зависимост от вида и обема на операцията.
Най-богат опит и доказани предимства до момента има в Урологията и Гинекологията:
-В урология е предпочитан хирургичен метод при рак на простатата, пикочния мехур и бъбреците, за отстраняване на съответния орган, както и при стеснения и запушвания на отделителната система, пластични реконструкции на бъбречните кухини  и други урологични интервенции.
-В гинекология изключително прецизен метод за хирургично лечение на рак на органите на репродуктивната система при жената, някои доброкачествени образувания в матката, фиброидни тумори, ендометриоза, тазов пролапс и др.

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар