Translate

понеделник, 5 февруари 2018 г.

В МЦ „Св. Николай Чудотворец“ вече правят ехография на стави



Изследването е надеждна методика за ранна диагностика и лечение на ревматологични заболявания

Д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова
Висок клас ехограф за ревматологични изследвания пристигна в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинският център на УМБАЛ Бургас. Апаратът е в специализирания ревматологичен кабинет и е придобивка за всички пациенти със ставни заболявания. Артросонографията (ставната ехография) дава възможност за ранна диагностика, още преди проявата на сериозни симптоми и обездвижване. Изследването присъства като надеждна методика във всички съвременни ръководства за диагностика и лечение на ревматологични заболявания, коментират завеждащите кабинета д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.
Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. Тя се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.
При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), което е скъпо и труднодостъпно изследване. Освен за диагностика, ехографът се използва и за контрол на инвазивни манипулации – напр. за вътреставни и бурсални инжекции, премахване на кисти. Вътреставните инжекции в амбулаторни условия спасяват пациента от ненужни хоспитализации и прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.
„Ставната ехография е съвременна, достъпна и надеждна методика. Клиничната значимост е свързана с липса на радиация, ниска цена, възможност на оценка на ставните структури в няколко равнини, повтаряемост, висока резолюция, динамично изследване и контрол на инвазивните манипулации“, обясняват д-р Недкова и д-р Христова.
Ревматологичният кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи с направление от Здравната каса. Касата обаче не покрива стойността на ставната ехография. Пациентите могат да получат повече информация за ревматологичния кабинет на тел.056 81 64 54 и 0879545082.

Няма коментари:

Публикуване на коментар