Translate

петък, 27 май 2016 г.

V-то юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016



The Balkans international Wine Competition and Festival 2016 (BIWC) се провежда за пети пореден
път в Софията и в него участват най-добрите винопроизводители от всички балкански страни. То отново е от две части - винен Конкурс BIWC (26-27 май 2016), в който ще се състезават над 700 вина от повече от 100 винарски изби и винен Фестивал BIWC (28-29 май 2016), в който ще вземат участие над 40 български изби, както и над 20 изби от всички балкански страни.
Победителите в отделните категории, както и носителят на Гранд Трофея на BIWC ще бъдат наградени на специална Церемония.
От близо пет години БТПП лансира идеята, че е в интерес на балканските страни да обединят усилията си и да се рекламират не индивидуално, а като регион. В голяма степен те споделят качествата, а до известна степен и проблемите си, по отношение на винопроизводството. „Винената дипломация” е най-краткият път към сближаване на балканските страни и първата важна стъпка в промотирането и налагането на вината на Балканите на световния винен пазар.
-Това, което ни отличава от всички останали конкурси  в региона е изключителнo силното жури, което всяка година се събира в София, за да оцени Балканските вина. Важно е да се знае, че системата на оценяване на вината на BIWC е по-близка до Австралийската система (така  се оценяват вината на престижния конкурс Decanter World Wine Awards), отколкото до системата на OIV. При Австралийската система всяко вино, достигнало до определен брой точки получава съответния медал, докато в конкурсите, които използват системата на OIV, само определен процент получава медали,  сподели Галина Нифору, директор и съосновател на BIWC.

Няма коментари:

Публикуване на коментар