B чаша
бира има повече витамини B комплекс,
отколкото в много плодове и зеленчуци
В една светла бира от 330 мл. има около 148 калории, значително по-малко
от тези в един малък сандвич от 100 грама (250 kcal), 100 гр. порция пържени
картофи (335 kcal) или 100 гр. колбас (340 kcal).
Средната енергийна стойност
на светлото пиво е около 43 - 45 kcal на 100 гр (мл). С най-малко калории на
100 милилитра е безалкохолното пиво - 25 kcal, а с най-висока енергийна
стойност е тъмното пиво.
С други думи съдържанието на калориите в пивото е едно от най-ниските в
сравнение с редица храни и напитки, подчерта Ипократис Пападимитракос, който
представи тези и други любопитни факти от света на бирата, по време на пролетно
парти, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).
От думите му стана ясно, че в сравнение с други напитки, енергийната
стойност на 100 мл. бира е по-ниска дори от любимия на всички ни портокалов
сок, който има в състава си 47 kcal на 100 мл. Ликьорите и енергийните напитки
също показват по-високи стойности – съответно 320 kcal и 64 kcal на 100 мл.

За сравнение – 177 мл. алкохолен коктейл (напр. пина колада) съдържа
644 kcal, които могат да се изразходят с 37 мин. тичане и близо час каране на
колело.
Умерената консумация на пиво се препоръчва след активни спортни
дейности, тъй като успешно хидратира организма. Комбинацията от вода, витамини
и соли в бирата способства за по-бързото възстановяване на водния и
електролитен баланс в човешкото тяло. Ниското съдържание на калории в бирата се
дължи на минималните количества белтъци и мазнини в състава му. Комплексните
въглехидрати имат около 50% енергиен дял в пивото и подпомагат изхвърлянето на
токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен
здравословен ефект. Тяхното съдържание варира между 4,85 - 7,40 гр. на 100 гр.
пиво.
Благоприятните ефекти от бирата при умерена консумация не се изчерпват
до темата за енергийната й стойност. Известно е, че нискоалкохолните естествени
напитки като пивото имат в състава си голямо количество витамини и
антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове
и зеленчуци като ябълки, лимони, моркови, диня, пъпеш. При умерена консумация,
с 500 мл. бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен
прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за
витамин В3.
-Ако съпоставим и сравним съдържанието на опаковка мултивитамини от
аптеката с това на бирата, ви уверявам, че ще се объркате дали говорим за бира
или за витамини, каза Пападимитракос.
Изнесените от него данни за пореден път разбиват градските легенди и
митове и доказват, че поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото
алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, бирата не води
до трупане на излишни килограми, но само при умерена консумация. Ето защо не е
нужно човек да се лишава от удоволствието на чаша бира, ако иска да води
балансиран начин на живот.
Няма коментари:
Публикуване на коментар