Translate

петък, 9 февруари 2018 г.

За първи път у нас лекуват неоперативно тумори в черния дроб чрез микросфери



Нов вид неоперативно лечение на тумори в черния дроб при пациенти в тежко състояние се прилага за първи път в Болница „Тракия“. Инвазивната методика използва нов тип емболизационни микросфери EmboSept S, натоварени със специален химиотерапевтик. Емболизационният материал се впръсква директно в мястото на раковите клетки чрез микрокатетър, който прониква през артерията, кръвоснабдяваща черния дроб. Лекарите въвеждат катетъра под ангиографски контрол през артерия на крака или ръката на пациента. Освободените микросфери запушват съдовете, захранващи тумора и спират кръвообръщението му. Така локалната концентрация на химиотерапевтика нараства многократно. Микросферите действат 40 минути, след което се резорбират. „Тези 40 минути обаче са напълно достатъчни, за да се достави нужното количество медикамент в самите туморни клетки и да се спре тяхното развитие, а в най-добрия случай - те да бъдат унищожени напълно“, казва д-р Борислав Борисов, ръководител на инвазивния екип в болницата.
Способността на микросферите EmboSept S да се резобрират след 40 минути дава възможност терапията да бъде повтаряна отново и отново след определени периоди от време. Препоръките са лечението да се извърши трикратно през 1 месец, след което с компютърна томография да се проследи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Ако отново се установи прогресия на заболяването, курсът може да се приложи по същата схема.
Методиката е минимално травматична. Понася се много по-добре от стандартната химиотерапия. Минималната токсичност и незначителните увреди, които нанася процедурата, позволяват тя да се прилага при пациенти в тежко състояние, които са с противопоказания за хирургическа намеса или интравенозна химиотерапия.
Това е утвърдена методика в страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави, където резултатите показват, че при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването. Голямо предимството е, че тя позволява да се приложи при доста разпространени туморни процеси, дори когато те са се развили и в двата чернодробни дяла, посочва д-р Борисов. Обикновено това са състояния, при които хирургията и стандартната химиотерапия вече са безсилни.
Наблюденията в европейските страни показват, че при част от лекуваните с EmboSept S пациенти се достига преживяемост до 6-7 години, след като са били стабилизирани от състояния с прогноза за неблагоприятен изход. Методът е подходящ не само за първичните тумори на черния дроб – т.нар. хепатоцелуларен карцином, но и при пациенти с метастази от карциноми на дебелото черво, а също и при холангиокарцином, тръгващ от жлъчните пътища.
„Това, което трябва да се подчертае е, че тази методика в никакъв случай не отменя досегашните начини, с които успешно се лекува рак на черния дроб – хирургия и химиотерапия. По-скоро това е метод, който помага на тези, които не са в състояние да понесат утвърдените вече терапии“, подчертава д-р Борисов.
В момента в България лечение на тумори в черния дроб чрез емболизиращи резорбируеми микросфери не се прилага. Болница „Тракия“ вече има пълна готовност като екипи, консумативи, апаратура и организация за цялостно проследяване, за да провежда това лечение. „Когато се появи пациент, който е подходящ за тази терапия, ние ще бъдем първите, които ще я приложим в България“, казва д-р Борисов. Хубавото е, че за процедурата не се налага доплащане от пациента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар