Translate

вторник, 22 ноември 2016 г.

Пловдивчани създадоха революционна чаша за кафе



Двама пловдивчани изобретиха и патентоваха революционна вафлена чаша за кафе, която запазва характерната си хрупкавост и вкус за 40 минути.
Създателите на ядливата чаша Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели още от първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове, съобщиха БНТ и в. "Марица".
Идеята им хрумнала заради употребата на милионите пластмасови и картонени чаши за кафе, като основната цел на двамата иноватори е опазване на околната среда. Джалъзов и Запрянов създават чашата за топли и студени напитки от натурални и екологично чисти зърнени продукти.
"Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Джалъзов.
 Три години са продължили опитите им за създаване на чашката, като през това време с помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и четири машини за индустриалното й производство. Очаква се производството да стартира през пролетта, но вече са налице поръчки от цяла Европа.
"Чашката е защитена в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ, допълва Запрянов, който подхвърлил идеята още през 2002 г.
Двамата пловдивчани вече работят по създаването на чаши с по-голяма вместимост, както и на вафлена бъркалка за кафето. Категорични са, че разработката им няма аналогия.
"Има подобни продукти, но те разчитат на една специфична шоколадова глазура, която да задържа течността, а нашият продукт е уникален, няма друг такъв в света. Вкусът е на вафла или бисквита към кафето. Искаме да направим и бъркалка от същия материал, което ще е доста удобно", обяснява още Запрянов.
Изобретението им е с препоръчително време за употреба 40 минути, ако преди това вече не сте изяли вкусната чаша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар