Translate

четвъртък, 31 май 2018 г.

Родители на деца/лица с увреждания организират „ Палатков лагер – Сиситемата ни/ги убива“ на първи юни 2018 г. пред Народното събрание


Днес, когато се говори за промяна в политиките насочени към децата и възрастните с увреждания, но не усещаме и виждаме промяна в нагласите на властта, е време да заявим отново „ Системата ни/ги убива. Десетки деца, родители и хора с увреждания ще участват в „ Палатков лагер – Системата ни/ги убива“ от първи юни 2018 г.
Инициатива  срещу действащата социална политика за децата/лицата с увреждания и техните семейства ще стартира на първи юни 2018 г., петък, в София, по следния график:
 11.00  ч – Сборен пункт – пред централен вход на Народно събрание на Република България
11.15ч – Тръгване в посока служебен вход на Народно събрание и разполагане на палатковия лагер – Тента
Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, участниците в събитието заявяват:
За да говорим за реална интеграция на хората с увреждания, следвайки ценностите заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, предлагаме изцяло нова концепция:
1.         С козметични промени в ЗИХУ няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото този закон е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни.
2.         Необходимо е да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.
2.1.      Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи.
2.2.      Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане.
2.3.      Техническите помощни средства  трябва да включват всякакви устройства ниско- и високо технологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването.  
2.4.      Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.
2.5.      Видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома,  на работното място и др.
3.         Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвеждане понятието „личен бюджет“), в който Личната помощ е ясно регламентирана
4.         Въвеждането на този подход изисква преструктуриране и овластяване на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която трябва да бъде наречена просто Агенция по уврежданията. Тя трябва да получи отговорност, свързани както с индивидуалния подход и оценка на увреждането, така и със социалната реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, образование, заетост и пр.), в това число и за достъпността на средата. 
5.         Необходимо е да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са доставчици на услуги и те не следва да участват в консултативния процес за политики по уврежданията). Със сигурност трябва да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им – подобно смесване води до конфликт на интереси.
За пореден път искаме да заявим – СИСТЕМАТА НИ/ГИ УБИВА!
 Предстоящата инициатива се организира с подкрепата на следните организации:
Конфедерация за защита правата на децата – гр. София
Сдружение „Свети Мина“ – гр. Добрич
НА“ Усмихни се с мен“ – гр.София
Сдружение “ Равен старт-2008“ – гр.Габрово
Фондация "Движение на българските майки" -  гр.София
Конфедерация за защита правата на децата – гр. София
Сдружение "Погледни ме" – гр. София
Фондация "Нашите недоносени деца" – гр.София
Граждански форум "Чуйте нашия глас "   - гр.Варна
Сдружение „ Равен старт 2009“ –  гр. Бургас
Фондация  " Равен шанс 2001" – гр. Варна
Сдружение "Дари усмивка" – гр. Варна
Сдружение "Да прегърнем дете" 
Фондация "Дечица"
Сдружение "Паралелен Свят" – гр. Пловдив
Сдружение "Живот в спектъра"
Сдружение "Защита на правата на хората с аутизъм в България"
Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун



Снимка :Канал 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар