Translate

петък, 27 май 2016 г.

Проф. Коста Костов: Здравеопазването ни не се нуждае от ръководене, а от трансплантация



-Нашето здравеопазване няма нужда от ръководене, а от трансплантация на нова здравна
система. Ние не можем да я поправим. Всички, които в последните 25 години са се занимавали със здравната система дължат обяснение защо са объркали нещо, което е работело изключително добре, заяви проф. Коста Костов, ръководител на клиниката по белодробни болести във ВМА, пред БНТ.
Като пример даде съсипването на поликлиничните звена през 1999 г. и превръщането на лекарите от поликлиниките в общопрактикуващи.
-В нашата здравна система мултиплицираме урудства. Едно от тях е болниците да бъдат търговски дружества. Това е система, която работи с количествени, а не с качествени показатели. Сега, ако при мен попадне пациент по клинична пътека, макар и да не съм убеден, че отговаря на критериите за тази клинична пътека, съм длъжен да го държа 6 дни, за да бъде отчетена. От това губи системата, губят лекарите, губят и пациентите, заяви още той.
Проф. Костов беше категоричен, че никога здравната система в България не е била по-зле и сега болният се подхвърля между лекарите като пинг-понг...
Как обществото не разбира, че една демокрация, която е съсипала образованието и здравеопазването си, не е никаква демокрация? Отговорът е прост – защото обществото го няма“, бе категоричен проф. Костов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар