Двама
пловдивчани изобретиха и патентоваха революционна вафлена чаша за кафе, която
запазва характерната си хрупкавост и вкус за 40 минути.
Създателите
на ядливата чаша Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели още
от първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни
браншове, съобщиха БНТ и в. "Марица".
Идеята им
хрумнала заради употребата на милионите пластмасови и картонени чаши за кафе,
като основната цел на двамата иноватори е опазване на околната среда. Джалъзов
и Запрянов създават чашата за топли и студени напитки от натурални и екологично
чисти зърнени продукти.
"Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда
успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Джалъзов.
Три години са продължили опитите им за
създаване на чашката, като през това време с помощта на българска компания по
техен проект вече са конструирани и четири машини за индустриалното й
производство. Очаква се производството да стартира през пролетта, но вече са
налице поръчки от цяла Европа.
"Чашката е защитена в Българско патентно ведомство и с авторско право от
Библиотеката на конгреса в САЩ”, допълва Запрянов, който подхвърлил идеята още през
2002 г.
Двамата
пловдивчани вече работят по създаването на чаши с по-голяма вместимост, както и
на вафлена бъркалка за кафето. Категорични са, че разработката им няма аналогия.
"Има
подобни продукти, но те разчитат на една специфична шоколадова глазура, която
да задържа течността, а нашият продукт е уникален, няма друг такъв в света. Вкусът е на вафла или бисквита
към кафето. Искаме да направим и бъркалка от същия материал, което ще е доста
удобно", обяснява още Запрянов.
Изобретението
им е с препоръчително време за употреба 40 минути, ако преди това вече не сте
изяли вкусната чаша.
Няма коментари:
Публикуване на коментар