Translate

петък, 25 ноември 2016 г.

У нас диагностиката на белодробните карциноми е не е достатъчно добра



Тютюнопушенето, генетичната предразположеност и излагането на летливи и токсични вещества стоят в основата на белодробния карцином, който се среща сред все по-млади хора
и все по-често отнема живота им. От появата на първата ракова клетка до проявата на първите симптоми на онкологично заболяване е възможно да минат 7 години.
Случаите на недребноклетъчен рак на белия дроб са 85% от всички белодробни онкологични заболявания. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и третото по честота при жените. И макар за една от водещите причини за рак на белия дроб да се счита тютюнопушенето, тенденцията от последните години в световен мащаб е все по-често да заболяват непушачи. С други думи една четвърт от пациентите с карцином на белия дроб никога не са били пушачи, подчерта доц. Жасмина Михайлова, началник Клиника по медицинска онкология във ВМА.
За съжаление късно диагностицираните пациенти обикновено са в напреднала фаза на заболяването, когато шансовете за лечение вече са минимални, дори и чрез хирургическа интервенция или химиотерапия/ лъчетерапия.
Точната диагноза и коректното, ефективно лечение изискват имунохистохимичен анализ на взетите проби, с които се определя видът на тумора. В същото време, за да бъде успешно лечението на пациента е важно след определянето на вида да се извърши изследване на генните мутации в материала. Но тези изследвания не се покриват от НЗОК и до сега, независимо многото разговори във времето със здравни министри, представители на НЗОК, пациентски организации и т.н., заявиха единодушни специалистите от ВМА.
Малко са лечебни заведения в страната, които сами за своя сметка закупуват необходимите консумативи за тях. Изследването може да бъде и за сметка  на самите пациенти, ако могат да си го позволят, което от своя страна води до забавяне в диагностицирането на белодробния карцином, до отлагане лечението и до недостатъчно адекватна терапия, при тези пациенти.
„Благодарение на морала на патолозите във ВМА засега запазваме възможността да правим тези изследвания,“ заяви доц. Анна Михова.
По думите и имунохистохимията като диагностичен метод не е нов и се използва над 15 год., но у нас е инцидентен, поради което пациентите само за диагностиката, чрез него ходят в Турция.
Тя подчерта, че изследването е абсолютно задължително, ако страната ни иска да следва европейските практики при лечение на туморите на белия дроб.
Д-р Христо Йорданов, началник на Отделението по интервенционална пулмология и бронхология към ВМА, представи модерен метод за бронхоскопско изследване – т. нар. криобиопсия. Тя представлява вземане на материал от туморните клетки чрез метода на замразяване, а от особено значение е, че този начин е и много по-щадящ за пациента и предоставя по-добър материал за изследване.
Специалистите, участващи в пресконференцията, по повод - Месецът за борба с рака на белия дроб, бяха единодушни, че е необходимо ранната, навременна, ефикасна диагностика да бъде включена в национална стратегия и финансирането и да бъде поето от НЗОК.
В стратегията освен нея трябва да бъде включено и таргетното лечение на онкологичните заболявания в страната в т. ч. и недребноклетъчния рак на белия дроб. няма държавна стратегия за съвременна патологична и морфологична диагностика на белодробния карцином.
Те бяха единодушни също така и по отношение на създаването на няколко национални лаборатории, в които да се извършват съответните тестове, за да не се налага пациентите да ходят в чужбина, за да уточняват диагнозите си.
И макар смъртността от рак на белия дроб все още да е твърде висока, напоследък се забелязва тенденция за удължаване живота на болните, което се дължи именно на напредъка в медицината и в голяма степен на появата на персонализираното лечение. Таргетната терапия, приложена навреме дава продължителност и качество на живот от над 5 години дори при белодробен рак с метастази.
По време на пресконференцията представителят на Национална пациентска организация Андрей Дамянов обяви намерението на организацията през януари 2017 г. да даде старт на Факултет „Недребноклетъчен карцином на бял дроб“ към програма Университет за пациенти. Сред предстоящите инициативи са: разработване на подстраница на uni.npo.bg, създаване на печатни и онлайн обучителни материали, провеждане на обучителни семинари за пациенти, осигуряване на възможност за безплатен достъп до високоспециализирана туморна диагностика за диагностицирани пациенти с рак на бял дроб, които са подходящи за нея.
Проектът „Недребноклетъчен карцином на бял дроб“ цели да повиши обществената информираност за заболяването, което да доведе до ранно разпознаване на симптомите, навременна диагностика и лечение. Пациентите, диагностицирани със заболяването, ще имат възможност да получат обстойна информация, да се запознаят с възможностите за съвременна диагностика, да бъдат консултирани от специалисти с опит в терапията и да проведат лечение, което отговаря на индивидуалните им нужди.
-------
Белодробният рак е сред най-трудните за диагностициране онкологични заболявания, поради спецификата на бронхите. Те са изключително тънки и чувствителни, поради което взимането на туморен материал за изследване е сложно, а понякога дори не дава резултат.
Основните изисквания към материала са да съдържа максимално количество туморна тъкан, която да е минимално наранена. Това означава пробата да е чиста, без кръвонасядания и достатъчно голяма, за да остане материал и за изследване на генетичните мутации на раковите клетки. В противен случай хистохимичната диагностика става изключително сложна, а грешките в нея могат да затруднят в последствие изписането на правилно лечение.
По данни на Националния раков регистър около 30% от случаите у нас остават без хистологична верификация, съответно без възможност за добра терапия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар